createyourhealth.pl

Deser migdałowy z ciastkami amaretti • przepis • składniki • przygotowanie

Kilka warstw i każda pyszna! Deser migdałowy z malinami i ciasteczkami amaretti zasmakuje każdemu wielbicielowi słodkości.

Deser migdałowy z ciastkami amaretti

Kilka warstw i każda pyszna! Deser migdałowy z malinami i ciasteczkami amaretti zasmakuje każdemu wielbicielowi słodkości.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

czekolada biała - 100 g
oliwa z oliwek - 3 łyżki
likier amaretto - 40 ml
śmietana 30% - 200 ml
cukier - 100 g
maliny mrożone - 250 g
czekolada mleczna - 50 g
malina - 40 g
mięta świeża - 2 g
migdały - 10 g
ciastka amaretti - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SOS MALINOWY:
Maliny z cukrem zagotowujemy w rondelku. Blendujemy i przecieramy przez sito. Odstawiamy do ostygnięcia.
2.PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ MIGDAŁOWĄ:
Migdały mielemy w młynku na gładką, jednolitą pastę, stopniowo dodając oliwę z oliwek.
3.PRZYGOTOWUJEMY GANASZ Z BIAŁEJ CZEKOLADY:
Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Dodajemy białą czekoladę pokruszoną na mniejsze kawałki i zdejmujemy rondelek z ognia. Mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
4.KRUSZYMY CIASTECZKA:
Ciasteczka kruszymy w misce. Dodajemy drugą połowę pasty z migdałów. Mieszamy.
5.PRZYGOTOWUJEMY MUS MIGDAŁOWY:
Ganasz z białej czekolady łączymy z ubitą śmietanką i delikatnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej.
6.PRZYGOTOWUJEMY DESER:
Mus migdałowy przekładamy do worka cukierniczego z karbowaną końcówką. Szprycujemy pierwszą warstwę na dno pucharków. Mus polewamy sosem malinowym i posypujemy ciasteczkami wymieszanymi z pastą migdałową.
Deser migdałowy z ciastkami amaretti

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SOS MALINOWY

Maliny z cukrem zagotowujemy w rondelku. Blendujemy i przecieramy przez sito. Odstawiamy do ostygnięcia.

2

PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ MIGDAŁOWĄ

Migdały mielemy w młynku na gładką, jednolitą pastę, stopniowo dodając oliwę z oliwek.

3

PRZYGOTOWUJEMY GANASZ Z BIAŁEJ CZEKOLADY

Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Dodajemy białą czekoladę pokruszoną na mniejsze kawałki i zdejmujemy rondelek z ognia. Mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści.

4

KRUSZYMY CIASTECZKA

Ciasteczka kruszymy w misce. Dodajemy drugą połowę pasty z migdałów. Mieszamy.

5

PRZYGOTOWUJEMY MUS MIGDAŁOWY

Ganasz z białej czekolady łączymy z ubitą śmietanką i delikatnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej.

6

PRZYGOTOWUJEMY DESER

Mus migdałowy przekładamy do worka cukierniczego z karbowaną końcówką. Szprycujemy pierwszą warstwę na dno pucharków. Mus polewamy sosem malinowym i posypujemy ciasteczkami wymieszanymi z pastą migdałową.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3835,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

319,6 kcal

🥑

Tłuszcz

17,7 g

🌾

Węglowodany

35,2 g

🥬

Błonnik

4,8 g

💪

Białko

4,8 g

Podobne przepisy