createyourhealth.pl

Zupa solferino • przepis • składniki • przygotowanie

Zupa Solferino, znana także jako pomidorówka w stylu włoskim, to wykwintne danie, które zachwyca bogactwem smaków i aromatów. Zupa ta charakteryzuje się intensywnym, świeżym smakiem pomidorów, wzbogaconym o aromatyczne zioła i inne ciekawe dodatki. Tradycyjnie podawana z groszkiem ptysiowym lub grzankami, zupa Solferino jest idealnym wyborem na lekki, ale sycący posiłek.

Zupa solferino

Zupa Solferino, znana także jako pomidorówka w stylu włoskim, to wykwintne danie, które zachwyca bogactwem smaków i aromatów. Zupa ta charakteryzuje się intensywnym, świeżym smakiem pomidorów, wzbogaconym o aromatyczne zioła i inne ciekawe dodatki. Tradycyjnie podawana z groszkiem ptysiowym lub grzankami, zupa Solferino jest idealnym wyborem na lekki, ale sycący posiłek.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni

Składniki

bulion warzywny - 2 l
passata pomidorowa - 400 ml
marchew - 1 szt.
ziemniak - 5 szt.
por - 1 szt.
groszek, mrożony - 150 g
czosnek główka - 2 ząbki
cebula - 2 szt.
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
masło - 2 łyżki
olej - 1 łyżka
śmietana 30% - 100 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Pora myjemy i kroimy w półplasterki. Obieramy cebulę i kroimy ją w kostkę. Marchew myjemy i obieramy, a potem kroimy w kostkę. Ziemniaki myjemy i ścieramy na tarce.
2.PODSMAŻAMY SKŁADNIKI:
W garnku rozgrzewamy olej z masłem, dodajemy pora oraz cebulę i smażymy. Czosnek obieramy z łupiny i drobno siekamy. Dodajemy na patelnię. Dodajemy także marchew. Całość mieszamy i smażymy przez kilka minut.
3.DODAJEMY BULION:
Do podsmażonych warzyw dodajemy bulion i wrzucamy starte ziemniaki.
4.GOTUJEMY BULION:
Bulion wraz z ziemniakami i innymi składnikami gotujemy przez 15 minut. Potem dodajemy sól oraz pieprz.
5.DODAJEMY GROSZEK:
Do gotującej się zupy dodajemy zielony groszek i gotujemy przez kolejne 5 minut.
6.DODAJEMY PASSATĘ:
Do garnka dolewamy pomidorową passatę i gotujemy przez kolejne 10 minut.
7.PODAJEMY ZUPĘ:
Przelewamy zupę do misek. Możemy opcjonalnie lekko zabielić ją śmietaną, ale krok ten nie jest wymagany.
Zupa solferino

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Pora myjemy i kroimy w półplasterki. Obieramy cebulę i kroimy ją w kostkę. Marchew myjemy i obieramy, a potem kroimy w kostkę. Ziemniaki myjemy i ścieramy na tarce.

2

PODSMAŻAMY SKŁADNIKI

W garnku rozgrzewamy olej z masłem, dodajemy pora oraz cebulę i smażymy. Czosnek obieramy z łupiny i drobno siekamy. Dodajemy na patelnię. Dodajemy także marchew. Całość mieszamy i smażymy przez kilka minut.

3

DODAJEMY BULION

Do podsmażonych warzyw dodajemy bulion i wrzucamy starte ziemniaki.

4

GOTUJEMY BULION

Bulion wraz z ziemniakami i innymi składnikami gotujemy przez 15 minut. Potem dodajemy sól oraz pieprz.

5

DODAJEMY GROSZEK

Do gotującej się zupy dodajemy zielony groszek i gotujemy przez kolejne 5 minut.

6

DODAJEMY PASSATĘ

Do garnka dolewamy pomidorową passatę i gotujemy przez kolejne 10 minut.

7

PODAJEMY ZUPĘ

Przelewamy zupę do misek. Możemy opcjonalnie lekko zabielić ją śmietaną, ale krok ten nie jest wymagany.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1441,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

288,3 kcal

🥑

Tłuszcz

10,5 g

🌾

Węglowodany

40,2 g

🥬

Błonnik

6,2 g

💪

Białko

7,2 g

Podobne przepisy