Kopytka to danie, które każdy z nas dobrze zna i lubi. Niestety, często bywają za twarde. Dzięki temu artykułowi dowiesz się, jak przygotować super miękkie kopytka krok po kroku. Podamy sprawdzony przepis babci, a także kilka trików, dzięki którym na pewno Ci się udają. Przeczytasz o tym, jakie ziemniaki wybrać, żeby kopytka były idealne, jak je odpowiednio ugotować i przygotować ciasto. Na koniec znajdziesz ciekawe pomysły na podanie tego tradycyjnego dania.
Miękkie kopytka dzięki mleku
Kopytka to tradycyjne danie, które wielu z nas dobrze zna od dziecka. Niestety, często zdarza się, że po ugotowaniu wychodzą zbyt twarde i nie rozpływają się w ustach. Dlatego warto skorzystać ze sprawdzonego przepisu babci i dodać do gotujących się ziemniaków odrobinę mleka.
Okazuje się, że ten prosty zabieg całkowicie zmienia konsystencję kopytek. Wystarczy dolać pół szklanki mleka na każdy kilogram ziemniaków. Dzięki temu składnikowi kopytka będą wyjątkowo delikatne, kremowe i dosłownie rozpłyną się w ustach.
Mleko zawiera dużo wapnia i białka, które wzmacniają strukturę ciasta ziemniaczanego. Powoduje, że kleik skrobiowy lepiej się wiąże, a kopytka są bardziej elastyczne. Dlatego zamiast twardych „kajzerków” otrzymamy delikatne, puszyste kopytka niczym z dzieciństwa.
Możecie dodać zarówno mleko krowie, jak i roślinne np. sojowe czy migdałowe. Najważniejsze to pamiętać o tym, by było to mleko chłodne. Podgrzane wpłynie niekorzystnie na skrobię i spowoduje, że kopytka i tak będą twarde.
Dlaczego mleko tak bardzo wpływa na miękkość?
Mleko zawiera w swoim składzie wapń, białko i tłuszcz. Te składniki oddziałują ze skrobią zawartą w ziemniakach, tworząc bardziej elastyczny zaczyn. Dzięki obecności mleka, ziemniaczana masa podczas gotowania łączy się w zwartą, spójną całość. Po ugotowaniu uzyskujemy delikatne ciasto, z którego bez problemu można ulepić miękkie kopytka.
Ponadto, mleko tworzy na powierzchni gotujących się ziemniaków cienką błonkę, która nie pozwala składnikom odparowywać. Dzięki temu kopytka zachowują więcej wilgoci i zwiększa się ich objętość. A im bardziej puszyste, tym bardziej miękkie w środku!
Idealne ziemniaki na kopytka
Aby uzyskać idealnie miękkie kopytka, koniecznie wybierzcie odpowiednie ziemniaki. Najlepiej nadają się odmiany mączyste o wysokiej zawartości skrobi. Mają one kremową konsystencję po ugotowaniu i tworzą klejące ciasto.
Polecane ziemniaki na kopytka to np. Bryza, Tajfun, Ibis, Gracja, Bursztyn, Etiuda czy Legenda. Są one dość duże, mają owalny kształt i żółty miąższ. Zawierają około 13-16% skrobi, dzięki czemu idealnie nadają się do wypieku kopytek i klusek.
Nie zaleca się używania ziemniaków typu saladowego, przeznaczonych do sałatek. Zazwyczaj mają one niższą zawartość skrobi, przez co ciasto po ich ugotowaniu nie będzie odpowiednio zwarte i klejące się.
Jak przygotować ziemniaki?
Aby kopytka były idealnie miękkie, ziemniaki muszą być dobrze ugotowane. Obierzcie je, pokrójcie w mundury i gotujcie do miękkości w osolonej wodzie z odrobiną mleka. Pamiętajcie, że po ugotowaniu trzeba je dobrze ostudzić. Zanim zaczniecie formować kopytka, ziemniaki muszą być całkowicie zimne.
Ciepłe ziemniaki to gwarancja, że ciasto będzie rzadkie i nie uda się ulepić kształtnych kopytek. Ponadto, pod wpływem wysokiej temperatury skrobia traci swoje właściwości klejące.
Czytaj więcej: Smerfowy koktajl na odchudzanie: skuteczny sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów
Nie za twarde, nie za miękkie
„Idealne kopytka powinny być delikatne i miękkie od środka, ale jednocześnie na tyle zwarte, by nie rozpadać się podczas gotowania”
Jak sprawić, by kopytka wyszły akurat takie, a nie za twarde lub za miękkie? Oprócz dobrych ziemniaków i mleka, kluczowe znaczenie ma odpowiednie zagęszczenie ciasta.
