Mango to pyszny owoc tropikalny, który zyskuje coraz większą popularność również w Polsce. Jest nie tylko smaczny, ale też bardzo zdrowy. Zawiera wiele cennych składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Poznaj właściwości zdrowotne mango i przekonaj się, że warto włączyć ten egzotyczny owoc do codziennej diety.
Czy mango jest zdrowe i ma witaminy?
Mango należy bez wątpienia do bardzo zdrowych owoców. Zawiera szereg witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na organizm. Przede wszystkim mango jest doskonałym źródłem witaminy C, zwanej kwasem askorbinowym. Ta witamina wzmacnia odporność, chroni komórki przed stresem oksydacyjnym i spowalnia procesy starzenia. Mango dostarcza także witaminy A, która jest niezbędna dla zdrowia oczu i skóry. Znajdziemy w nim również witaminę E o właściwościach antyoksydacyjnych oraz witaminy z grupy B takie jak: B1, B2, B3, B5, B6 i kwas foliowy.
Właściwości zdrowotne mango - bogactwo witamin i minerałów
Oprócz witamin, mango zawiera szereg cennych minerałów i mikroelementów. Są to m.in. potas, magnez, miedź, żelazo i cynk. Dostarczają one energii, wzmacniają kości, poprawiają pracę mięśni i pozytywnie wpływają na układ odpornościowy. Mango to także źródło błonnika, który usprawnia pracę jelit. Ponadto w owocach mango zidentyfikowano ponad 20 różnych karotenoidów. Należą do nich m.in. beta-karoten i luteina, które chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Jakie witaminy zawiera mango? A, C i E na czele listy
Mango może pochwalić się imponującą zawartością witamin z różnych grup. Jeden średniej wielkości owoc dostarcza aż:
- - 60% dziennego zapotrzebowania na witaminę C
- - 35% dziennej dawki witaminy A w postaci beta-karotenu
- - 15% dziennego zapotrzebowania na witaminę B6
- - 12% dziennej dawki witaminy E
- - 11% dziennej dawki witaminy B1
- - 9% dziennej ilości kwasu foliowego
Jak widać, mango to skarbnica antyoksydacyjnych witamin A, C i E, które neutralizują wolne rodniki i opóźniają procesy starzenia.
Ile kalorii ma mango? Niskokaloryczny owoc tropikalny

Mimo że mango jest owocowym "bombonierką" pełną wartości odżywczych, to jest zaskakująco niskokaloryczne. Jeden średniej wielkości owoc (około 150 g) dostarcza zaledwie 100-150 kalorii. Dla porównania banan o podobnej wadze ma około 105 kalorii. Oznacza to, że mango można jeść nawet na diecie odchudzającej, zachowując umiar. Stanowi zdrową, sycącą przekąskę zamiast słodyczy.
Jak jeść mango? Pyszne przepisy i sposoby podania
Jak spożywać mango, by cieszyć się jego smakiem i właściwościami odżywczymi? Oto kilka pomysłów:
- - Pokrój mango w plastry lub kostkę i dodaj do sałatki owocowej
- - Zmiksuj z jogurtem, mlekiem i lodem na smoothie
- - Udekoruj nim desserty, ciasta i lody
- - Przygotuj chutney mango lub dodaj do curry
- - Upiecz mango w cieście francuskim lub naleśnikach
Skąd pochodzi mango? Owoce z Indii i Ameryki Południowej
Mango wywodzi się z Indii, gdzie jest uprawiane od ponad 4000 lat. Obecnie głównymi producentami mango są Indie, Chiny, Tajlandia, Meksyk i Brazylia. Do Europy mango sprowadzane jest głównie z Afryki (Wybrzeże Kości Słoniowej, Mali, Senegal) i Ameryki Południowej (Brazylia, Peru). Transportowane jest drogą morską, aby w pełni dojrzało podczas podróży.
Kiedy jest sezon na mango? Owoc lata i wczesnej jesieni
Mango jest owocem sezonowym, dostępnym w Polsce od czerwca do października. Szczyt sezonu przypada na miesiące letnie - lipiec i sierpień. Warto wybierać mango spożywane w sezonie, gdyż wtedy jest najbardziej dojrzałe, aromatyczne i obfituje w cenne składniki. Owoce poza sezonem mogą być niedojrzałe i mniej smakowite.
Gdzie kupić dobre mango? Wybierz dojrzałe owoce bez plam
Mango można kupić w sklepach ze świeżymi owocami, supermarketach oraz na bazarach i targowiskach. Wybierając mango zwróć uwagę na kolor skórki - powinna być jaskrawożółta lub pomarańczowo-czerwona, co świadczy o dojrzałości. Unikaj owoców z zielonkawym zabarwieniem, plamami i poobijanych. Dojrzałe mango powinno delikatnie uginać się w dłoniach. Zapach świeżego, dojrzałego mango jest słodki i intensywny.
Podsumowanie - dlaczego warto jeść mango?
Mango to niezwykle zdrowy i smaczny owoc tropikalny. Dostarcza witamin A, C, E oraz minerałów takich jak potas, magnez i żelazo. Działa antyoksydacyjnie, wzmacnia odporność, poprawia pracę jelit i jest niskokaloryczne. Ze względu na wyjątkowe właściwości, warto włączyć mango do codziennej diety. Najlepiej wybierać dojrzałe owoce w sezonie letnim i jesiennym.