Ziemniaczana zapiekanka z dorszem, kapustą i marynowanymi karczochami • przepis • składniki • przygotowanie
Zdrowy i sycący pomysł na rybę. Zapiekanka z ziemniaczanego purée i delikatny dorsz to nie lada gratka dla smakoszy!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ ZIEMNIAKI
w skórkach dokładnie umyj, osusz i ugotuj lub upiecz w mundurkach.
ODSTAW DO
przestudzenia.
PRZYGOTUJ TARKĘ MOŹDZIERZ
blachę z pergaminem naczynie żaroodporne praskę do ziemniaków Karczochy i kapusta Karczochy wyjmujemy z zalewy, polewamy oliwą, posypujemy połową skórki startej z limonki.
SMAŻYMY NA PATELNI
z oliwą do mocnego zrumienienia.
PRZEKŁADAMY NA
talerz.
W GARNKU Z
oliwą szklimy czosnek pokrojony w plasterki i cebulę pokrojoną w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem.
DODAJEMY ŚWIEŻĄ KAPUSTĘ
posiekaną w kostkę, smażymy 3-4 minuty do zeszklenia.
DOPRAWIAMY SOLĄ, BIAŁYM
pieprzem oraz drugą połową skórki z limonki.
DODAJEMY POSIEKANĄ KAPUSTĘ
kiszoną wraz z sokiem i wino.
REDUKUJEMY DO ODPAROWANIA
alkoholu.
DODAJEMY MASŁO, SUSZONĄ
kolendrę w ziarnach roztartą w moździerzu, pieprz, drobno posiekaną papryczkę, mieszamy i dusimy około 5-6 minut.
DODAJEMY ŚWIEŻĄ POSIEKANĄ
kolendrę.
DORSZ UMYTE I
osuszone filety z dorsza przyprawiamy solą i pieprzem.
SKRAPIAMY OLIWĄ, POSYPUJEMY
skórką z limonki oraz czosnkiem pokrojonym w plasterki.
NA WIERZCH UKŁADAMY
kilka gałązek kolendry.
WYKŁADAMY RYBĘ NA
blaszkę wyłożoną pergaminem i polaną oliwą.
PIECZEMY 10 MINUT
w temp.
210-220°C (JEŚLI PO
delikatnym naciśnięciu mięso ryby rozdziela się na kawałki – dorsz jest upieczony).
PURÉE ZIEMNIACZANE WYSTUDZONE
ziemniaki obieramy i przeciskamy przez praskę.
MLEKO, GAŁKĘ MUSZKATOŁOWĄ,
sól oraz pieprz zagotowujemy.
DODAJEMY CZĘŚĆ ZIEMNIAKÓW
i mieszamy do całkowitego połączenia.
DODAJEMY POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ
ziemniaków, dodajemy masło i gotując mieszamy do uzyskania aksamitnej konsystencji.
DOPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem.
DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO
wykładamy kolejno kapustę, upieczonego dorsza (rozdzielamy go na mniejsze kawałki).
NA WIERZCH KŁADZIEMY
nieregularnie purée ziemniaczane i pieczemy całość 15 minut w temp.
250°C (Z FUNKCJĄ
grillowania od góry).
MIESZAMY RAZEM WSZYSTKIE
składniki sosu.
KARCZOCHY I RZODKIEWKI
pokrojone w talarki polewamy oliwą z oliwek.
WYKŁADAMY JE NA
wierzch gotowej zapiekanki.
DEKORUJEMY LISTKAMI KOLENDRY
i podajemy z sosem z czarnych oliwek.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2580,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
645,0 kcal
Tłuszcz
47,6 g
Węglowodany
46,8 g
Błonnik
14,4 g
Białko
14,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zapiekanka do lunchboxa
Zapiekanka na drugie śniadanie? Brzmi pysznie i tak też smakuje. Ciasto z ciecierzycy z dodatkiem szynki, jajek i sera to połączenie, które dzieci pokochają. Upiecz ją, wykorzystując przepis Karola!

Spaghetti z klopsikami
Makaron z mięsnymi pulpecikami i pomidorowym sosem inspirowany kuchnią włoską, podany ze świeżą sałatą i ogórkiem. Pyszny!

Trifle z kremem spekulatius
Wyjątkowy deser korzenny z dwoma pysznymi kremami i kruszonką z ciasteczek. Ta niezwykle efektowna propozycja będzie idealna na świąteczny dzień.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Burek ze szpinakiem
Ciasto filo wypełnione nadzieniem szpinakowym z dodatkiem sera feta, to śródziemnomorski przysmak nazwany burkiem. Przygotuj go według przepisu Kingi.

Przepis na risotto z mięsem mielonym
Risotto to jedno z bardziej reprezentatywnych dań kuchni włoskiej, które ma fanów na całym świecie. Kremowa konsystencja i możliwość tworzenia nowych kompozycji smakowych czyni je wyjątkowym. Jednym z wariantów tego dania jest risotto z mięsem mielonym. Jak przygotować pyszne risotto z soczystym mięsem i innymi, pysznymi dodatkami? Poznaj przepis, który zawsze wychodzi!

Meksykański hamburger
Drobiowy burger i pikantny jogurtowy sos ułożone między płatami chrupiącej tortilli. Łatwe, lekkie, pyszne!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pasztet z jelenia i mus jabłkowo-chrzanowy
Karol zachwyci Cię pasztetem z jelenia z żurawinami, kaszą i grzybami! Poznaj przepis na kompozycję doskonałą!

Pierożki z marcepanem, śliwkami i morelami
Pierogi ze słodkim nadzieniem z marcepanu i suszonych owoców, możesz zarówno ugotować jak i upiec – wybierz swój ulubiony sposób!

Jogurtowy sernik na zimno
Najlepszy deser na ciepłe dni? Jogurtowy sernik na zimno według Pawła Małeckiego!