createyourhealth.pl

Włoskie pierożki balanzoni • przepis • składniki • przygotowanie

Rozsmakuj się we włoskich pierożkach balanzoni. Delikatne ciasto, farsz z mortadelą i pistacjami, aromatyczna oliwa i ser pecorino romano to wyjątkowo pyszne połączenie.

Włoskie pierożki balanzoni

Rozsmakuj się we włoskich pierożkach balanzoni. Delikatne ciasto, farsz z mortadelą i pistacjami, aromatyczna oliwa i ser pecorino romano to wyjątkowo pyszne połączenie.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny

Składniki

mąka pszenna typ 00 - 200 g
jajko - 2 szt.
koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
mortadela - 200 g
ser ricotta - 200 g
pomidor suszony - 8 szt.
pistacje prażone solone - 1 łyżka
sól -
pieprz czarny -
ząbek czosnku - 3 szt.
chili płatki - 1 szczypta
bazylia świeża -
ser Pecorino Romano -
kasza manna -

Instrukcje przygotowania

1.ZAGNIATAMY CIASTO NA BALANZONI:
Do miski dodajemy mąkę i szczyptę soli. W drugiej misce łączymy jajka z łyżką koncentratu pomidorowego. Cały czas mieszając, do mąki dodajemy stopniowo masę jajeczną. Następnie przekładamy ciasto na stolnicę i dokładnie wyrabiamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
2.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI FARSZU:
Do miski dodajemy ricottę i starty ser pecorino romano, dokładnie mieszamy. Połowę mortadeli bardzo drobno siekamy i dodajemy do serów. Suszone pomidory drobno siekamy i również dodajemy do masy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy pokruszone pistacje. Próbujemy i jeśli będzie potrzeba, ponownie doprawiamy solą i pieprzem.
3.FORMUJEMY BALANZONI:
Stolnicę podsypujemy kaszą manną i wałkujemy ciasto z jednej strony w kształt koła. Ciasto kroimy najpierw w pionie, a później w poziomie, tworząc kwadraty. Z farszu formujemy kulki i układamy na kwadratowych kawałkach ciasta. Formujemy balanzoni – kształtem przypominają duże tortellini lub większe polskie uszka.
4.GOTUJEMY BALANZONI:
Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 3-4 minuty.
5.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Na patelnię dodajemy oliwę, czosnek pokrojony w plasterki i płatki chili. Chwilę smażymy i dodajemy listki bazylii.
6.PODAJEMY DANIE:
Balanzoni przekładamy z garnka bezpośrednio do sosu. Mieszamy i wykładamy na talerz.
Włoskie pierożki balanzoni

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZAGNIATAMY CIASTO NA BALANZONI

Do miski dodajemy mąkę i szczyptę soli. W drugiej misce łączymy jajka z łyżką koncentratu pomidorowego. Cały czas mieszając, do mąki dodajemy stopniowo masę jajeczną. Następnie przekładamy ciasto na stolnicę i dokładnie wyrabiamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.

2

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI FARSZU

Do miski dodajemy ricottę i starty ser pecorino romano, dokładnie mieszamy. Połowę mortadeli bardzo drobno siekamy i dodajemy do serów. Suszone pomidory drobno siekamy i również dodajemy do masy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy pokruszone pistacje. Próbujemy i jeśli będzie potrzeba, ponownie doprawiamy solą i pieprzem.

3

FORMUJEMY BALANZONI

Stolnicę podsypujemy kaszą manną i wałkujemy ciasto z jednej strony w kształt koła. Ciasto kroimy najpierw w pionie, a później w poziomie, tworząc kwadraty. Z farszu formujemy kulki i układamy na kwadratowych kawałkach ciasta. Formujemy balanzoni – kształtem przypominają duże tortellini lub większe polskie uszka.

4

GOTUJEMY BALANZONI

Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 3-4 minuty.

5

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Na patelnię dodajemy oliwę, czosnek pokrojony w plasterki i płatki chili. Chwilę smażymy i dodajemy listki bazylii.

6

PODAJEMY DANIE

Balanzoni przekładamy z garnka bezpośrednio do sosu. Mieszamy i wykładamy na talerz.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1874,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

468,6 kcal

🥑

Tłuszcz

22,1 g

🌾

Węglowodany

42 g

🥬

Błonnik

0,6 g

💪

Białko

24,5 g

Podobne przepisy