createyourhealth.pl

Pieczeń à la Orloff • przepis • składniki • przygotowanie

Pieczeń a'la Orloff to smakowita oprawa dla pozornie zwykłego schabu w formie pysznej serowej pierzynki.

Pieczeń à la Orloff

Pieczeń a'la Orloff to smakowita oprawa dla pozornie zwykłego schabu w formie pysznej serowej pierzynki.

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

boczek w plastrach - 60 g
natka pietruszki - 20 g
sałata lodowa - 1 szt.
mięso wieprzowe schab - 1 kg
olej rzepakowy - 2 łyżki
cebula - 2 szt.
gałka muszkatołowa mielona - 2 szczypty
pieczarka - 1,5 kg
ser ementaler - 50 g
masło - 50 g
mąka pszenna - 50 g
mleko - 500 ml
cytryna - 0,5 szt.
miód - 2 łyżeczki
musztarda dijon - 2 łyżeczki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE:
i wykałaczki do szaszłyków oraz słoik.
2.ROZGRZEJ PIEKARNIK DO:
200°C (z termoobiegiem) lub 220°C (bez termoobiegu).
3.SOS 2 ŁYŻKI:
oleju rzepakowego rozgrzewamy na patelni.
4.NA ROZGRZANĄ PATELNIĘ:
wrzucamy pokrojone w półtalarki pieczarki, sól, drobno posiekaną cebulę, podsmażamy i energicznie mieszamy.
5.PIECZARKI Z CEBULĄ:
przekładamy do miseczki i zalewamy przygotowanym sosem beszamelowym, całość mieszamy.
6.DODAJEMY STARTY SER:
ementaler, mieszamy.
7.POSYPUJEMY DO SMAKU:
gałką muszkatołową oraz minimalną ilością soli.
8.SOS BESZAMELOWY MĄKĘ:
przesiewamy.
9.MASŁO ROZPUSZCZAMY W:
garnku, dodajemy mąkę i mieszamy.
10.PODSMAŻAMY MNIEJ WIĘCEJ:
2 minuty, następnie dodajemy zimne mleko i energicznie mieszamy.
11.CZEKAMY, AŻ ZACZNIE:
się lekko gotować i dodajemy niewielką ilość soli i pieprzu.
12.SOS WINEGRET W:
słoiku łączymy 2 czubate łyżeczki musztardy, 2 łyżeczki miodu, wyciskamy sok z 1/2 cytryny i 2 łyżki oliwy.
13.CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY SOLĄ:
i pieprzem.
14.SŁOIK ZAMYKAMY I:
energicznie nim potrząsamy.
15.SCHAB SCHAB BEZ:
skóry doprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy z obu stron na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy.
16.WYSMAŻONE MIĘSO WYKŁADAMY:
na kratkę z piekarnika, by tłuszcz mógł spływać na blachę, a mięso wystygnąć.
17.OSTYGNIĘTY SCHAB GŁĘBOKO:
nacinamy (jakbyśmy chcieli pokroić w plastry), smarujemy w środku przygotowanym sosem beszamelowym, a w nacięcia wkładamy ser pokrojony w plastry o grubości ok. 0,5 CM.
18.PLASTERKI BOCZKU SKŁADAMY:
na pół i wkładamy w nacięcia pomiędzy serem a mięsem.
19.DWIEMA DŁUGIMI WYKAŁACZKAMI:
przebijamy mięso wzdłuż na wylot i umieszczamy ponownie na kratce z piekarnika.
20.SCHAB WKŁADAMY DO:
piekarnika na ok. 10 MINUT.
21.NA DNO NACZYNIA:
żaroodpornego wykładamy sos i wyjęty z piekarnika schab.
22.NA SCHAB WYKŁADAMY:
ponownie sos.
23.CAŁOŚĆ WKŁADAMY DO:
rozgrzanego do 200°C piekarnika na mniej więcej 15-20 minut (by sos zarumienił się i zrobiła się skorupka). ZAPIEKAMY.
24.PIETRUSZKĘ DROBNO SIEKAMY:
i posypujemy nią wyciągnięty z piekarnika schab.
25.PODAJEMY Z MIKSEM:
sałat, który polewamy sosem winegret.
Pieczeń à la Orloff

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE

i wykałaczki do szaszłyków oraz słoik.

2

ROZGRZEJ PIEKARNIK DO

200°C (z termoobiegiem) lub 220°C (bez termoobiegu).

3

SOS 2 ŁYŻKI

oleju rzepakowego rozgrzewamy na patelni.

4

NA ROZGRZANĄ PATELNIĘ

wrzucamy pokrojone w półtalarki pieczarki, sól, drobno posiekaną cebulę, podsmażamy i energicznie mieszamy.

5

PIECZARKI Z CEBULĄ

przekładamy do miseczki i zalewamy przygotowanym sosem beszamelowym, całość mieszamy.

6

DODAJEMY STARTY SER

ementaler, mieszamy.

7

POSYPUJEMY DO SMAKU

gałką muszkatołową oraz minimalną ilością soli.

8

SOS BESZAMELOWY MĄKĘ

przesiewamy.

9

MASŁO ROZPUSZCZAMY W

garnku, dodajemy mąkę i mieszamy.

10

PODSMAŻAMY MNIEJ WIĘCEJ

2 minuty, następnie dodajemy zimne mleko i energicznie mieszamy.

11

CZEKAMY, AŻ ZACZNIE

się lekko gotować i dodajemy niewielką ilość soli i pieprzu.

12

SOS WINEGRET W

słoiku łączymy 2 czubate łyżeczki musztardy, 2 łyżeczki miodu, wyciskamy sok z 1/2 cytryny i 2 łyżki oliwy.

13

CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY SOLĄ

i pieprzem.

14

SŁOIK ZAMYKAMY I

energicznie nim potrząsamy.

15

SCHAB SCHAB BEZ

skóry doprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy z obu stron na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy.

16

WYSMAŻONE MIĘSO WYKŁADAMY

na kratkę z piekarnika, by tłuszcz mógł spływać na blachę, a mięso wystygnąć.

17

OSTYGNIĘTY SCHAB GŁĘBOKO

nacinamy (jakbyśmy chcieli pokroić w plastry), smarujemy w środku przygotowanym sosem beszamelowym, a w nacięcia wkładamy ser pokrojony w plastry o grubości ok. 0,5 CM.

18

PLASTERKI BOCZKU SKŁADAMY

na pół i wkładamy w nacięcia pomiędzy serem a mięsem.

19

DWIEMA DŁUGIMI WYKAŁACZKAMI

przebijamy mięso wzdłuż na wylot i umieszczamy ponownie na kratce z piekarnika.

20

SCHAB WKŁADAMY DO

piekarnika na ok. 10 MINUT.

21

NA DNO NACZYNIA

żaroodpornego wykładamy sos i wyjęty z piekarnika schab.

22

NA SCHAB WYKŁADAMY

ponownie sos.

23

CAŁOŚĆ WKŁADAMY DO

rozgrzanego do 200°C piekarnika na mniej więcej 15-20 minut (by sos zarumienił się i zrobiła się skorupka). ZAPIEKAMY.

24

PIETRUSZKĘ DROBNO SIEKAMY

i posypujemy nią wyciągnięty z piekarnika schab.

25

PODAJEMY Z MIKSEM

sałat, który polewamy sosem winegret.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2248,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

562,1 kcal

🥑

Tłuszcz

41,7 g

🌾

Węglowodany

29,7 g

🥬

Błonnik

19,4 g

💪

Białko

19,4 g

Podobne przepisy

Pieczeń à la Orloff - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl