createyourhealth.pl

Schab po cygańsku • przepis • składniki • przygotowanie

Czy marzy Ci się coś wyjątkowego na obiad? Schab po cygańsku to nietypowa odsłona klasycznego kotleta, która zaskakuje połączeniem intensywnych i nietypowych smaków. To danie jest nie tylko sycące, ale i pełne bogatych aromatów. Sprawdź, jak zrobić schab po cygańsku!

Schab po cygańsku

Czy marzy Ci się coś wyjątkowego na obiad? Schab po cygańsku to nietypowa odsłona klasycznego kotleta, która zaskakuje połączeniem intensywnych i nietypowych smaków. To danie jest nie tylko sycące, ale i pełne bogatych aromatów. Sprawdź, jak zrobić schab po cygańsku!

Czas przygotowania
105 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni

Składniki

schab bez kości - 1 kg
ser żółty - 150 g
marchew - 5 szt.
cebula - 2 szt.
majonez - 100 g
musztarda - 4 łyżeczki
ząbek czosnku - 2 szt.
sól - 1 łyżeczka
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO:
Schab myjemy i oczyszczamy. Kroimy go w plastry o grubości ok. 2cm. Potem układamy kotlety na desce, przykrywamy folią i ściereczką i delikatnie rozbijamy.
2.DOPRAWIAMY MIĘSO:
Kotlety posypujemy solą oraz pieprzem. Obieramy czosnek i przeciskamy go przez praskę do miseczki. Do miseczki przekładamy także musztardę i mieszamy. Gotową mieszanką za pomocą pędzelka smarujemy wszystkie kotlety z obu stron.
3.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Marchew myjemy i obieramy, a potem kroimy w plastry. Cebulę również obieramy i kroimy w pióra. Połowę warzyw układamy na spodzie naczynia.
4.UKŁADAMY KOTLETY:
Na warzywnej bazie układamy wszystkie kotlety, a następnie przekładamy na nie resztę marchewki i cebulę.
5.ŚCIERAMY SER:
Na tarce ścieramy ser i posypujemy nim warzywa znajdujące się w naczyniu.
6.DODAJEMY MAJONEZ:
Wykładamy majonez na wierzch potrawy i delikatnie wklepujemy go w ser.
7.PIECZEMY SCHAB:
Nakrywamy naczynie i wkładamy do piekarnika. Pieczemy go przez 1 godzinę i 10 minut, a potem ściągamy pokrywkę i pieczemy przez następne 20 minut, aż wierzch się zarumieni. Schab podajemy z ulubionymi dodatkami.
Schab po cygańsku

Czas przygotowania

105 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO

Schab myjemy i oczyszczamy. Kroimy go w plastry o grubości ok. 2cm. Potem układamy kotlety na desce, przykrywamy folią i ściereczką i delikatnie rozbijamy.

2

DOPRAWIAMY MIĘSO

Kotlety posypujemy solą oraz pieprzem. Obieramy czosnek i przeciskamy go przez praskę do miseczki. Do miseczki przekładamy także musztardę i mieszamy. Gotową mieszanką za pomocą pędzelka smarujemy wszystkie kotlety z obu stron.

3

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Marchew myjemy i obieramy, a potem kroimy w plastry. Cebulę również obieramy i kroimy w pióra. Połowę warzyw układamy na spodzie naczynia.

4

UKŁADAMY KOTLETY

Na warzywnej bazie układamy wszystkie kotlety, a następnie przekładamy na nie resztę marchewki i cebulę.

5

ŚCIERAMY SER

Na tarce ścieramy ser i posypujemy nim warzywa znajdujące się w naczyniu.

6

DODAJEMY MAJONEZ

Wykładamy majonez na wierzch potrawy i delikatnie wklepujemy go w ser.

7

PIECZEMY SCHAB

Nakrywamy naczynie i wkładamy do piekarnika. Pieczemy go przez 1 godzinę i 10 minut, a potem ściągamy pokrywkę i pieczemy przez następne 20 minut, aż wierzch się zarumieni. Schab podajemy z ulubionymi dodatkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2884,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

577 kcal

🥑

Tłuszcz

32 g

🌾

Węglowodany

17,6 g

🥬

Błonnik

3,9 g

💪

Białko

57,7 g

Podobne przepisy