Schab w sosie porowym z duszonymi grzybami • przepis • składniki • przygotowanie
Spróbuj schabu w kremowym sosie z porami i aromatycznym farszem, pełnym przypraw oraz suszonych grzybów. To danie na każdą okazję!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY SCHAB
Schab oczyszczamy, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na oleju na złoty kolor z każdej strony. Kiszoną kapustę dobrze odcedzamy i odciskamy, drobno siekamy – nie gotujemy. Na patelni na oleju smażymy posiekane cebule i czosnek, dodajemy pokrojone grzyby, ogórki, kapustę, jałowiec i tymianek. Wszystko razem smażymy ok. 5 minut, doprawiamy pieprzem i solą. W żaroodpornym naczyniu układamy schab i przykrywamy farszem.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Pokrojonego pora przesmażamy na patelni na oleju i dodajemy mąkę oraz masło. Następnie zalewamy mlekiem i gotujemy ok. 5 minut na wolnym ogniu. Doprawiamy roztartym w moździerzu majerankiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Schab z farszem zalewamy gęstym sosem i wstawiamy do piekarnika na 35‑45 minut, pieczemy w temperaturze 175-180°C.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2255,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
563,8 kcal
Tłuszcz
26,4 g
Węglowodany
45,4 g
Błonnik
32 g
Białko
32 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Marynowane pieczarki w słoiku
Lekko cytrusowa marynata świetnie podkreśli delikatny smak pieczarek. Przygotuj pieczarkowe przetwory, po które sięgniesz zawsze wtedy, kiedy będziesz potrzebować domowego dodatku do obiadu!

Placuszki jaglane z jabłkami
Pożywna kasza jaglana i chrupiące jabłko to idealne składniki szybkich śniadaniowych placków. Sięgnij po przepis Pawła i przygotuj je dla najbliższych.

Omlet cesarski
Najbardziej puszysty omlet, który swoją konsystencją przypomina naleśniki, czyli omlet cesarski! Podzielony na niewielkie kawałki i podany z pysznym sosem oraz świeżymi owocami sprawi, że Twoje śniadania na słodko zyskają zupełnie nową jakość.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Chrupiące chlebki z siemieniem lnianym
Idealne jako lekkie śniadanie lub przekąska w ciągu dnia! Chrupiące chlebki z siemieniem lnianym zawsze warto mieć pod ręką – zwłaszcza te, które upieczemy sami, w domowej kuchni.

Kluski serowe z chłodnikiem z melona
Przygotuj chłodnik w wersji owocowej – z melona i arbuza! Podany ze słodkimi kluskami serowymi smakuje wyśmienicie!

Zupa z zielonych szparagów z kiełkami i twarogiem
W tej zupie wędzony twaróg doskonale podkreśla delikatny smak zielonych szparagów. Niech talerze wypełni wiosna dzięki przepisowi Kingi na szparagowy krem z białym serem i kiełkami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pomarańczowy sernik z crème brûlée
Spróbuj puszystego sernika ze skórką pomarańczową i chrupiącą masą crème brûlée!

Słodka pizza owocowa
Skoro Paweł Małecki przygotował pizzę, to musi być ona słodka! Chrupiące ciasto z bitą śmietaną i owocami wygląda jak pizza, a smakuje jak owocowa tarta!

Duszona sałata lodowa z wędzonym łososiem i z kremem z groszku
Rybny filet skąpany w zielonym sosie nie tylko wygląda intrygująco, ale i doskonale smakuje. Oryginalne, lekkie, pyszne!