createyourhealth.pl

Szybki wegeburger • przepis • składniki • przygotowanie

Burger bez dodatku mięsa smakuje równie pysznie. Poznaj nowe smaki i spróbuj tego z tofu i warzywami.

Szybki wegeburger

Burger bez dodatku mięsa smakuje równie pysznie. Poznaj nowe smaki i spróbuj tego z tofu i warzywami.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula dymka - 3 szt.
ciabatta - 6 szt.
imbir świeży - 10 g
musztarda - 25 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
papryka żółta - 1 szt.
pieprz cayenne, ziarnisty - 1 łyżeczka
pomidor czerwony - 3 szt.
sos sojowy - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
cremé fraîche - 250 g
tofu, wędzone - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY WARZYWA:
Imbir obieramy i drobno siekamy. Mieszamy ze śmietaną crème fraîche i musztardą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem cayenne. Pomidory, paprykę i dymki oczyszczamy, z papryki usuwamy gniazdo nasienne. Pomidory kroimy w plasterki, paprykę w paski, a dymki w krążki.
2.SMAŻYMY TOFU:
Tofu kroimy w plastry o grubości 1 cm i podsmażamy na rozgrzanym oleju przez ok. 1 minutę z każdej strony. Na koniec skrapiamy sosem sojowym.
3.SKŁADAMY BURGERY:
Bułki rozcinamy, dolne połówki smarujemy kremem musztardowym, a następnie układamy warzywa i tofu. Przykrywamy górną częścią bułki.
Szybki wegeburger

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY WARZYWA

Imbir obieramy i drobno siekamy. Mieszamy ze śmietaną crème fraîche i musztardą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem cayenne. Pomidory, paprykę i dymki oczyszczamy, z papryki usuwamy gniazdo nasienne. Pomidory kroimy w plasterki, paprykę w paski, a dymki w krążki.

2

SMAŻYMY TOFU

Tofu kroimy w plastry o grubości 1 cm i podsmażamy na rozgrzanym oleju przez ok. 1 minutę z każdej strony. Na koniec skrapiamy sosem sojowym.

3

SKŁADAMY BURGERY

Bułki rozcinamy, dolne połówki smarujemy kremem musztardowym, a następnie układamy warzywa i tofu. Przykrywamy górną częścią bułki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2525,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

420,9 kcal

🥑

Tłuszcz

17,3 g

🌾

Węglowodany

46,9 g

🥬

Błonnik

19,2 g

💪

Białko

19,2 g

Podobne przepisy