createyourhealth.pl

Drożdżówki z truskawkami • przepis • składniki • przygotowanie

Drożdżówki z truskawkami to doskonały sposób na połączenie smaku owoców z puszystym ciastem. Domowe drożdżówki to prawdziwa uczta dla podniebienia! Te pyszne wypieki doskonale sprawdzają się w roli przekąski czy deseru. Poznaj nasz przepis na te słodkie wypieki, które z pewnością rozkochają w sobie wszystkich domowników!

Drożdżówki z truskawkami

Drożdżówki z truskawkami to doskonały sposób na połączenie smaku owoców z puszystym ciastem. Domowe drożdżówki to prawdziwa uczta dla podniebienia! Te pyszne wypieki doskonale sprawdzają się w roli przekąski czy deseru. Poznaj nasz przepis na te słodkie wypieki, które z pewnością rozkochają w sobie wszystkich domowników!

Czas przygotowania
105 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 15
Poziom trudności
średni

Składniki

truskawka - 700 g
mleko - 250 ml
drożdże świeże - 40 g
cukier wanilinowy - 10 g
żółtka jaj - 2 szt.
sól - 4 g
mąka pszenna - 100 g
masło - 60 ml
cukier - 60 g
jajko - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY ZE SOBĄ SKŁADNIKI:
Do miski wysyp mąkę, a następnie dodaj zimne masło i cukier. Dodaj także jajko i wymieszaj.
2.ZAGNIATAMY KRUSZONKĘ:
Gdy składniki wstępnie się połączą, zacznij zagniatać ciasto na kruszonkę.
3.CHOWAMY KRUSZONKĘ DO SCHŁODZENIA:
Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki, by się schłodziło.
4.PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN:
Do kubka wrzuć pokruszone drożdże, a następnie zalej je mlekiem z 15 g cukru oraz 60 g mąki. Całość delikatnie wymieszaj i przykryj ściereczką, a potem odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.
5.ŁĄCZYMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
Do dużej miski wsyp resztę cukru, sól, jajko, roztopione masło, mąkę (zostaw sobie jedną łyżkę do podsypywania), cukier waniliowy oraz zaczyn. Ugniataj w robocie, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli jest zbyt klejące, dodaj jeszcze odrobinę mąki.
6.ODSTAWIAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA:
Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
7.PRZYGOTOWUJEMY TRUSKAWKI:
Truskawki umyj, a następnie osusz. Usuń szypułki. Pokrój na niezbyt cienkie plastry.
8.WAŁKUJEMY CIASTO:
Wyciągnij ciasto z miski na blat i delikatnie podsyp je mąką. Rozwałkuj je delikatnie na placek o grubości ok. 2 cm. Wytnij z ciasta krążki. Pozostałe ciasto zagnieć i ponownie rozwałkuj, a potem wytnij z niego krążki.
9.PRZEKŁADAMY CIASTO NA BLACHĘ:
Gotowe krążki z ciasta wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i pozostaw do delikatnego wyrośnięcia na kolejne 15 minut.
10.PRZEKŁADAMY TRUSKAWKI NA DROŻDŻÓWKI:
W wyrośniętych drożdżówkach zrób na środku delikatne wgłębienia, a potem ułóż w nich po kilka truskawek.
11.SMARUJEMY DROŻDŻÓWKI JAJKIEM:
Roztrzep jajko w miseczce, a potem posmaruj nim brzegi ciasta.
12.DEKORUJEMY DROŻDŻÓWKI KRUSZONKĄ:
Wyciągnij kruszonkę z lodówki i pokrusz ją, a następnie udekoruj nią każdą drożdżówkę.
13.PIECZEMY DROŻDŻÓWKI:
Wsadź blachę z drożdżówkami do piekarnika i piecz przez ok. 20 minut. Po upieczeniu pozostaw drożdżówki na chwilę w piekarniku i uchyl drzwiczki pieca. Po upływie 10 minut drożdżówki są gotowe do jedzenia!
Drożdżówki z truskawkami

Czas przygotowania

105 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 15

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY ZE SOBĄ SKŁADNIKI

Do miski wysyp mąkę, a następnie dodaj zimne masło i cukier. Dodaj także jajko i wymieszaj.

2

ZAGNIATAMY KRUSZONKĘ

Gdy składniki wstępnie się połączą, zacznij zagniatać ciasto na kruszonkę.

3

CHOWAMY KRUSZONKĘ DO SCHŁODZENIA

Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki, by się schłodziło.

4

PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN

Do kubka wrzuć pokruszone drożdże, a następnie zalej je mlekiem z 15 g cukru oraz 60 g mąki. Całość delikatnie wymieszaj i przykryj ściereczką, a potem odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.

5

ŁĄCZYMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Do dużej miski wsyp resztę cukru, sól, jajko, roztopione masło, mąkę (zostaw sobie jedną łyżkę do podsypywania), cukier waniliowy oraz zaczyn. Ugniataj w robocie, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli jest zbyt klejące, dodaj jeszcze odrobinę mąki.

6

ODSTAWIAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA

Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

7

PRZYGOTOWUJEMY TRUSKAWKI

Truskawki umyj, a następnie osusz. Usuń szypułki. Pokrój na niezbyt cienkie plastry.

8

WAŁKUJEMY CIASTO

Wyciągnij ciasto z miski na blat i delikatnie podsyp je mąką. Rozwałkuj je delikatnie na placek o grubości ok. 2 cm. Wytnij z ciasta krążki. Pozostałe ciasto zagnieć i ponownie rozwałkuj, a potem wytnij z niego krążki.

9

PRZEKŁADAMY CIASTO NA BLACHĘ

Gotowe krążki z ciasta wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i pozostaw do delikatnego wyrośnięcia na kolejne 15 minut.

10

PRZEKŁADAMY TRUSKAWKI NA DROŻDŻÓWKI

W wyrośniętych drożdżówkach zrób na środku delikatne wgłębienia, a potem ułóż w nich po kilka truskawek.

11

SMARUJEMY DROŻDŻÓWKI JAJKIEM

Roztrzep jajko w miseczce, a potem posmaruj nim brzegi ciasta.

12

DEKORUJEMY DROŻDŻÓWKI KRUSZONKĄ

Wyciągnij kruszonkę z lodówki i pokrusz ją, a następnie udekoruj nią każdą drożdżówkę.

13

PIECZEMY DROŻDŻÓWKI

Wsadź blachę z drożdżówkami do piekarnika i piecz przez ok. 20 minut. Po upieczeniu pozostaw drożdżówki na chwilę w piekarniku i uchyl drzwiczki pieca. Po upływie 10 minut drożdżówki są gotowe do jedzenia!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5392,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

359,5 kcal

🥑

Tłuszcz

13,1 g

🌾

Węglowodany

53 g

🥬

Błonnik

1,2 g

💪

Białko

8,4 g

Podobne przepisy

Drożdżówki z truskawkami - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl