createyourhealth.pl

Sos chrzanowy • przepis • składniki • przygotowanie

Intensywny, lekko ostry sos chrzanowy to doskonały dodatek kulinarny, który wzbogaca smak wielu potraw kuchni Europy Środkowo-Wschodniej. Chrzan to roślina już od wielu wieków znana ze swoich właściwości zdrowotnych, nic więc dziwnego, że jest tak chętnie używana w kuchni. Jak zrobić wyrazisty i aromatyczny sos na bazie chrzanu, który doda potrawom charakteru?

Sos chrzanowy

Intensywny, lekko ostry sos chrzanowy to doskonały dodatek kulinarny, który wzbogaca smak wielu potraw kuchni Europy Środkowo-Wschodniej. Chrzan to roślina już od wielu wieków znana ze swoich właściwości zdrowotnych, nic więc dziwnego, że jest tak chętnie używana w kuchni. Jak zrobić wyrazisty i aromatyczny sos na bazie chrzanu, który doda potrawom charakteru?

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

chrzan - 1 szt.
śmietana 18% - 100 ml
ocet jabłkowy - 20 ml
cukier - 15 g
sól - 1 g
pieprz czarny - 0,5 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CHRZAN:
Korzeń starannie umyj, a następnie obierz ze skóry. Zetrzyj go na tarce na drobnych oczkach wprost do miseczki.
2.DODAJEMY SKŁADNIKI:
Do chrzanu dodaj ocet jabłkowy, cukier oraz przyprawy i wymieszaj całość.
3.DODAJEMY ŚMIETANĘ:
Partiami dodawaj śmietanę do reszty składników, cały czas mieszając.
4.PRZEKŁADAMY DO SŁOICZKA:
Gotowy sos przełóż do słoika i wsadź do lodówki na kilka godzin, aby składniki się „przegryzły”. Po kilku godzinach idealnie kremowy sos chrzanowy jest gotowy!
Sos chrzanowy

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CHRZAN

Korzeń starannie umyj, a następnie obierz ze skóry. Zetrzyj go na tarce na drobnych oczkach wprost do miseczki.

2

DODAJEMY SKŁADNIKI

Do chrzanu dodaj ocet jabłkowy, cukier oraz przyprawy i wymieszaj całość.

3

DODAJEMY ŚMIETANĘ

Partiami dodawaj śmietanę do reszty składników, cały czas mieszając.

4

PRZEKŁADAMY DO SŁOICZKA

Gotowy sos przełóż do słoika i wsadź do lodówki na kilka godzin, aby składniki się „przegryzły”. Po kilku godzinach idealnie kremowy sos chrzanowy jest gotowy!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

195,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

98 kcal

🥑

Tłuszcz

6,3 g

🌾

Węglowodany

11,9 g

🥬

Błonnik

0 g

💪

Białko

1,5 g

Podobne przepisy

Sos chrzanowy - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl