Tarta ze szpinakiem i serem kozim • przepis • składniki • przygotowanie
Wykwintny, ale łatwy pomysł na obiad? Tarta ze szpinakiem i kozim serem!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY PAPRYKĘ
Papryki myjemy, osuszamy, owijamy w folię aluminiową i pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Studzimy w folii. Zdejmujemy skórkę z papryki, usuwamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w kostkę o wymiarach 2 x 2 cm.
KROIMY WARZYWA
Cukinie przekrawamy na pół, usuwamy pestki (miękki miąższ) i kroimy w kostkę 2 x 2 cm. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Jeden ząbek czosnku krótko smażymy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy cukinię, doprawiamy solą, pieprzem, listkami świeżej bazylii i smażymy razem około 3-4 minut. Przekładamy na talerz.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO FRANCUSKIE
Ciasto francuskie składamy na pół, tak by miało 0,5 cm grubości (w razie potrzeby delikatnie wałkujemy). Wycinamy prostokąt o wymiarach 35 x 25 cm i na chwilę wkładamy do zamrażarki. Wyjmujemy, smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Podczas pieczenia ciasto delikatnie nakłuwamy i obciążamy (np. mniejszą blaszką wypełnioną grochem). Wyjmujemy z piekarnika, studzimy.
UKŁADAMY SKŁADNIKI NA TARCIE
Ciasto smarujemy kozim twarożkiem. Na wierzchu układamy porwane plastry szynki, usmażone warzywa, listki bazylii oraz liście szpinaku skropione oliwą. Na koniec posypujemy pokruszonymi orzechami pistacjowymi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2130 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
532,5 kcal
Tłuszcz
32,1 g
Węglowodany
38,3 g
Błonnik
21,1 g
Białko
21,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Schab pieczony z ziołami z sosem pieczarkowym i kapustą
Pachnące ziołami prowansalskimi mięso, podane z przygotowaną w piekarniku kapustą. Danie, które zachwyca każdego.

Welsch z północnej Francji z serem cheddar
Sycąca chlebowa zapiekanka z boczkiem, piwnym sosem i smażonym jajkiem. Tradycyjna, wiejska potrawa kuchni francuskiej.

Tarta z kurkami
Świeże kurki na kruchym cieście zapieczone z kremową masą. Francuski przysmak, który może zagościć na Twoim stole.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Curry wegańskie z papają i orzechami nerkowca
Smak papai, ryżu jaśminowego i mleczka kokosowego przeniesie Cię do Azji! Koniecznie wypróbuj przepis na wegańskie curry!

Truflowe pappardelle z filetem z kurczaka
Pomysł na wykwintne danie? To truflowe pappardelle z filetem z kurczaka! Smakuje doskonale i daje niesamowity efekt na talerzu! Koniecznie sprawdź ten przepis.

Sałatka ziemniaczano-szparagowa z majonezem i limonką
Idealny posiłek na letnie popołudnie. Lekki, świeży, a przede wszystkim pyszny!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kokosanki
Popularne ciasteczka na bazie wiórków kokosowych w dwóch odsłonach – klasycznej i czekoladowej. W obu smakują przepysznie!

Carbonara z boczkiem
Jest i on! Makaron carbonara z małą modyfikacją na rzecz polskich warunków, czyli zamianą guanciale na boczek. To pyszne danie, które zachwyci nawet największych tradycjonalistów.

Pieczarki w panierce
Panierowane pieczarki to prosty, a jednocześnie wyjątkowo smaczny sposób na szybkie danie, które przypadnie do gustu wszystkim fanom chrupiących przekąsek. Jak zrobić pyszne pieczarki w panierce? Poznaj nasz sposób!