createyourhealth.pl

Cynamonowe tosty z chałki • przepis • składniki • przygotowanie

Jak podarować drugie, słodkie życie wyschniętej chałce? Wystarczy usmażyć ją na maśle, udekorować karmelizowanymi owocami i posypać pistacjami!

Cynamonowe tosty z chałki

Jak podarować drugie, słodkie życie wyschniętej chałce? Wystarczy usmażyć ją na maśle, udekorować karmelizowanymi owocami i posypać pistacjami!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

borówki - 100 g
malina - 100 g
miód - 80 g
pistacje - 50 g
bułka tarta - 100 g
cynamon - 1 łyżeczka
jajko - 3 szt.
masło - 70 g
olej słonecznikowy - 50 ml
chałka - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PANIERUJEMY TOSTY:
Chałkę kroimy na kromki o grubości ok. 2 cm. Rozmącone w misce jajka łączymy z cynamonem. Kromki chałki obtaczamy w jajku, a następnie panierujemy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy masło wraz z olejem. Tosty smażymy z obu stron na złotobrązowy kolor.
2.KARMELIZUJEMY OWOCE:
Na osobnej patelni rozgrzewamy miód. Gdy zacznie się pienić, dodajemy maliny i borówki – lekko podgrzewamy. Orzeszki pistacjowe rozgniatamy płaską stroną noża lub zawijamy w ściereczkę i kruszymy za pomocą tłuczka do mięsa. Na kromkach chałki układamy podgrzane owoce i wszystko posypujemy pokruszonymi orzeszkami pistacjowymi.
Cynamonowe tosty z chałki

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PANIERUJEMY TOSTY

Chałkę kroimy na kromki o grubości ok. 2 cm. Rozmącone w misce jajka łączymy z cynamonem. Kromki chałki obtaczamy w jajku, a następnie panierujemy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy masło wraz z olejem. Tosty smażymy z obu stron na złotobrązowy kolor.

2

KARMELIZUJEMY OWOCE

Na osobnej patelni rozgrzewamy miód. Gdy zacznie się pienić, dodajemy maliny i borówki – lekko podgrzewamy. Orzeszki pistacjowe rozgniatamy płaską stroną noża lub zawijamy w ściereczkę i kruszymy za pomocą tłuczka do mięsa. Na kromkach chałki układamy podgrzane owoce i wszystko posypujemy pokruszonymi orzeszkami pistacjowymi.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3084,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

514,1 kcal

🥑

Tłuszcz

27,1 g

🌾

Węglowodany

56,8 g

🥬

Błonnik

4 g

💪

Białko

11,8 g

Podobne przepisy