createyourhealth.pl

Arancini – kulki ryżowe • przepis • składniki • przygotowanie

Tradycyjne, nadziewane kuleczki ryżowe we włoskim stylu. Staną się wspaniałą przystawką i hitem każdej imprezy rodzinnej lub ze znajomymi.

Arancini – kulki ryżowe

Tradycyjne, nadziewane kuleczki ryżowe we włoskim stylu. Staną się wspaniałą przystawką i hitem każdej imprezy rodzinnej lub ze znajomymi.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni

Składniki

bulion warzywny - 1 l
bułka tarta - 100 g
ząbek czosnku - 2 szt.
jajko - 2 szt.
masło - 75 g
mąka pszenna - 80 g
mozzarella - 125 g
olej słonecznikowy - 1,3 l
oliwa z oliwek - 25 ml
parmezan - 50 g
ryż do risotto - 230 g
szafran - 0,1 g
szalotka - 50 g
szynka gotowana - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.Przygotuj:
termorobota MC Smart
2.PRZYGOTOWANIE BULIONU, PARMEZANU I:
WARZYW ROZPUŚCIĆ SZAFRAN W GORĄCYM BULIONIE WARZYWNYM.
3.
PARMEZAN POKROIĆ NA KAWAŁKI I ROZDRABNIAĆ (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ) 10 SEKUND/PRĘDKOŚĆ 10.
4.
PRZESYPAĆ PARMEZAN DO MISKI, OPŁUKAĆ POJEMNIK MIKSUJĄCY.
5.
OBRAĆ SZALOTKI I CZOSNEK, SZALOTKI POKROIĆ NA ĆWIARTKI.
6.
OBA SKŁADNIKI WŁOŻYĆ DO POJEMNIKA MIKSUJĄCEGO, ROZDRABNIAĆ (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ) 5 SEKUND/PRĘDKOŚĆ 7 , POTEM ZGARNĄĆ ŁOPATKĄ ZE ŚCIANEK NA DNO POJEMNIKA.
7.PRZYGOTOWANIE RYŻU DO ROZDROBNIONEJ:
szalotki z czosnkiem dodać 25 g masła oraz oliwę z oliwek.
8.
Składniki smażyć (bez miarki), ustawiwszy program przypiekanie/3 minuty.
9.
Dodać ryż i smażyć nadal (bez miarki), ustawiwszy program przypiekanie/5 minut/100°C.
10.
Do ryżu wlać 250 ml gorącego bulionu i ustawiwszy program przypiekanie/3 minuty , gotować (bez miarki), aż odparuje większość płynu.
11.
Następnie dolać pozostały bulion i powoli wszystko gotować, ustawiwszy obroty w lewo/18 minut/prędkość 1/95°C.
12.
Jako ochronę przed pryskaniem umieścić wkład do gotowania na pokrywie pojemnika.
13.
Po upływie czasu gotowania dodać do ryżu parmezan i pozostałe masło.
14.
Mieszać wszystko 10 sekund/prędkość 4.
15.FORMOWANIE ARANCINI PAPIER DO:
pieczenia rozłożyć na blasze i rozsmarować na nim ryż.
16.
Poczekać, aż ryż zupełnie ostygnie, następnie przełożyć go do miski i wstawić, najlepiej na noc, do lodówki.
17.
Masę ryżową podzielić na 8 części.
18.
Mozzarellę osączyć i podzielić na 8 części.
19.
Szynkę pokroić w drobną kostkę i również podzielić na 8 części.
20.
Z każdej porcji ryżu uformować kulkę i w środek wcisnąć po jednym kawałeczku mozzarelli i szynki.
21.
Zwilżonymi w wodzie rękami uformować arancini.
22.
Obtoczyć je najpierw w mące, następnie w lekko ubitym jajku, a na koniec w bułce tartej.
23.SMAŻENIE ARANCINI W WYSOKIM:
garnku rozgrzać olej słonecznikowy.
24.
Trzonkiem drewnianej łyżki sprawdzić, czy tłuszcz jest odpowiednio gorący (gdy po włożeniu do oleju pojawiają się wokół niego pęcherzyki powietrza, temperatura jest idealna).
25.
Arancini smażyć partiami po 4–5 minut, aż przybiorą złotą barwę.
26.
Osączyć na papierowym ręczniku i podać na ciepło lub na zimno.
Arancini – kulki ryżowe

