createyourhealth.pl

Stefanka — ciasto miodowe z kremem z kaszy manny • przepis • składniki • przygotowanie

Stefanka to wyjątkowe miodowe ciasto podobne do popularnej w Czechach Marlenki. Warstwowe ciasto przełożone aksamitnym kremem z kaszy manny i powidłami, zachwyca swoją prostotą i złożonym smakiem. Poznaj nasz przepis na bajecznie pyszną stefankę!

Stefanka — ciasto miodowe z kremem z kaszy manny

Stefanka to wyjątkowe miodowe ciasto podobne do popularnej w Czechach Marlenki. Warstwowe ciasto przełożone aksamitnym kremem z kaszy manny i powidłami, zachwyca swoją prostotą i złożonym smakiem. Poznaj nasz przepis na bajecznie pyszną stefankę!

Czas przygotowania
345 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier puder - 270 g
jajko - 2 szt.
śmietana 12% - 100 ml
miód - 3,5 łyżki
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
soda oczyszczona - 0,5 łyżeczki
masło - 200 g
kasza manna - 120 g
cukier wanilinowy - 1 płaska łyżeczka
margaryna - 130 g
śmietana 30% - 50 ml
mleko - 30 ml
cukier - 3,5 łyżki
kakao - 4 łyżki
powidła śliwkowe - 300 g
mąka pszenna - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.WYSYPUJEMY SKŁADNIKI NA STOLNICĘ:
Ustawiamy stolnicę na blacie i wysypujemy na nią mąkę oraz cukier puder.
2.DODAJEMY MARGARYNĘ:
Kładziemy na bok stolnicy margarynę i siekamy na drobne kawałeczki, a potem łączymy z resztą składników, czyli mąką, cukrem, miodem, proszkiem do pieczenia, jajkami, śmietaną i sodą.
3.ZAGNIATAMY CIASTO:
Powoli wyrabiamy i zagniatamy ciasto.
4.DZIELIMY CIASTO:
Gotowe ciasto dzielimy na trzy równe kawałki i rozwałkowujemy je.
5.PIECZEMY PIERWSZY BLAT Z CIASTA:
Formę podsypujemy odrobiną mąki i wkładamy do niej blat z ciasta. Wkładamy pierwszy blat do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Potem czynność powtarzamy z następnymi plackami, a ostatni zostawiamy w formie. Wszystkie placki studzimy.
6.GOTUJEMY SKŁADNIKI:
Wlewamy mleko do rondla. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy oraz kaszę mannę i gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje, studzimy ją.
7.UCIERAMY MASŁO Z KASZĄ MANNY:
Do rondelka z wystudzoną kaszą dodajemy masło i ucieramy je mikserem ustawionym na średnie obroty.
8.SKŁADAMY CIASTO:
Smarujemy placek miodowy powidłami, a następnie przekładamy ½ masy z kaszy na powidła i nakładamy na nią drugi placek. Znowu smarujemy go powidłami i masą. Całość przykrywamy ostatnim plackiem i wkładamy do lodówki na 20 minut.
9.PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ:
Myjemy rondel i osuszamy go, a potem wlewamy do niego mleko i śmietanę. Dodajemy margarynę, cukier oraz kakao i gotujemy na małym ogniu. Staramy się co jakiś czas przemieszać polewę, aby nie zrobiły się w niej grudki. Gotujemy, aż do wrzenia i zostawiamy do wystudzenia.
10.DEKORUJEMY CIASTO:
Wyciągamy ciasto z lodówki i tężejącą polewą ozdabiamy ciasto, a potem ponownie wkładamy je do lodówki na 3-4 godziny, aby polewa całkiem zgęstniała.
Stefanka — ciasto miodowe z kremem z kaszy manny

Czas przygotowania

345 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYSYPUJEMY SKŁADNIKI NA STOLNICĘ

Ustawiamy stolnicę na blacie i wysypujemy na nią mąkę oraz cukier puder.

2

DODAJEMY MARGARYNĘ

Kładziemy na bok stolnicy margarynę i siekamy na drobne kawałeczki, a potem łączymy z resztą składników, czyli mąką, cukrem, miodem, proszkiem do pieczenia, jajkami, śmietaną i sodą.

3

ZAGNIATAMY CIASTO

Powoli wyrabiamy i zagniatamy ciasto.

4

DZIELIMY CIASTO

Gotowe ciasto dzielimy na trzy równe kawałki i rozwałkowujemy je.

5

PIECZEMY PIERWSZY BLAT Z CIASTA

Formę podsypujemy odrobiną mąki i wkładamy do niej blat z ciasta. Wkładamy pierwszy blat do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Potem czynność powtarzamy z następnymi plackami, a ostatni zostawiamy w formie. Wszystkie placki studzimy.

6

GOTUJEMY SKŁADNIKI

Wlewamy mleko do rondla. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy oraz kaszę mannę i gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje, studzimy ją.

7

UCIERAMY MASŁO Z KASZĄ MANNY

Do rondelka z wystudzoną kaszą dodajemy masło i ucieramy je mikserem ustawionym na średnie obroty.

8

SKŁADAMY CIASTO

Smarujemy placek miodowy powidłami, a następnie przekładamy ½ masy z kaszy na powidła i nakładamy na nią drugi placek. Znowu smarujemy go powidłami i masą. Całość przykrywamy ostatnim plackiem i wkładamy do lodówki na 20 minut.

9

PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ

Myjemy rondel i osuszamy go, a potem wlewamy do niego mleko i śmietanę. Dodajemy margarynę, cukier oraz kakao i gotujemy na małym ogniu. Staramy się co jakiś czas przemieszać polewę, aby nie zrobiły się w niej grudki. Gotujemy, aż do wrzenia i zostawiamy do wystudzenia.

10

DEKORUJEMY CIASTO

Wyciągamy ciasto z lodówki i tężejącą polewą ozdabiamy ciasto, a potem ponownie wkładamy je do lodówki na 3-4 godziny, aby polewa całkiem zgęstniała.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

9808,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1961,7 kcal

🥑

Tłuszcz

102,2 g

🌾

Węglowodany

239,9 g

🥬

Błonnik

0,6 g

💪

Białko

24,6 g

Podobne przepisy