Nie możecie dodać zbyt dużo mąki, bo wtedy kopytka stwardnieją. Z drugiej strony, jeśli ciasto będzie za rzadkie, kopytka „rozgotują” się w wodzie.
Aby uzyskać idealną konsystencję ciasta, na każdy 1 kg ugotowanych ziemniaków dodajcie 2-3 łyżki mąki pszennej i 1 jajko. Mąkę warto przesiać, dzięki czemu kopytka będą bardziej puszyste. Stopniowo dodawajcie mąkę i mieszajcie, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nieklejące się do rąk.
Rodzaj mąki | Ilość na 1 kg ziemniaków |
Mąka pszenna | 2-3 łyżki |
Mąka ziemniaczana | 1 łyżka |
Możecie też zamiast części mąki pszennej użyć mąki ziemniaczanej, dzięki czemu kopytka będą jeszcze bardziej miękkie i niezbyt zbite.
Kopytka na słodko i wytrawnie
Kopytki kojarzą nam się głównie jako danie wytrawne. Tymczasem można je przygotować również w wersji deserowej i są wtedy równie pyszne!
Na słodko podawane są z owocami, polane polewą czekoladową, posypane cynamonem. Możliwości są nieograniczone i zależą tylko od Waszej kreatywności.
Oto kilka ciekawych pomysłów na słodkie kopytka:
- Kopytka z truskawkami lub malinami
- Kopytka polane słodką śmietanką i posypane cukrem
- Kopytka z borówkami i białą czekoladą
- Kopytka z owocami i jogurtem greckim
Wytrawne kopytka również można podać na wiele sposobów, zaskakując domowników. Świetnie smakują zarówno z mięsnym farszem, soczystym gulaszem, jak i w połączeniu z grzybami czy warzywami.
Kopytka z cukinią - nowość!
A może by tak przygotować kopytka w zupełnie nowej, zdrowszej odsłonie? Okazuje się bowiem, że znakomicie nadaje się do tego... cukinia!
Cukinia ma podobne właściwości jak ziemniaki, zawiera sporo wody i cennych składników odżywczych. Po ugotowaniu tworzy gładkie, jednolite puree, które idealnie nadaje się na kopytka.
Wystarczy ugotować pokrojoną cukinię, odcedzić nadmiar wody, dodać jajko, spieszyć mąką i ugniatać ciasto tak jak przy standardowym przepisie. Smakiem przypomina trochę kopytka szpinakowe, a konsystencją - kluseczki półfrancuskie.
Zdecydowanie warto wypróbować tę ciekawą, wegańską i zdrowszą wersję tradycyjnych kopytek. Idealna dla osób na diecie lub po prostu dbających o linię!
Kopytka z ulubionymi owocami
Na koniec propozycja dla wszystkich miłośników owoców - kopytka z dodatkiem ulubionych owoców! Świetnie komponują się z nimi zarówno owoce leśne, jagodowe, jak i egzotyczne czy cytrusowe.
Wystarczy dodać do ciasta ziemniaczanego pokrojone w kostkę owoce, wymieszać i ulepić kopytka w standardowy sposób. Można też położyć kawałek owocu w środku każdego kopytka, by stworzyć owocowe niespodzianki.
Pysznie smakują z borówkami, malinami, truskawkami, ale też z mango, kiwi czy pomarańczą. Do tego odrobina cukru pudru lub ulubionego sosu owocowego i deser gotowy!
Podsumowanie
W tym artykule dowiedzieliśmy się, jak przygotować wyjątkowo miękkie kopytka krok po kroku. Podałam sprawdzony przepis babci z wykorzystaniem mleka, który gwarantuje idealną miękkość. Wytłumaczyłam, jakie ziemniaki wybrać i jak je odpowiednio ugotować, by uzyskać kremowe ciasto. Podzieliłam się też pomysłami na ciekawe warianty kopytek – zarówno słodkie, jak i wytrawne. Mam nadzieję, że dzięki tym wskazówkom przygotujecie wyśmienite, rozpływające się w ustach kopytka!
Jeśli spodobał Ci się ten artykuł, koniecznie sprawdź też przepis na zupę cebulową mojej babci. To kolejne niezwykle smaczne danie, które przywodzi wspomnienia z dzieciństwa. Zapraszam do lektury!