Zapiekane młode ziemniaki z jajkiem i mizerią • przepis • składniki • przygotowanie
Obiad, który zna każdy, w zupełnie nowej, zaskakującej odsłonie! Przygotuj młode ziemniaki z boczkiem, zapiecz je z jajkiem i podaj z doskonałą mizerią. Do tego przepisu będziesz wracać!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY I PRZESMAŻAMY ZIEMNIAKI
Uparowane wcześniej młode ziemniaki kroimy w talarki i smażymy z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju. Ziemniaczane talarki smażymy partiami. Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni.
PRZESMAŻAMY DODATKI DO ZIEMNIAKÓW
Cebulę kroimy w piórka, a boczek na mniejsze kawałki. Czosnek drobno siekamy.
ZAPIEKAMY ZIEMNIAKI Z JAJKIEM
Na wierzch ziemniaków przełożonych do naczyń żaroodpornych wbijamy po 2 jajka. Całość pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-190°C.
PRZYGOTOWUJEMY MIZERIĘ
Drobno posiekany koperek łączymy w misce z kwaśną śmietaną. Doprawiamy cukrem, octem spirytusowym, solą i pieprzem. Dodajemy olej. Mieszamy.
PODAJEMY DANIE
Młode ziemniaki zapieczone z jajkiem wyjmujemy z piekarnika i podajemy w naczyniach, w których się piekły. Obok ustawiamy miseczki z mizerią.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1343,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
671,6 kcal
Tłuszcz
36,7 g
Węglowodany
54,3 g
Błonnik
31,3 g
Białko
31,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Placek kokosowo-malinowy
Kruchy spód, delikatna masa kokosowa i świeże maliny tworzą tradycyjny polski deser. Wygląda i smakuje rewelacyjnie!

Banoffee w słoiku
Pyszny deser z masą krówkową, bananami i bitą śmietaną podany w słoiku! Idealny do zabrania na piknik lub jako przekąska po domowym obiedzie.

Sałatka z ryżem i tuńczykiem
Szybka w przygotowaniu i idealna na lunch – taka jest ta sałatka. Dzięki dodatkowi słodkiej kukurydzy i wyrazistego tuńczyka zdecydowanie zachwyca smakiem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami
Przepyszne paszteciki z ciasta drożdżowego faszerowane kapustą i grzybami. Będą idealnym dodatkiem do domowego barszczu lub samodzielną przekąską.

Fitciasto mandarynkowe bez mąki
Ciasto od serca? Koniecznie spróbuj tego przepisu! Pokochasz je za prostotę i wyjątkowy, mandarynkowy smak.

Piersi indyka w chrupiących płatkach kukurydzianych z sosem z mango
Delikatny indyk i słodko-ostry chutney z mango to danie, w którym można się zakochać! Lekkie, sycące, wyraziste, pyszne!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Burger wołowy z serem pleśniowym i gruszką
Połączenie mięsa i owoców? Na grilla będzie w sam raz! Przygotuj burgery z mięsem, serem pleśniowym i gruszką, a na pewno zaskoczysz swoich gości!

Jogurtowe placuszki z malinami MC Smart
Smaczne i pożywne placuszki jogurtowe z malinami staną się nowym ulubionym daniem Twoich dzieci… a także Twoim.

Bieszczadzkie fuczki
Fuczki są tak proste w przygotowaniu jak placki ziemniaczane, ale zawierają sekretny składnik: kiszoną kapustę! To ona sprawia, że zwykłe danie zamienia się w lokalny przysmak – z serca Bieszczadów. Spróbuj koniecznie!