createyourhealth.pl

Zapiekane kotleciki z serem i szynką szwarcwaldzką • przepis • składniki • przygotowanie

Przekonaj się, jak można zmienić „zwykłe mielone” w wyrafinowane danie. Zainspiruj się pomysłem Kuchni Lidla!

Zapiekane kotleciki z serem i szynką szwarcwaldzką

Przekonaj się, jak można zmienić „zwykłe mielone” w wyrafinowane danie. Zainspiruj się pomysłem Kuchni Lidla!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
oliwki czarne - 18 g
pomidor suszony - 6 szt.
mięso mielone wieprzowe - 350 g
kolendra ziarna - 2 łyżki
ser gouda - 100 g
serek kanapkowy ziołowy - 150 g
szynka szwarcwaldzka - 200 g
bazylia świeża - 24 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
marchew - 1 szt.
jabłko czerwone - 1 szt.
seler - 1 szt.
miód - 1 łyżka
natka pietruszki - 10 g
ocet winny, biały - 1 łyżka
orzech nerkowca - 80 g
pieprz czarny - 1 szczypta
sok z limonki - 10 ml
sok jabłkowy - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
imbir świeży - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.KOTLECIKI PIERŚCIENIEM CUKIERNICZYM:
wykrawamy kółko z kostki sera.
2.KROIMY GO NA:
12 plasterków.
3.POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ SERA:
ścieramy na tarce o małych oczkach.
4.MIĘSO MIELONE PRZEKŁADAMY:
do miski, dodajemy roztartą w moździerzu kolendrę, posiekane suszone pomidory, posiekane oliwki i starty ser.
5.NA PATELNI Z:
rozgrzaną oliwą szklimy cebulę pokrojoną w kostkę.
6.POD KONIEC SMAŻENIA:
dodajemy posiekaną bazylię, mieszamy i przekładamy do miski z mięsem.
7.WSZYSTKIE SKŁADNIKI ŁĄCZYMY,:
doprawiamy solą i pieprzem.
8.WYRABIAMY RĘCZNIE FARSZ,:
dzielimy na 8 porcji i formujemy kulki.
9.KAŻDĄ PORCJĘ UMIESZCZAMY:
w pierścieniu cukierniczym i nadajemy jej kształt idealnie okrągłego placuszka.
10.NA 4 KOTLECIKI:
nakładamy po plastrze sera gouda, plastrze szynki szwarcwaldzkiej, smarujemy serkiem twarogowym i ponownie układamy po krążku sera gouda. PRZYKRYWAMY POZOSTAŁYMI PLACUSZKAMI: z mięsa.
11.NA WIERZCH KAŻDEGO:
z 4 złożonych kotletów ponownie nakładamy plaster sera, a boki owijamy 2 plastrami szynki szwarcwaldzkiej.
12.POZOSTAŁE PLASTRY SZYNKI:
szwarcwaldzkiej kroimy wzdłuż, na dwie części.
13.Z 6 KAWAŁKÓW:
szynki układamy na blacie 6-ramienną gwiazdę.
14.KOTLET UMIESZCZAMY W:
środku gwiazdy i nakrywamy go plastrami szynki, całkowicie go przykrywając.
15.W TEN SAM:
sposób zawijamy wszystkie kotleciki, umieszczamy je w wyłożonym pergaminem naczyniu żaroodpornym i pieczemy w temp.
16.180°C, 20-25:
minut.
17.SAŁATKA WINEGRET:
ŁĄCZYMY: miód, imbir pokrojony w drobną kostkę, sok z limonki, sok jabłkowy i ocet winny.
18.DODAJEMY OLIWĘ Z:
oliwek i energicznie mieszamy. DOPRAWIAMY SOLĄ ORAZ: pieprzem.
19.NA ROZGRZANEJ, SUCHEJ:
patelni prażymy rozdrobnione w moździerzu orzechy nerkowca.
20.JESZCZE GORĄCE DODAJEMY:
do sosu. MIESZAMY.
21.MARCHEW I SELER:
pokrojone w cienkie paseczki, jabłko pokrojone w drobną kostkę i posiekaną natkę pietruszki przekładamy do czystej miski.
22.POLEWAMY SOSEM WINEGRET,:
dokładnie mieszamy.
23.NA ŚRODEK TALERZA:
wykładamy sałatkę, na wierzchu układamy kotleciki w szynce i dekorujemy natką pietruszki.
Zapiekane kotleciki z serem i szynką szwarcwaldzką

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KOTLECIKI PIERŚCIENIEM CUKIERNICZYM

wykrawamy kółko z kostki sera.

2

KROIMY GO NA

12 plasterków.

3

POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ SERA

ścieramy na tarce o małych oczkach.

4

MIĘSO MIELONE PRZEKŁADAMY

do miski, dodajemy roztartą w moździerzu kolendrę, posiekane suszone pomidory, posiekane oliwki i starty ser.

5

NA PATELNI Z

rozgrzaną oliwą szklimy cebulę pokrojoną w kostkę.

6

POD KONIEC SMAŻENIA

dodajemy posiekaną bazylię, mieszamy i przekładamy do miski z mięsem.

7

WSZYSTKIE SKŁADNIKI ŁĄCZYMY,

doprawiamy solą i pieprzem.

8

WYRABIAMY RĘCZNIE FARSZ,

dzielimy na 8 porcji i formujemy kulki.

9

KAŻDĄ PORCJĘ UMIESZCZAMY

w pierścieniu cukierniczym i nadajemy jej kształt idealnie okrągłego placuszka.

10

NA 4 KOTLECIKI

nakładamy po plastrze sera gouda, plastrze szynki szwarcwaldzkiej, smarujemy serkiem twarogowym i ponownie układamy po krążku sera gouda. PRZYKRYWAMY POZOSTAŁYMI PLACUSZKAMI: z mięsa.

11

NA WIERZCH KAŻDEGO

z 4 złożonych kotletów ponownie nakładamy plaster sera, a boki owijamy 2 plastrami szynki szwarcwaldzkiej.

12

POZOSTAŁE PLASTRY SZYNKI

szwarcwaldzkiej kroimy wzdłuż, na dwie części.

13

Z 6 KAWAŁKÓW

szynki układamy na blacie 6-ramienną gwiazdę.

14

KOTLET UMIESZCZAMY W

środku gwiazdy i nakrywamy go plastrami szynki, całkowicie go przykrywając.

15

W TEN SAM

sposób zawijamy wszystkie kotleciki, umieszczamy je w wyłożonym pergaminem naczyniu żaroodpornym i pieczemy w temp.

16

180°C, 20-25

minut.

17

SAŁATKA WINEGRET

ŁĄCZYMY: miód, imbir pokrojony w drobną kostkę, sok z limonki, sok jabłkowy i ocet winny.

18

DODAJEMY OLIWĘ Z

oliwek i energicznie mieszamy. DOPRAWIAMY SOLĄ ORAZ: pieprzem.

19

NA ROZGRZANEJ, SUCHEJ

patelni prażymy rozdrobnione w moździerzu orzechy nerkowca.

20

JESZCZE GORĄCE DODAJEMY

do sosu. MIESZAMY.

21

MARCHEW I SELER

pokrojone w cienkie paseczki, jabłko pokrojone w drobną kostkę i posiekaną natkę pietruszki przekładamy do czystej miski.

22

POLEWAMY SOSEM WINEGRET,

dokładnie mieszamy.

23

NA ŚRODEK TALERZA

wykładamy sałatkę, na wierzchu układamy kotleciki w szynce i dekorujemy natką pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3092,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

773,1 kcal

🥑

Tłuszcz

51,9 g

🌾

Węglowodany

37,7 g

🥬

Błonnik

44,7 g

💪

Białko

44,7 g

Podobne przepisy