createyourhealth.pl

Tagliatelle z koprem włoskim i kaparami • przepis • składniki • przygotowanie

Spróbuj połączenia kopru włoskiego z kaparami i twarogiem! To doskonały dodatek do makaronu, na ciepło i na zimno!

Tagliatelle z koprem włoskim i kaparami

Spróbuj połączenia kopru włoskiego z kaparami i twarogiem! To doskonały dodatek do makaronu, na ciepło i na zimno!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 200 ml
cebula - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
kapar - 3 łyżeczki
masło - 2 łyżki
parmezan - 60 g
sól - 1 szczypta
ser twaróg półtłusty - 150 g
fenkuł - 750 g
makaron tagliatelle - 400 g

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY KOPER WŁOSKI:
Koper włoski oczyszczamy, liście odkładamy na bok. Twarde łodygi usuwamy, głąby kroimy w poprzek w cienkie paski o szerokości 3-4 mm. Cebulę obieramy i kroimy w paski. Warzywa podsmażamy na gorącym maśle przez 3-4 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem. Wlewamy bulion warzywny. Dusimy przez ok. 4 minuty pod przykryciem, aż warzywa będą półtwarde.
2.GOTUJEMY MAKARON:
W międzyczasie makaron tagliatelle gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Kapary osączamy. Dodajemy wraz z twarogiem do kopru włoskiego i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron odcedzamy, mieszamy z przygotowanymi warzywami. Liście kopru włoskiego grubo siekamy, parmezan ścieramy na tarce i posypujemy tagliatelle.
Tagliatelle z koprem włoskim i kaparami

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY KOPER WŁOSKI

Koper włoski oczyszczamy, liście odkładamy na bok. Twarde łodygi usuwamy, głąby kroimy w poprzek w cienkie paski o szerokości 3-4 mm. Cebulę obieramy i kroimy w paski. Warzywa podsmażamy na gorącym maśle przez 3-4 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem. Wlewamy bulion warzywny. Dusimy przez ok. 4 minuty pod przykryciem, aż warzywa będą półtwarde.

2

GOTUJEMY MAKARON

W międzyczasie makaron tagliatelle gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Kapary osączamy. Dodajemy wraz z twarogiem do kopru włoskiego i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron odcedzamy, mieszamy z przygotowanymi warzywami. Liście kopru włoskiego grubo siekamy, parmezan ścieramy na tarce i posypujemy tagliatelle.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2356,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

589,2 kcal

🥑

Tłuszcz

12,9 g

🌾

Węglowodany

96,9 g

🥬

Błonnik

24,7 g

💪

Białko

24,7 g

Podobne przepisy

Tagliatelle z koprem włoskim i kaparami - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl