createyourhealth.pl

Ciasto z truskawkami i galaretką • przepis • składniki • przygotowanie

Truskawki, galaretka, chrupiące wafelki – to ulubione smakołyki dzieci. Co z nich można zrobić? Pyszne ciasto truskawkowe według przepisu Pawła Małeckiego!

Ciasto z truskawkami i galaretką

Truskawki, galaretka, chrupiące wafelki – to ulubione smakołyki dzieci. Co z nich można zrobić? Pyszne ciasto truskawkowe według przepisu Pawła Małeckiego!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

czekolada mleczna z chrupkami - 200 g
masło - 50 g
olej rzepakowy - 2 łyżki
wafelki w czekoladzie - 400 g
cukier puder - 60 g
śmietana 30% - 400 ml
woda - 30 ml
żelatyna - 8 g
galaretka truskawkowa - 75 g
truskawka - 1 kg

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ MASŁO:
wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej.
2.ŚMIETANKĘ MOCNO SCHŁÓDŹ:
w lodówce.
3.ŻELATYNĘ NAMOCZ W:
wodzie i odstaw do napęcznienia.
4.CHRUPIĄCY SPÓD 2:
- 3 tabliczki czekolady z chrupkami (przy większej ilości czekolady spód będzie bardziej zbity i twardszy) Galaretka Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, odstawiamy do wystudzenia.
5.CHRUPIĄCY SPÓD FORMĘ:
o średnicy 24 cm smarujemy odrobiną oleju i oprószamy niewielką ilością cukru pudru.
6.CZEKOLADĘ ŁAMIEMY NA:
kawałki i rozpuszczamy w mikrofalówce, mieszając co 10-15 sekund.
7.DODAJEMY MIĘKKIE MASŁO,:
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
8.WAFELKI BARDZO MOCNO:
kruszymy i dodajemy do czekolady.
9.MASĘ DOKŁADNIE MIESZAMY,:
równomiernie rozprowadzamy na dnie blaszki.
10.ODSTAWIAMY DO LODÓWKI:
na 45 minut.
11.MASA ŚMIETANOWA MOCNO:
schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem.
12.NAMOCZONĄ ŻELATYNĘ ROZPUSZCZAMY:
w mikrofalówce, mieszamy z cukrem pudrem i łączymy z odrobiną ubitej śmietany.
13.MASĘ DODAJEMY DO:
pozostałej części ubitej śmietany.
14.ROZKŁADAMY RÓWNO NA:
chrupiącym spodzie i chłodzimy w lodówce do stężenia.
15.GALARETKA Z TRUSKAWKAMI:
Truskawki pokrojone w ćwiartki układamy na wierzchu śmietany, delikatnie je dociskamy.
16.GDY GALARETKA ZACZNIE:
się ścinać, delikatnym strumieniem zalewamy nią truskawki w formie.
17.CHŁODZIMY W LODÓWCE:
do całkowitego stężenia.
Ciasto z truskawkami i galaretką

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ MASŁO

wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej.

2

ŚMIETANKĘ MOCNO SCHŁÓDŹ

w lodówce.

3

ŻELATYNĘ NAMOCZ W

wodzie i odstaw do napęcznienia.

4

CHRUPIĄCY SPÓD 2

- 3 tabliczki czekolady z chrupkami (przy większej ilości czekolady spód będzie bardziej zbity i twardszy) Galaretka Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, odstawiamy do wystudzenia.

5

CHRUPIĄCY SPÓD FORMĘ

o średnicy 24 cm smarujemy odrobiną oleju i oprószamy niewielką ilością cukru pudru.

6

CZEKOLADĘ ŁAMIEMY NA

kawałki i rozpuszczamy w mikrofalówce, mieszając co 10-15 sekund.

7

DODAJEMY MIĘKKIE MASŁO,

mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.

8

WAFELKI BARDZO MOCNO

kruszymy i dodajemy do czekolady.

9

MASĘ DOKŁADNIE MIESZAMY,

równomiernie rozprowadzamy na dnie blaszki.

10

ODSTAWIAMY DO LODÓWKI

na 45 minut.

11

MASA ŚMIETANOWA MOCNO

schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem.

12

NAMOCZONĄ ŻELATYNĘ ROZPUSZCZAMY

w mikrofalówce, mieszamy z cukrem pudrem i łączymy z odrobiną ubitej śmietany.

13

MASĘ DODAJEMY DO

pozostałej części ubitej śmietany.

14

ROZKŁADAMY RÓWNO NA

chrupiącym spodzie i chłodzimy w lodówce do stężenia.

15

GALARETKA Z TRUSKAWKAMI

Truskawki pokrojone w ćwiartki układamy na wierzchu śmietany, delikatnie je dociskamy.

16

GDY GALARETKA ZACZNIE

się ścinać, delikatnym strumieniem zalewamy nią truskawki w formie.

17

CHŁODZIMY W LODÓWCE

do całkowitego stężenia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4841 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

484,1 kcal

🥑

Tłuszcz

31,5 g

🌾

Węglowodany

45,2 g

🥬

Błonnik

5,3 g

💪

Białko

5,3 g

Podobne przepisy