createyourhealth.pl

Spaghetti z soczystymi pulpecikami • przepis • składniki • przygotowanie

Nitki makaronu polane sosem ze świeżych pomidorów, a do tego kuleczki z mięsa mielonego. Danie w stylu włoskim wprasza się na talerze!

Spaghetti z soczystymi pulpecikami

Nitki makaronu polane sosem ze świeżych pomidorów, a do tego kuleczki z mięsa mielonego. Danie w stylu włoskim wprasza się na talerze!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieprz biały - 1 szczypta
jajko - 1 szt.
mięso mielone wieprzowe - 500 g
musztarda dijon - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
pomidor suszony - 110 g
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 3 szt.
makaron spaghetti - 300 g
masło - 70 g
oliwa z oliwek - 50 ml
pomidor czerwony - 4 szt.
grana padano - 60 g
bazylia świeża - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.PULPECIKI SUSZONE POMIDORY:
kroimy w drobną kostkę i razem z mięsem mielonym wrzucamy do miski.
2.BAZYLIĘ SIEKAMY I:
2 łyżki dodajemy do mięsa.
3.DODAJEMY 1 MAŁĄ,:
płaską łyżeczkę musztardy Dijon, następnie doprawiamy białym pieprzem i solą.
4.CAŁOŚĆ DOKŁADNIE WYRABIAMY:
rękoma, następnie dodajemy 1 jajo i wyrabiamy mięso na gładką, jednolitą masę. SMARUJEMY RĘCE: oliwą.
5.Z MIĘSA FORMUJEMY:
małe pulpety.
6.NA GŁĘBOKIEJ PATELNI:
rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy pulpety na złoty kolor. PRZESMAŻONE PULPETY WYKŁADAMY: na talerz.
7.SOS CEBULĘ I:
czosnek drobno siekamy.
8.NA TEJ SAMEJ:
patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy wcześniej pokrojoną cebulę i czosnek, smażymy całość, aż czosnek i cebula się zeszklą.
9.SPARZONE POMIDORY OBIERAMY:
ze skóry i kroimy w drobną kostkę.
10.DODAJEMY JE DO:
cebuli i czosnku i całość doprawiamy odrobiną soli i odrobiną białego pieprzu. MIESZAMY.
11.DODAJEMY ODROBINĘ:
wody. MIESZAMY.
12.
CHWILĘ PODGOTOWUJEMY.
13.GDY SOS ZACZYNA:
się gotować, nastawiamy wodę na spaghetti.
14.MAKARON GOTUJEMY W:
osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając odrobinę oliwy do wody. W MIĘDZYCZASIE MIESZAMY: sos.
15.JEŚLI SOS ZACZYNA:
zbyt mocno gęstnieć, dodajemy ponownie odrobinę wody. GOTUJEMY.
16.NASTĘPNIE DODAJEMY POKROJONE:
na mniejsze kawałki masło. MIESZAMY.
17.DO SOSU WKŁADAMY:
pulpety (po wstępnym przesmażeniu mogą być w środku jeszcze surowe).
18.CAŁOŚĆ POSYPUJEMY POSIEKANĄ:
bazylią i zostawiamy na mniej więcej 3 minuty.
19.ODCEDZAMY MAKARON, PONOWNIE:
przekładamy do garnka, doprawiamy odrobiną oliwy z oliwek.
20.DO MAKARONU DODAJEMY:
około 40 g sera Grana Padano startego na drobnych oczkach, mieszamy.
21.PORCJE MAKARONU WYKŁADAMY:
na talerze, na jedną porcję makaronu nakładamy około 4-5 pulpetów.
22.JAK PODAWAĆ CAŁOŚĆ:
polewamy sosem i przystrajamy listkami bazylii.
23.DANIE POSYPUJEMY POZOSTAŁYM:
serem Grana Padano.
Spaghetti z soczystymi pulpecikami

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PULPECIKI SUSZONE POMIDORY

kroimy w drobną kostkę i razem z mięsem mielonym wrzucamy do miski.

2

BAZYLIĘ SIEKAMY I

2 łyżki dodajemy do mięsa.

3

DODAJEMY 1 MAŁĄ,

płaską łyżeczkę musztardy Dijon, następnie doprawiamy białym pieprzem i solą.

4

CAŁOŚĆ DOKŁADNIE WYRABIAMY

rękoma, następnie dodajemy 1 jajo i wyrabiamy mięso na gładką, jednolitą masę. SMARUJEMY RĘCE: oliwą.

5

Z MIĘSA FORMUJEMY

małe pulpety.

6

NA GŁĘBOKIEJ PATELNI

rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy pulpety na złoty kolor. PRZESMAŻONE PULPETY WYKŁADAMY: na talerz.

7

SOS CEBULĘ I

czosnek drobno siekamy.

8

NA TEJ SAMEJ

patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy wcześniej pokrojoną cebulę i czosnek, smażymy całość, aż czosnek i cebula się zeszklą.

9

SPARZONE POMIDORY OBIERAMY

ze skóry i kroimy w drobną kostkę.

10

DODAJEMY JE DO

cebuli i czosnku i całość doprawiamy odrobiną soli i odrobiną białego pieprzu. MIESZAMY.

11

DODAJEMY ODROBINĘ

wody. MIESZAMY.

12

CHWILĘ PODGOTOWUJEMY.

13

GDY SOS ZACZYNA

się gotować, nastawiamy wodę na spaghetti.

14

MAKARON GOTUJEMY W

osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając odrobinę oliwy do wody. W MIĘDZYCZASIE MIESZAMY: sos.

15

JEŚLI SOS ZACZYNA

zbyt mocno gęstnieć, dodajemy ponownie odrobinę wody. GOTUJEMY.

16

NASTĘPNIE DODAJEMY POKROJONE

na mniejsze kawałki masło. MIESZAMY.

17

DO SOSU WKŁADAMY

pulpety (po wstępnym przesmażeniu mogą być w środku jeszcze surowe).

18

CAŁOŚĆ POSYPUJEMY POSIEKANĄ

bazylią i zostawiamy na mniej więcej 3 minuty.

19

ODCEDZAMY MAKARON, PONOWNIE

przekładamy do garnka, doprawiamy odrobiną oliwy z oliwek.

20

DO MAKARONU DODAJEMY

około 40 g sera Grana Padano startego na drobnych oczkach, mieszamy.

21

PORCJE MAKARONU WYKŁADAMY

na talerze, na jedną porcję makaronu nakładamy około 4-5 pulpetów.

22

JAK PODAWAĆ CAŁOŚĆ

polewamy sosem i przystrajamy listkami bazylii.

23

DANIE POSYPUJEMY POZOSTAŁYM

serem Grana Padano.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3880,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

970,1 kcal

🥑

Tłuszcz

53,6 g

🌾

Węglowodany

80,3 g

🥬

Błonnik

45,9 g

💪

Białko

45,9 g

Podobne przepisy