createyourhealth.pl

Łosoś w sosie curry • przepis • składniki • przygotowanie

Sposób na udany obiad? Pieczony łosoś w wyrazistym, kremowym sosie curry z pomidorami i dodatkiem mleka kokosowego.

Łosoś w sosie curry

Sposób na udany obiad? Pieczony łosoś w wyrazistym, kremowym sosie curry z pomidorami i dodatkiem mleka kokosowego.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula biała - 1 szt.
czerwona pasta curry - 3 łyżeczki
ząbek czosnku - 1 szt.
łosoś filet, bez skóry - 4 szt.
koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
mleczko kokosowe - 400 ml
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pomidory krojone z puszki - 400 g
ryż jaśminowy - 200 g
sok z limonki - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.
CZOSNEK SIEKAMY.
2.W RONDLU ROZGRZEWAMY:
oliwę, wrzucamy cebulę oraz czosnek i smażymy przez chwilę.
3.DODAJEMY PASTĘ CURRY,:
cały czas mieszając smażymy przez około pól minuty.
4.NASTĘPNIE WLEWAMY MLEKO:
kokosowe, dodajemy koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki.
5.ZAGOTOWUJEMY I DUSIMY:
wszystko razem około 30 minut, aż zgęstnieje.
6.SOS DOPRAWIAMY SOKIEM:
z limonki i solą. ŁOSOSIA MYJEMY I: suszymy.
7.UKŁADAMY FILETY NA:
blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, na każdy kawałek ryby nakładamy sos.
8.PIEKARNIK Z FUNKCJĄ:
grilla nagrzewamy do 200 stopni, wstawiamy rybę do piekarnika i zapiekamy około 15 minut.
9.JAK PODAWAĆ PODAJEMY:
z ryżem jaśminowym.
10.RYBY I OWOCE:
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Łosoś w sosie curry

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

CZOSNEK SIEKAMY.

2

W RONDLU ROZGRZEWAMY

oliwę, wrzucamy cebulę oraz czosnek i smażymy przez chwilę.

3

DODAJEMY PASTĘ CURRY,

cały czas mieszając smażymy przez około pól minuty.

4

NASTĘPNIE WLEWAMY MLEKO

kokosowe, dodajemy koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki.

5

ZAGOTOWUJEMY I DUSIMY

wszystko razem około 30 minut, aż zgęstnieje.

6

SOS DOPRAWIAMY SOKIEM

z limonki i solą. ŁOSOSIA MYJEMY I: suszymy.

7

UKŁADAMY FILETY NA

blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, na każdy kawałek ryby nakładamy sos.

8

PIEKARNIK Z FUNKCJĄ

grilla nagrzewamy do 200 stopni, wstawiamy rybę do piekarnika i zapiekamy około 15 minut.

9

JAK PODAWAĆ PODAJEMY

z ryżem jaśminowym.

10

RYBY I OWOCE

morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3290 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

822,5 kcal

🥑

Tłuszcz

47,1 g

🌾

Węglowodany

52,2 g

🥬

Błonnik

47 g

💪

Białko

47 g

Podobne przepisy