Tortilla z krewetkami • przepis • składniki • przygotowanie
Smaczny i łatwy w wykonaniu pomysł na obiad – tortilla z krewetkami i różowym sosem majonezowym.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ PRASKĘ DO
czosnku ręcznik papierowy patelnię grillową RÓŻOWY SOS MAJONEZOWY Czosnek przeciskamy przez praskę, bazylię siekamy, z limonki wyciskamy sok.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA
sos dokładnie mieszamy.
MOŻEMY DODAĆ DOWOLNE
posiekane zioła, choć i bez nich sos będzie świetny.
KREWETKI ZĄBKI CZOSNKU
ucieramy za pomocą noża.
NA ROZGRZANEJ OLIWIE
smażymy czosnek oraz krewetki, wcześniej obrane z pancerzyków, umyte i osuszone za pomocą ręcznika papierowego (krewetki obsmażamy przez mniej więcej 2 minuty).
ZALEWAMY WINEM, DOPRAWIAMY
solą i pieprzem, dodajemy sok z cytryny.
SMAŻYMY JESZCZE PRZEZ
3 minuty.
TORTILLA TORTILLE LEKKO
podgrzewamy na patelni, następnie smarujemy cienko sosem majonezowym.
PAPRYKĘ GRILLUJEMY, OBIERAMY
ze skóry i kroimy w paski.
NA POŁOWIE TORTILLI
rozkładamy pokrojoną w paski sałatę, paski grillowanej papryki, krewetki odsączone z sosu, w którym się smażyły, awokado pokrojone w paski i pomidorki koktajlowe przekrojone na pół.
ZAWARTOŚĆ TORTILLI POLEWAMY
różowym sosem i zwijamy w rulon.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1572,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
393,0 kcal
Tłuszcz
24,0 g
Węglowodany
33,2 g
Błonnik
9,2 g
Białko
9,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Domowe nachos
Chrupiące nachos umilą każdy seans filmowy! Zobacz, jak przygotować je w domu!

Empanady z salsa verde
Pierogi w wersji południowej! Chrupiące ciasto wypełniono wyrazistym farszem, a całość polano ziołowym sosem. Pyszne!

Tacos z jackfruitem w stylu carnitas
Klasyka kuchni w stylu meksykańskim, ale w wersji wegańskiej! Tacos inspirowane tacos carnitas, w których wieprzowinę zastępuje jackfruit. Zdecydowanie trzeba ich spróbować!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Koktajl bananowy
Za pomocą miksera możesz wyczarować pyszny koktajl z lodami i bananami – idealne letnie orzeźwienie.

Dyniowa zapiekanka z chrupiącą serową kruszonką - MCS
Dyniowa zapiekanka to idealne danie na jesienne wieczory. Sezonowe warzywo pysznie łączy się z chrupiącą powłoką serowej kruszonki. Danie sprawdzi się idealnie na obiad, kolację czy wizytę gości.

Brownie z buraków
Słodko i z czekoladą? Tak! Spróbuj brownie z buraków z kokosową posypką!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa krem z białych warzyw z krakersami z orzechów
Krem z białych warzyw zawsze zachwyca delikatnością smaku! Ten według przepisu Kingi dodatkowo nabiera charakteru dzięki oryginalnemu dodatkowi – domowym krakersom z orzechów.

Koncentrat bulionu wołowego
Aromatyczny koncentrat bulionu wołowego przygotowany ze świeżych warzyw, ziół i mięsa z dodatkiem suszonych pomidorów. Ten wyjątkowy bulion może stać się bazą wielu pysznych zup.

Pierogi ze szpinakiem i serem
Pierogi to bez wątpienia jedno z najbardziej popularnych i najpyszniejszych dań kuchni polskiej i wschodniej. Elastyczne, delikatne ciasto nadziewane jest różnymi rodzajami nadzienia — od słodkich aż po wytrawne. Jednym z ciekawszych połączeń smakowych są pierogi ze szpinakiem i serem. W tym artykule zdradzimy Ci przepis na pyszne, aromatyczne pierogi szpinakowe z twarogiem i odrobiną sera feta.