createyourhealth.pl

Torcik z ciasta francuskiego • przepis • składniki • przygotowanie

Lekki torcik z ciasta francuskiego z delikatnym kremem mascarpone i truskawkami to świetny wybór zarówno na letnie desery, jak i wyjątkowe okazje.

Torcik z ciasta francuskiego

Lekki torcik z ciasta francuskiego z delikatnym kremem mascarpone i truskawkami to świetny wybór zarówno na letnie desery, jak i wyjątkowe okazje.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ciasto francuskie - 1 szt.
jajko - 1 szt.
kruche ciasteczka - 100 g
masło - 70 g
ser mascarpone - 500 g
cukier puder - 2 łyżki
truskawka - 400 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO FRANCUSKIE:
Ciasto francuskie wykrawamy w kształcie koła za pomocą foremki do pieczenia i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika na 15 minut (180°C, góra-dół, bez termoobiegu), aż ciasto się zarumieni.
2.PRZYGOTOWUJEMY SPÓD:
Ciasteczka wkładamy do woreczka strunowego, zamykamy i rozdrabniamy je za pomocą wałka. Dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy, a następnie przekładamy na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia, mocno dociskając. Tak przygotowany spód wstawiamy do lodówki na około 10 minut.
3.PRZYGOTOWUJEMY KREM:
Do miski przekładamy mascarpone i dodajemy cukier puder. 100 g truskawek blendujemy na mus i łączymy z pozostałymi składnikami. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
4.SKŁADAMY TORCIK:
Pozostałe truskawki przekrawamy na połówki lub ćwiartki i wykładamy na schłodzony spód. Na owoce nakładamy przygotowany krem. Ciasto francuskie kroimy na 4 równe części (powstaną 4 trójkąty) i układamy je na wierzchu torcika. Całość wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
5.PODAJEMY TORCIK:
Posypujemy deser cukrem pudrem i serwujemy.
Torcik z ciasta francuskiego

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO FRANCUSKIE

Ciasto francuskie wykrawamy w kształcie koła za pomocą foremki do pieczenia i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika na 15 minut (180°C, góra-dół, bez termoobiegu), aż ciasto się zarumieni.

2

PRZYGOTOWUJEMY SPÓD

Ciasteczka wkładamy do woreczka strunowego, zamykamy i rozdrabniamy je za pomocą wałka. Dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy, a następnie przekładamy na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia, mocno dociskając. Tak przygotowany spód wstawiamy do lodówki na około 10 minut.

3

PRZYGOTOWUJEMY KREM

Do miski przekładamy mascarpone i dodajemy cukier puder. 100 g truskawek blendujemy na mus i łączymy z pozostałymi składnikami. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

4

SKŁADAMY TORCIK

Pozostałe truskawki przekrawamy na połówki lub ćwiartki i wykładamy na schłodzony spód. Na owoce nakładamy przygotowany krem. Ciasto francuskie kroimy na 4 równe części (powstaną 4 trójkąty) i układamy je na wierzchu torcika. Całość wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

5

PODAJEMY TORCIK

Posypujemy deser cukrem pudrem i serwujemy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4014,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

669,1 kcal

🥑

Tłuszcz

54,5 g

🌾

Węglowodany

34,5 g

🥬

Błonnik

1,3 g

💪

Białko

10 g

Podobne przepisy

Torcik z ciasta francuskiego - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl