createyourhealth.pl

Torcik „Włoskie wspomnienie” z nutą pomarańczy • przepis • składniki • przygotowanie

Biszkoptowe blaty przełożone gęstym kremem z białej czekolady i masą mascarpone. Wyjątkowy tort na każdą uroczystość!

Torcik „Włoskie wspomnienie” z nutą pomarańczy

Biszkoptowe blaty przełożone gęstym kremem z białej czekolady i masą mascarpone. Wyjątkowy tort na każdą uroczystość!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
średni

Składniki

czekolada biała - 100 g
śmietan fix - 60 g
cytryna - 4 szt.
imbir świeży - 100 g
pomarańcza - 8 szt.
cukier - 90 g
jajko - 3 szt.
mąka pszenna tortowa - 90 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sól - 0,25 łyżeczki
kakao - 3 łyżki
masło - 100 g
mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
mleko - 2 łyżki
cukier puder - 30 g
ser mascarpone - 250 g
śmietana 30% - 200 ml
woda - 250 ml
dżem pomarańczowy - 100 g
dżem porzeczkowy - 280 g
likier amaretto - 1 łyżeczka
herbata czarna, liście - 2 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE TABLICZKĘ BIAŁEJ:
czekolady rozpuścić w rondelku nad gotującą się ciepłą wodą, dodać 250 ml śmietany, zagotować, mieszając – odstawić do ostudzenia.
2.PRZYGOTOWAĆ CIASTO BISZKOPTOWE:
osobno ciemne i jasne: ubić białka ze szczyptą soli i cukrem, dodać żółtka, a następnie delikatnie wymieszać z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia (w przypadku ciemnego biszkoptu również z kakao); każdy biszkopt piec ok.
3.25-30 MINUT W:
180°C (bez termoobiegu).
4.PO UPIECZENIU CIEMNY:
biszkopt przeciąć na pół.
5.PRZYGOTOWAĆ MASĘ RAFAELLO:
: do wystudzonej śmietany z rozpuszczoną czekoladą wsypać torebkę bitej śmietany, całość ubić na gładką masę.
6.PRZYGOTOWAĆ MASĘ MASCARPONE:
: ubić śmietanę z cukrem, dodać serek – całość ubić na gładką masę.
7.POLEWA CZEKOLADOWA:
ROZPUŚCIĆ: masło, dodać mleko, cukier, kakao i mąkę.
8.INTENSYWNIE MIESZAĆ, AŻ:
rozpuszczą się wszystkie grudki i polewa będzie się szklić.
9.PRZEKŁADAMY CIASTO, ZA:
każdym razem dokładnie ponczując biszkopt herbatą z likierem.
10.NA CIEMNYM SPODZIE:
rozsmarować dżem pomarańczowy, wyłożyć masę rafaello.
11.NASTĘPNIE POŁOŻYĆ JASNY:
biszkopt, posmarować dżemem z czarnej porzeczki, wyłożyć masę mascarpone, pozostawiając trochę na wykończenie.
12.NA KOŃCU KŁADZIEMY:
ciemny biszkopt, tort wykańczamy masą mascarpone i polewamy przestudzoną polewą czekoladową.
13.TORT PRZYSTRAJAMY KORALIKAMI,:
migdałami, a w lecie malinami i listkami melisy.
14.WARTO PRZYGOTOWAĆ WŁASNY:
dżem pomarańczowy z imbirem.
15.IMBIR OBRAĆ, POKROIĆ:
w plasterki, zalać 120 ml wody z rozpuszczoną solą oraz sokiem z ćwiartki cytryny, zagotować i odcedzić.
16.OWOCE SPARZYĆ I:
obrać.
17.SKÓRKI POGOTOWAĆ, ODLAĆ:
wodę i ostudzić.
18.ODCIĄĆ BIAŁĄ GORZKĄ:
część.
19.W GARNKU ZMIKSOWAĆ:
owoce, skórki i imbir.
20.DO DUŻEGO GARNKA:
wsypać cukier, wlać szklankę wody, zagotować.
21.DODAĆ ZMIKSOWANE:
owoce.
22.GOTOWAĆ, OD CZASU:
do czasu mieszając, aż masa zacznie gęstnieć.
23.ODSTAWIĆ DO:
ostygnięcia.
24.PONOWNIE DOPROWADZIĆ DO:
wrzenia.
25.PRZEŁOŻYĆ DO:
słoiczków.
Torcik „Włoskie wspomnienie” z nutą pomarańczy

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 20

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE TABLICZKĘ BIAŁEJ

czekolady rozpuścić w rondelku nad gotującą się ciepłą wodą, dodać 250 ml śmietany, zagotować, mieszając – odstawić do ostudzenia.

2

PRZYGOTOWAĆ CIASTO BISZKOPTOWE

osobno ciemne i jasne: ubić białka ze szczyptą soli i cukrem, dodać żółtka, a następnie delikatnie wymieszać z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia (w przypadku ciemnego biszkoptu również z kakao); każdy biszkopt piec ok.

3

25-30 MINUT W

180°C (bez termoobiegu).

4

PO UPIECZENIU CIEMNY

biszkopt przeciąć na pół.

5

PRZYGOTOWAĆ MASĘ RAFAELLO

: do wystudzonej śmietany z rozpuszczoną czekoladą wsypać torebkę bitej śmietany, całość ubić na gładką masę.

6

PRZYGOTOWAĆ MASĘ MASCARPONE

: ubić śmietanę z cukrem, dodać serek – całość ubić na gładką masę.

7

POLEWA CZEKOLADOWA

ROZPUŚCIĆ: masło, dodać mleko, cukier, kakao i mąkę.

8

INTENSYWNIE MIESZAĆ, AŻ

rozpuszczą się wszystkie grudki i polewa będzie się szklić.

9

PRZEKŁADAMY CIASTO, ZA

każdym razem dokładnie ponczując biszkopt herbatą z likierem.

10

NA CIEMNYM SPODZIE

rozsmarować dżem pomarańczowy, wyłożyć masę rafaello.

11

NASTĘPNIE POŁOŻYĆ JASNY

biszkopt, posmarować dżemem z czarnej porzeczki, wyłożyć masę mascarpone, pozostawiając trochę na wykończenie.

12

NA KOŃCU KŁADZIEMY

ciemny biszkopt, tort wykańczamy masą mascarpone i polewamy przestudzoną polewą czekoladową.

13

TORT PRZYSTRAJAMY KORALIKAMI,

migdałami, a w lecie malinami i listkami melisy.

14

WARTO PRZYGOTOWAĆ WŁASNY

dżem pomarańczowy z imbirem.

15

IMBIR OBRAĆ, POKROIĆ

w plasterki, zalać 120 ml wody z rozpuszczoną solą oraz sokiem z ćwiartki cytryny, zagotować i odcedzić.

16

OWOCE SPARZYĆ I

obrać.

17

SKÓRKI POGOTOWAĆ, ODLAĆ

wodę i ostudzić.

18

ODCIĄĆ BIAŁĄ GORZKĄ

część.

19

W GARNKU ZMIKSOWAĆ

owoce, skórki i imbir.

20

DO DUŻEGO GARNKA

wsypać cukier, wlać szklankę wody, zagotować.

21

DODAĆ ZMIKSOWANE

owoce.

22

GOTOWAĆ, OD CZASU

do czasu mieszając, aż masa zacznie gęstnieć.

23

ODSTAWIĆ DO

ostygnięcia.

24

PONOWNIE DOPROWADZIĆ DO

wrzenia.

25

PRZEŁOŻYĆ DO

słoiczków.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

14226 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

711,3 kcal

🥑

Tłuszcz

17,1 g

🌾

Węglowodany

136,4 g

🥬

Błonnik

2,5 g

💪

Białko

7,2 g

Podobne przepisy