Wegańskie ciasto à la panna cotta • przepis • składniki • przygotowanie
Smak deseru, który pokochał cały świat, ale w całkiem nowej odsłonie! Ciasto panna cotta jest w pełni roślinne, proste i tak pyszne, że przygotujesz je na pewno więcej niż raz.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA SPÓD CIASTA
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania spodu łączymy w naczyniu blendera i miksujemy bardzo drobno, aż dokładnie się połączą. W trakcie miksowania co jakiś czas mieszamy masę, a jej nadmiar zsuwamy ze ścianek naczynia tak, by mokre składniki dobrze połączyły się z suchymi.
PRZYGOTOWUJEMY WARSTWĘ PANNA COTTY
Mleczko kokosowe łączymy w rondelku z syropem klonowym, ekstraktem waniliowym i agarem. Zagotowujemy, często mieszając. Masę odstawiamy do przestudzenia, przelewamy na schłodzony spód, a następnie ponownie odstawiamy do wystudzenia na ok. 30 minut w temperaturze pokojowej.
PRZYGOTOWUJEMY MUS MALINOWY
W osobnym rondelku łączymy maliny z syropem klonowym i agarem. Zagotowujemy i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż maliny się rozpadną.
SCHŁADZAMY CIASTO
Formę wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Ciasto panna cotta najlepiej jednak przygotować wieczorem i umieścić je w lodówce na całą noc.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2849 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
284,9 kcal
Tłuszcz
13,4 g
Węglowodany
40,5 g
Błonnik
3,6 g
Białko
3,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tosty z karmelizowaną cebulką
Tosty, jakich jeszcze nie było! Karmelizowana cebulka i pyszne prosciutto, a to wszystko z aromatycznym serem provolone. Skuś się i wypróbuj ten przepis przy najbliższej okazji!

Piada wraps
Pyszny, prosty i szybki w wykonaniu włoski street food! Wypróbuj przepis Kingi na piada wraps i rozsmakuj się w tej wyjątkowej przekąsce.

Frykadele drobiowe z sałatą
Lubisz mięso drobiowe? Wykorzystaj je w nieco inny sposób i przygotuj na obiad pyszne frykadele drobiowe z sałatą i aromatycznym dressingiem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pesto ze szpinaku
W świecie kulinarnym pesto jest jednym z najbardziej cenionych sosów. Dodanie pesto do potrawy potrafi w kilka chwil przekształcić ją w prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej. Pesto ze szpinaku to jedno możliwych z wariantów. Jak je zrobić? Przekonaj się sam!

Filet z dorsza pod orzechową kruszonką
Lubisz ryby? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj ten przepis na pieczonego dorsza pod kruszonką z prażonych orzechów i parmezanu. Dzięki dodatkowi białej kaszy gryczanej i sałatki z rukoli stanie się Twoim ulubionym pomysłem na obiad w wydaniu fit!

Domowy cebularz z kurkami
Idealny na przekąskę cebularz lubelski to aksamitne drożdżowe ciasto, farsz z cebulą, makiem i kurkami oraz oryginalna receptura, którą Karol wykorzystał, by przygotować swoją wersję tego regionalnego przysmaku!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym
Łatwa i szybka w wykonaniu zupa pomidorowa z orientalnym akcentem w wykonaniu Moniki Mrozowskiej!

Dorsz z pesto limonkowym i pieczoną cykorią
Wyszukany pomysł na rybę – filet z dorsza podany z duszoną cykorią oraz aromatycznym pesto na bazie pistacji i parmezanu.

Wegański lunchbox: kanapki z sałatką z ciecierzycy
Kanapka nie musi być nudna, jeśli trafią do niej takie pyszności! Przygotuj sobie pożywne drugie śniadanie: kanapki z sałatką z ciecierzycy.