Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili • przepis • składniki • przygotowanie
Chcesz przygotować klasyczny makaron we włoskim stylu? Wykorzystaj przepis Karola i podaj aglio e olio z papryczką chili!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu.
KROIMY I DUSIMY WARZYWA
Na patelni łączymy oliwę z odrobiną wody z gotującego się makaronu. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, posiekaną papryczkę chili (bez nasion) i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy. Doprawiamy solą.
PODAJEMY MAKARON
Ugotowany makaron przekładamy na patelnię, razem z odrobiną wody po gotowaniu. Dokładnie mieszamy. Przekładamy na głębokie talerze. Z wierzchu oprószamy pieprzem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1305,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
652,6 kcal
Tłuszcz
33,6 g
Węglowodany
75,6 g
Błonnik
12,8 g
Białko
12,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto czekoladowo-owsiane
Prosty w wykonaniu, smaczny placek na bazie płatków owsianych z dodatkiem czekolady deserowej i chrupiących orzechów.

Chlebek bananowy z tahini
Chlebek bananowy z tahini to pyszny i szybki pomysł na słodką przekąskę. Ten wilgotny, aromatyczny wypiek, który łączy naturalną słodycz bananów z nutą sezamowego tahini i gorzkiej czekolady, zachwyci każde podniebienie!

Delikatny włoski sernik z ricottą i malinami
Pyszny deser w stylu włoskim z malinami i prawdziwym włoskim serem. Koniecznie musisz spróbować!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kutia
Tradycyjna potrawa przygotowywana z maku, pszenicy, chrupiących orzechów i bakalii, skąpana w słodkim miodzie.

Sałatka z grillowaną marchewką
Letnia sałatka z nutą słodyczy i pyszną grillowaną marchewką. Idealna na grilla lub lunch w ciepły dzień.

Caprese w oliwie
Spróbuj caprese w innym wydaniu. Z dodatkiem aromatycznej bazylii, zanurzone w oliwie. Doskonale smakuje z chrupiącą bagietką.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka na grilla z ciecierzycą i wegańskim sosem BBQ
Sałatki nigdy się nie znudzą, jeśli będą wyjątkowe! Ta właśnie taka jest. Połącz warzywa z genialnym dressingiem BBQ i ciesz się smakami letniego grillowania!

Gulasz ekstra z jelenia w czerwonym winie
Gulasz z jelenia to prawdziwa uczta dla miłośników dziczyzny. Zrobisz go w bardzo łatwy sposób, a dodatek wytrawnego czerwonego wina doskonale podkreśli jego niepowtarzalny smak!

Amur – przepis na pikantne frytki rybne
Ciekawa wariacja na temat znanej na całym świecie przekąski… Tym razem nie ziemniaczanej, a rybnej. Czas na frytki!