Cebulowe ciasto francuskie • przepis • składniki • przygotowanie
Francuskie ciasto o prawdziwie czeskim charakterze. Pachnący cebulą i porem wypiek pokocha niejeden smakosz!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
CIASTO MIESZAMY RAZEM
mąkę, masło, dwa jajka, wodę, szczyptę soli i przygotowujemy gładkie, jednolite ciasto.
ODKŁADAMY JE DO
lodówki na co najmniej 2 godziny.
GOTOWE CIASTO WAŁKUJEMY
na posypanej mąką stolnicy i wkładamy do blachy posmarowanej olejem.
NIEPOTRZEBNE CZĘŚCI CIASTA
odcinamy, tak żeby 0,5 cm wystawało poza brzeg blachy.
NAKŁUWAMY WIDELCEM.
CIASTO PRZYKRYWAMY FOLIĄ
aluminiową i posypujemy suchym grochem.
W TEN SPOSÓB
ciasto utrzyma swój kształt.
PIECZEMY MNIEJ WIĘCEJ
25 minut we wcześniej rozgrzanym piekarniku do 180°C.
PO UPIECZENIU BLACHĘ
z ciastem odstawiamy do ostygnięcia i usuwamy folię aluminiową.
FARSZ NA PATELNI
rozgrzewamy olej i smażymy pokrojoną w plasterki cebulę.
POR POKROJONY W
plastry gotujemy w posolonej, gorącej wodzie mniej więcej 2 minuty.
POTEM GO ODCEDZAMY
i odstawiamy.
DODAJEMY CEBULĘ, SOLIMY,
pieprzymy i dokładnie mieszamy.
MASĘ PRZEKŁADAMY Z
patelni na ściereczkę papierową i osuszamy z soku oraz oleju.
W WIĘKSZEJ MISCE
przygotowujemy dressing – mieszamy śmietanę, mleko oraz 5 pozostałych jajek.
SOLIMY, PIEPRZYMY I
dobrze mieszamy.
SŁONE CIASTO NA
podpieczonym cieście równomiernie rozprowadzamy mieszankę cebuli i pora.
NA WIERZCHU UKŁADAMY
plastry sera camembert i zalewamy przygotowanym dressingiem, tak aby się nie przelewał przez krawędź ciasta.
PIECZEMY OK.
25 MINUT WE: wcześniej rozgrzanym piekarniku do 180°C.
JAK PODAWAĆ UPIECZONE
ciasto najpierw odstawiamy, żeby ostygło.
POTEM MOŻEMY JE
pokroić i podawać.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6940 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1735 kcal
Tłuszcz
88,9 g
Węglowodany
176,4 g
Błonnik
57,1 g
Białko
57,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto francuskie z budyniem
Ciastka francuskie z budyniem i jabłkami to przepyszny deser, który łączy w sobie chrupkość ciasta ze słodką soczystością i pysznym kremem. Domowe ciasteczka wypełnione budyniem i jabłkami są nie tylko smaczne, ale także łatwe do przygotowania. Dzięki temu idealnie nadają się na różne okazje, od codziennych podwieczorków po eleganckie przyjęcia. Jak je zrobić? Sprawdźcie sami!

Ciasto kruche
Idealne ciasto kruche przygotowane w robocie kuchennym MC Smart, które jest gotowe do pieczenia w 5 minut! Koniecznie je wypróbuj przy kolejnym wypiekaniu tarty lub wytrawnego quiche.

Ratatouille z serem pleśniowym
Szukasz pomysłu na obiad dla całej rodziny? Spróbuj ratatouille wg przepisu Kingi! To pełne warzyw danie, które jest klasykiem kuchni w stylu francuskim, z niebanalnym dodatkiem w postaci sera pleśniowego.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Korzenny kompot ze śliwek – przepis
Śliwki to wspaniały materiał na pyszny kompot. Taki domowy, pachnący cynamonem i goździkami. Wypróbuj nasz przepis.

Tort sernikowy z polewą ze smoothie
Torty, które nie wymagają pieczenia, też mogą być zachwycające! Wypróbuj przepis na tort sernikowy z owocową polewą.

Cheeseburger z frytkami z batatów
Wędzone mięso, bakłażan i ser camembert – to składniki, z których Karol skomponował swojego burgera. Podaj go na obiad i zachwyć gości efektownym kulinarnym trikiem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pajęczynowe pancakes dyniowe
Wypróbuj ten świetny przepis na pancakes w kształcie pajęczyn, które w dodatku smakują dynią. Jesienne śniadania jeszcze nigdy nie były tak strasznie pyszne!

Galaretka z kurczaka
Galareta drobiowa to jedno z tradycyjnych polskich dań, które od lat gości na stołach podczas rodzinnych spotkań i różnych uroczystości. Delikatne mięso kurczaka otulone przezroczystą galaretką z warzywami tworzy harmonijną i apetyczną kompozycję smakową. Jak zrobić pyszną galaretę z kurczaka? Poznaj nasz przepis!

Gołąbki bez zawijania
Szybka i prosta wersja tradycyjnych gołąbków to pomysł Karola na pyszny obiad dla całej rodziny! Przygotuj je bez zawijania i zjedz ze smakiem!