Kurczak w śmietanie z szampanem i pilawem grzybowym • przepis • składniki • przygotowanie
Pilaw to nic innego jak ryż z dodatkami. Przygotuj go z pieczarkami. Taki dodatek idealnie podkreśli smak kurczaka z szampańskim aromatem.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY RYŻ
Pieczarki oczyszczamy. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Szalotki kroimy w drobną kostkę. Ryż z połową szalotek podsmażamy na 1/3 masła klarowanego przez 1–2 minuty aż do zeszklenia. Doprawiamy szafranem i solą, zalewamy bulionem. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 25 minut aż do spęcznienia. W razie potrzeby dodajemy trochę więcej bulionu.
SMAŻYMY PIECZARKI
Pieczarki smażymy na 1/3 masła klarowanego przez 5–7 minut, doprawiając je solą. Usmażone grzyby odkładamy na bok. Paski kurczaka podsmażamy z pozostałą ilością szalotki na rozgrzanym maśle klarowanym przez 3–4 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem. Dolewamy szampana, gotujemy przez chwilę. Dodajemy śmietanę i gotujemy pod przykryciem przez ok. 3 minuty. W razie potrzeby lekko zagęszczamy mąką.
PODAJEMY DANIE
Przed podaniem pieczarki dodajemy do pilawu i krótko w nim podgrzewamy. Pilaw przekładamy do 2 foremek i wykładamy na talerze. Podajemy z kurczakiem w sosie szampańskim.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1374,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
458,2 kcal
Tłuszcz
18,9 g
Węglowodany
30 g
Błonnik
22 g
Białko
22 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zapiekana kanapka z boczkiem
Brakuje Ci pomysłu na pożywną kanapkę? Wykorzystaj przepis Darii na pyszną kanapkę z boczkiem, serem cheddar i pesto!

Placki z selera
Wypróbuj przepis Kingi na placki z selera smażone bez tłuszczu!

Suflet czekoladowy
Deser dla prawdziwych miłośników czekolady! Puszysty suflet, który wyczarujesz z kilku składników w niecałe pół godziny.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pizza z gruszką i serem roquefort podawana z rukolą
To nietypowa wersja pizzy, w której znajdziesz niezwykłe połączenie gruszki i sera. Koniecznie spróbuj tego smaku!

Tortilla z kurczakiem i guacamole
Kawałki mięsa i sos z awokado zamknięte w pszennym placku. Sprawdzony sposób na szybkie danie w stylu meksykańskim!

Granita truskawkowa
Ten tradycyjny deser w sycylijskim stylu możesz teraz przygotować w swojej kuchni. Paweł podpowiada, jak to zrobić!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jabłka i gruszki z rodzynkami
Przygotuj jabłka z rodzynkami, które wykorzystasz później przy pieczeniu ciast. Warto posiadać w swojej spiżarni!

Pasztet z wątróbek drobiowych
Idealny na kanapki, aromatyczny i aksamitny – dla pasztetu z wątróbek drobiowych według przepisu Karola musi znaleźć się miejsce na wielkanocnym, śniadaniowym stole!

Awokado zapiekane z jajkiem
Nowoczesny pomysł na śniadanie! Awokado zapiekane z jajkami podane z grzankami z masłem miętowym.