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

Przygotuj

termorobota MC Smart

2

PRZYGOTOWANIE BULIONU, PARMEZANU I

WARZYW ROZPUŚCIĆ SZAFRAN W GORĄCYM BULIONIE WARZYWNYM.

3

PARMEZAN POKROIĆ NA KAWAŁKI I ROZDRABNIAĆ (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ) 10 SEKUND/PRĘDKOŚĆ 10.

4

PRZESYPAĆ PARMEZAN DO MISKI, OPŁUKAĆ POJEMNIK MIKSUJĄCY.

5

OBRAĆ SZALOTKI I CZOSNEK, SZALOTKI POKROIĆ NA ĆWIARTKI.

6

OBA SKŁADNIKI WŁOŻYĆ DO POJEMNIKA MIKSUJĄCEGO, ROZDRABNIAĆ (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ) 5 SEKUND/PRĘDKOŚĆ 7 , POTEM ZGARNĄĆ ŁOPATKĄ ZE ŚCIANEK NA DNO POJEMNIKA.

7

PRZYGOTOWANIE RYŻU DO ROZDROBNIONEJ

szalotki z czosnkiem dodać 25 g masła oraz oliwę z oliwek.

8

Składniki smażyć (bez miarki), ustawiwszy program przypiekanie/3 minuty.

9

Dodać ryż i smażyć nadal (bez miarki), ustawiwszy program przypiekanie/5 minut/100°C.

10

Do ryżu wlać 250 ml gorącego bulionu i ustawiwszy program przypiekanie/3 minuty , gotować (bez miarki), aż odparuje większość płynu.

11

Następnie dolać pozostały bulion i powoli wszystko gotować, ustawiwszy obroty w lewo/18 minut/prędkość 1/95°C.

12

Jako ochronę przed pryskaniem umieścić wkład do gotowania na pokrywie pojemnika.

13

Po upływie czasu gotowania dodać do ryżu parmezan i pozostałe masło.

14

Mieszać wszystko 10 sekund/prędkość 4.

15

FORMOWANIE ARANCINI PAPIER DO

pieczenia rozłożyć na blasze i rozsmarować na nim ryż.

16

Poczekać, aż ryż zupełnie ostygnie, następnie przełożyć go do miski i wstawić, najlepiej na noc, do lodówki.

17

Masę ryżową podzielić na 8 części.

18

Mozzarellę osączyć i podzielić na 8 części.

19

Szynkę pokroić w drobną kostkę i również podzielić na 8 części.

20

Z każdej porcji ryżu uformować kulkę i w środek wcisnąć po jednym kawałeczku mozzarelli i szynki.

21

Zwilżonymi w wodzie rękami uformować arancini.

22

Obtoczyć je najpierw w mące, następnie w lekko ubitym jajku, a na koniec w bułce tartej.

23

SMAŻENIE ARANCINI W WYSOKIM

garnku rozgrzać olej słonecznikowy.

24

Trzonkiem drewnianej łyżki sprawdzić, czy tłuszcz jest odpowiednio gorący (gdy po włożeniu do oleju pojawiają się wokół niego pęcherzyki powietrza, temperatura jest idealna).

25

Arancini smażyć partiami po 4–5 minut, aż przybiorą złotą barwę.

26

Osączyć na papierowym ręczniku i podać na ciepło lub na zimno.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4350,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

2175,1 kcal

🥑

Tłuszcz

139,5 g

🌾

Węglowodany

169,8 g

🥬

Błonnik

6,4 g

💪

Białko

59,3 g

Podobne przepisy