createyourhealth.pl

Truskawkowe eklerki • przepis • składniki • przygotowanie

Deser z francuskiej cukierni w Twoim domu? Tak! Przygotuj eklerki z Pawłem Małeckim i jego gośćmi!

Truskawkowe eklerki

Deser z francuskiej cukierni w Twoim domu? Tak! Przygotuj eklerki z Pawłem Małeckim i jego gośćmi!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 15
Poziom trudności
średni

Składniki

masło - 20 g
masło orzechowe - 20 g
sól - 1 szczypta
cukier - 2 łyżki
mąka pszenna - 70 g
mąka ziemniaczana - 10 g
mleko - 50 ml
jajko - 3 szt.
czekolada biała - 100 g
truskawki mrożone - 150 g
śmietana 30% - 50 ml
woda - 40 ml
żelatyna - 4 g
posypka kolorowa - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO PARZONE:
Do garnka wlewamy wodę i mleko. Dodajemy masło orzechowe oraz masło i szczyptę soli. Wszystkie składniki zagotowujemy. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną. Zmieszane oba rodzaje mąki przesiewamy i dodajemy do gotujących się składników. Cały czas energicznie mieszamy, trzymając garnek na ogniu przez mniej więcej 30-45 sekund. Ciasto przekładamy do misy miksera, chwilę studzimy. Ucieramy ciasto, stopniowo dodając jajka.
2.SZPRYCUJEMY CIASTO NA BLACHĘ:
Blachę smarujemy miękkim masłem i oprószamy mąką. Rękawem cukierniczym z okrągłą końcówką szprycujemy na blachę płaskie eklery o długości ok. 6-8 cm i średnicy 10 mm. Eklery pieczemy przez 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C z funkcją termoobiegu (lub 200°C bez termoobiegu), aż się zarumienią. Po upieczeniu odstawiamy eklery do ostudzenia.
3.PRZYGOTOWUJEMY KREM TRUSKAWKOWY:
Mleko zagotowujemy z truskawkami. Zdejmujemy z ognia i miksujemy, ponownie odstawiamy na ogień. Dodajemy pokruszoną białą czekoladę i mieszamy. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy oba rodzaje mąki i mieszamy. Dolewamy do gotującej się masy i energicznie mieszamy, gdyż masa będzie się ścinać. Odstawiamy do wystudzenia.
4.PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ TRUSKAWKOWĄ:
Żelatynę namaczamy w wodzie i odstawiamy do napęcznienia. W rondelku podgrzewamy śmietankę wraz z truskawkami. Gdy zacznie się gotować, ściągamy z ognia i miksujemy. Garnek odstawiamy na ogień, dodajemy żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy.
5.DEKORUJEMY EKLERY:
Wystudzone eklery przekrawamy wzdłuż na pół. Rękawem cukierniczym szprycujemy krem. Górne połówki eklerów zamaczamy w polewie. Eklery ozdabiamy kolorowymi posypkami.
Truskawkowe eklerki

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 15

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO PARZONE

Do garnka wlewamy wodę i mleko. Dodajemy masło orzechowe oraz masło i szczyptę soli. Wszystkie składniki zagotowujemy. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną. Zmieszane oba rodzaje mąki przesiewamy i dodajemy do gotujących się składników. Cały czas energicznie mieszamy, trzymając garnek na ogniu przez mniej więcej 30-45 sekund. Ciasto przekładamy do misy miksera, chwilę studzimy. Ucieramy ciasto, stopniowo dodając jajka.

2

SZPRYCUJEMY CIASTO NA BLACHĘ

Blachę smarujemy miękkim masłem i oprószamy mąką. Rękawem cukierniczym z okrągłą końcówką szprycujemy na blachę płaskie eklery o długości ok. 6-8 cm i średnicy 10 mm. Eklery pieczemy przez 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C z funkcją termoobiegu (lub 200°C bez termoobiegu), aż się zarumienią. Po upieczeniu odstawiamy eklery do ostudzenia.

3

PRZYGOTOWUJEMY KREM TRUSKAWKOWY

Mleko zagotowujemy z truskawkami. Zdejmujemy z ognia i miksujemy, ponownie odstawiamy na ogień. Dodajemy pokruszoną białą czekoladę i mieszamy. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy oba rodzaje mąki i mieszamy. Dolewamy do gotującej się masy i energicznie mieszamy, gdyż masa będzie się ścinać. Odstawiamy do wystudzenia.

4

PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ TRUSKAWKOWĄ

Żelatynę namaczamy w wodzie i odstawiamy do napęcznienia. W rondelku podgrzewamy śmietankę wraz z truskawkami. Gdy zacznie się gotować, ściągamy z ognia i miksujemy. Garnek odstawiamy na ogień, dodajemy żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy.

5

DEKORUJEMY EKLERY

Wystudzone eklery przekrawamy wzdłuż na pół. Rękawem cukierniczym szprycujemy krem. Górne połówki eklerów zamaczamy w polewie. Eklery ozdabiamy kolorowymi posypkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2775,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

185,0 kcal

🥑

Tłuszcz

9,9 g

🌾

Węglowodany

18,3 g

🥬

Błonnik

5,8 g

💪

Białko

5,8 g

Podobne przepisy