createyourhealth.pl

Deser à la mleczna kanapka • przepis • składniki • przygotowanie

Wzbogacony o dodatkową porcję białka pyszny i bezglutenowy deser à la mleczna kanapka. Wykorzystaj ten przepis i przekonaj się, że domowe wersje znanych słodyczy są pyszne i zdecydowanie bardziej fit!

Deser à la mleczna kanapka

Wzbogacony o dodatkową porcję białka pyszny i bezglutenowy deser à la mleczna kanapka. Wykorzystaj ten przepis i przekonaj się, że domowe wersje znanych słodyczy są pyszne i zdecydowanie bardziej fit!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 4 szt.
kakao - 2 łyżki
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
serek wiejski wysokobiałkowy - 400 g
żelatyna - 20 g
woda - 50 ml
cukier - 3 łyżki
napój sojowy wysokobiałkowy - 50 ml
czekolada deserowa - 100 g
wiórki kokosowe - 4 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA BISZKOPT:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. W drugiej misce żółtka dokładnie mieszamy z kakao i mąką ziemniaczaną. Do kakaowej masy partiami dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy tylko do połączenia składników.
2.PIECZEMY BISZKOPT:
Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 20-25 minut. Biszkopt dokładnie studzimy.
3.PRZYGOTOWUJEMY KREM:
Żelatynę zalewamy ciepłą wodą, mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aby napęczniała i przestygła. Wszystkie składniki na krem (wraz z żelatyną) przekładamy do miski i dokładnie blendujemy na gładką masę.
4.PRZEKŁADAMY CIASTO KREMEM:
Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na pół. Jedną część ciasta dokładnie, aż po brzegi, smarujemy kremem i przykrywamy drugą połową biszkoptu.
5.DEKORUJEMY I PODAJEMY DESER:
Czekoladę roztapiamy i oblewamy nią biszkopt. Całość oprószamy wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasto kroimy w równej wielkości prostokąty.
Deser à la mleczna kanapka

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA BISZKOPT

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. W drugiej misce żółtka dokładnie mieszamy z kakao i mąką ziemniaczaną. Do kakaowej masy partiami dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy tylko do połączenia składników.

2

PIECZEMY BISZKOPT

Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 20-25 minut. Biszkopt dokładnie studzimy.

3

PRZYGOTOWUJEMY KREM

Żelatynę zalewamy ciepłą wodą, mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aby napęczniała i przestygła. Wszystkie składniki na krem (wraz z żelatyną) przekładamy do miski i dokładnie blendujemy na gładką masę.

4

PRZEKŁADAMY CIASTO KREMEM

Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na pół. Jedną część ciasta dokładnie, aż po brzegi, smarujemy kremem i przykrywamy drugą połową biszkoptu.

5

DEKORUJEMY I PODAJEMY DESER

Czekoladę roztapiamy i oblewamy nią biszkopt. Całość oprószamy wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasto kroimy w równej wielkości prostokąty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1645,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

274,2 kcal

🥑

Tłuszcz

12,5 g

🌾

Węglowodany

22,8 g

🥬

Błonnik

0,1 g

💪

Białko

18,1 g

Podobne przepisy