createyourhealth.pl

Sos aioli • przepis • składniki • przygotowanie

części Europy. Połączenie czosnku z oliwą tworzy niezapomniany smak, który podbił serca

Sos aioli

części Europy. Połączenie czosnku z oliwą tworzy niezapomniany smak, który podbił serca

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

ząbek czosnku - 80 g
sok z cytryny - 60 ml
sól - 1,5 g
oliwa extra virgin - 350 ml

Instrukcje przygotowania

1.KONFITUJEMY CZOSNEK:
Czosnek obierz z łupinki, a następnie umieść w naczyniu żaroodpornym i zalej oliwą. Tak przygotowany czosnek wsadź do piekarnika na 2 godziny, aby się konfitował (gotował w niskiej temperaturze).
2.PRZECEDZAMY CZOSNEK:
Ugotowany czosnek przecedź przez sitko, a oliwę odlej do słoika.
3.BLENDUJEMY SKŁADNIKI:
Do wysokiego naczynia wrzuć czosnek wraz z sokiem z cytryny i zmiksuj na gładką pastę.
4.WTŁACZAMY OLIWĘ:
Gdy pasta jest gotowa, zacznij wtłaczać do niej powoli oliwę. Rób to powoli, aby płyn mógł się zemulgować.
5.PRZYPRAWIAMY AIOLI:
Gotowe aioli przypraw solą do smaku i przełóż do słoika. Sos należy przechowywać w lodówce, a jego czas przydatności do spożycia to ok. 2 tygodni.
Sos aioli

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KONFITUJEMY CZOSNEK

Czosnek obierz z łupinki, a następnie umieść w naczyniu żaroodpornym i zalej oliwą. Tak przygotowany czosnek wsadź do piekarnika na 2 godziny, aby się konfitował (gotował w niskiej temperaturze).

2

PRZECEDZAMY CZOSNEK

Ugotowany czosnek przecedź przez sitko, a oliwę odlej do słoika.

3

BLENDUJEMY SKŁADNIKI

Do wysokiego naczynia wrzuć czosnek wraz z sokiem z cytryny i zmiksuj na gładką pastę.

4

WTŁACZAMY OLIWĘ

Gdy pasta jest gotowa, zacznij wtłaczać do niej powoli oliwę. Rób to powoli, aby płyn mógł się zemulgować.

5

PRZYPRAWIAMY AIOLI

Gotowe aioli przypraw solą do smaku i przełóż do słoika. Sos należy przechowywać w lodówce, a jego czas przydatności do spożycia to ok. 2 tygodni.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

134,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

33,7 kcal

🥑

Tłuszcz

0,1 g

🌾

Węglowodany

6,9 g

🥬

Błonnik

0,4 g

💪

Białko

1,3 g

Podobne przepisy