createyourhealth.pl

Bowl z halloumi i komosą ryżową • przepis • składniki • przygotowanie

Sycący i kolorowy bowl z komosą ryżową, pysznym serem halloumi i słodkim dodatkiem batata oraz aromatycznym dressingiem. Idealny na pożywne śniadanie lub lunch.

Bowl z halloumi i komosą ryżową

Sycący i kolorowy bowl z komosą ryżową, pysznym serem halloumi i słodkim dodatkiem batata oraz aromatycznym dressingiem. Idealny na pożywne śniadanie lub lunch.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

awokado - 1 szt.
batat - 1 szt.
czarnuszka - 1 łyżeczka
cebula czerwona - 0,5 szt.
papryka czerwona - 0,5 szt.
komosa ryżowa (quinoa) - 60 g
ser halloumi - 150 g
szczypior cebuli - 24 g
papryka zielona - 0,5 szt.
papryka żółta - 0,5 szt.
jogurt grecki - 4 łyżki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
syrop klonowy - 2 łyżeczki
bazylia świeża - 5 g

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY HALLOUMI:
Halloumi odsączamy z zalewy przy użyciu ręcznika kuchennego, a następnie kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Tak przygotowany ser smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron, aż nabierze złotego koloru.
2.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Cebulę kroimy w talarki, paprykę w kostkę, a szczypiorek siekamy. Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki i kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Liście bazylii drobno siekamy. Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy.
4.PODAJEMY BOWL:
W miskach układamy po połowie wszystkich składników bowla. Awokado posypujemy czarnuszką. Całość przed jedzeniem polewamy dressingiem.
Bowl z halloumi i komosą ryżową

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY HALLOUMI

Halloumi odsączamy z zalewy przy użyciu ręcznika kuchennego, a następnie kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Tak przygotowany ser smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron, aż nabierze złotego koloru.

2

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Cebulę kroimy w talarki, paprykę w kostkę, a szczypiorek siekamy. Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki i kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Liście bazylii drobno siekamy. Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy.

4

PODAJEMY BOWL

W miskach układamy po połowie wszystkich składników bowla. Awokado posypujemy czarnuszką. Całość przed jedzeniem polewamy dressingiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1682,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

841,1 kcal

🥑

Tłuszcz

43,1 g

🌾

Węglowodany

90,5 g

🥬

Błonnik

29,6 g

💪

Białko

29,6 g

Podobne przepisy