createyourhealth.pl

Wytrawna konfitura z pomidorów i chili • przepis • składniki • przygotowanie

Konfitura w wersji wytrawnej, lekko pikantna? Wypróbuj przepis Karola na konfiturę z pomidorów z dodatkiem chili. To smak, który zapadnie Ci w pamięć.

Wytrawna konfitura z pomidorów i chili

Konfitura w wersji wytrawnej, lekko pikantna? Wypróbuj przepis Karola na konfiturę z pomidorów z dodatkiem chili. To smak, który zapadnie Ci w pamięć.

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
cukier - 100 g
ocet jabłkowy - 200 ml
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidor malinowy - 400 g
sól - 1 szczypta
ziele angielskie - 4 szt.

Instrukcje przygotowania

1.KARMELIZUJEMY CUKIER:
Cukier przesypujemy na dno rozgrzanej patelni i karmelizujemy, nie mieszając, aż rozpuści się i zmieni kolor na ciemnozłoty. By rozprowadzić karmel po całej powierzchni patelni, ruszamy nią – nie używamy drewnianych szpatułek, nie dotykamy karmelu.
2.GOTUJEMY KONFITURĘ:
Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i ziele angielskie. Chwilę prażymy. Dodajemy drobno posiekaną papryczkę habanero (bez pestek) i pomidory pokrojone w drobną kostkę. Mieszamy. Całość zalewamy octem. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż płyn odparuje, a konfitura lekko zgęstnieje.
3.PRZEKŁADAMY KONFITURĘ DO SŁOICZKA:
Gotową konfiturę przekładamy do dokładnie umytego, wyparzonego i osuszonego słoiczka. Słoiczek mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na materiałową ściereczkę.
Wytrawna konfitura z pomidorów i chili

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KARMELIZUJEMY CUKIER

Cukier przesypujemy na dno rozgrzanej patelni i karmelizujemy, nie mieszając, aż rozpuści się i zmieni kolor na ciemnozłoty. By rozprowadzić karmel po całej powierzchni patelni, ruszamy nią – nie używamy drewnianych szpatułek, nie dotykamy karmelu.

2

GOTUJEMY KONFITURĘ

Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i ziele angielskie. Chwilę prażymy. Dodajemy drobno posiekaną papryczkę habanero (bez pestek) i pomidory pokrojone w drobną kostkę. Mieszamy. Całość zalewamy octem. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż płyn odparuje, a konfitura lekko zgęstnieje.

3

PRZEKŁADAMY KONFITURĘ DO SŁOICZKA

Gotową konfiturę przekładamy do dokładnie umytego, wyparzonego i osuszonego słoiczka. Słoiczek mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na materiałową ściereczkę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

573,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

114,7 kcal

🥑

Tłuszcz

0,2 g

🌾

Węglowodany

26,7 g

🥬

Błonnik

1,5 g

💪

Białko

1,1 g

Podobne przepisy