Drożdżowa gwiazda z makiem i bakaliami • przepis • składniki • przygotowanie
Aromat drożdżowego ciasta i smak makowego nadzienia to słodka zapowiedź Świąt! Upiecz gwiazdę według przepisu Pawła, by poczuć je w swojej kuchni!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MAKOWO-BAKALIOWA
Masę makową łączymy w misce ze skórką pomarańczową, białkami i posiekanymi orzechami włoskimi. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Odstawiamy.
PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
Drożdże ucieramy w miseczce z cukrem i cukrem wanilinowym, a mleko lekko podgrzewamy do temperatury ok. 40°C.
WYRABIAMY CIASTO
Gdy rozczyn wyrośnie, dodajemy sól, żółtka, nasionka z laski wanilii i skórkę startą z pomarańczy. Ciasto wyrabiamy, aż składniki się połączą. Dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy ciasto, podsypując je mąką do momentu, aż zacznie odklejać się od ręki.
TWORZYMY WARSTWY GWIAZDY
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagniatamy je na desce oprószonej mąką i dzielimy na 3 równe części. Z każdej z nich formujemy kulkę, którą następnie rozwałkowujemy na kształt koła o średnicy ok. 30 cm i grubości ok. 3-4 mm.
FORMUJEMY GWIAZDĘ
Na środku placka umieszczamy kokilkę o średnicy ok. 7 cm i lekko dociskamy ją do ciasta. Za pomocą bardzo ostrego noża dzielimy ciasto na 4 części, a każdą ćwiartkę – na 4 równe trójkąty.
PIECZEMY I DEKORUJEMY GWIAZDĘ
Uformowaną gwiazdę przekładamy na blachę, smarujemy z wierzchu białkiem, nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4683,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
292,7 kcal
Tłuszcz
11,4 g
Węglowodany
37,9 g
Błonnik
8,1 g
Białko
8,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Deser gruszkowo-malinowy
Przygotuj deser doskonały na upały – z orzeźwiającą owocową galaretką i musem gruszkowym!

Pasta frittata, czyli frittata z makaronu z serami i salami
Wypróbuj przepis Kingi na nietypową wersję frittaty! Makaron, różne rodzaje serów i salami — to wszystko łączy się w smakowitą zapiekankę, której musisz spróbować.

Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
Proste składniki – złożony smak! Makaron w prawdziwie włoskim stylu z serem i pieprzem według przepisu Karola zachwyci najbardziej wymagających wielbicieli tej wspaniałej kuchni. Spróbuj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Śniadaniowy chlebek marchewkowy
Wypróbuj przepis Karola na pyszny chlebek marchewkowy – doskonały zarówno na śniadanie, jaki i przekąskę do szkoły lub pracy!

Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
Zobacz, jak krok po kroku przygotować ravioli z ricottą, szpinakiem i parmezanem, oblane sosem maślanym z szałwią!

Śmietankowe ciasto z owocami
Biszkoptowa warstwa przełożona konfiturą truskawkową, masa śmietankowa i borówki - dobrze brzmi i smakuje!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Philly cheesesteak - kanapka z Filadelfii
Philly cheesesteak to klasyczna amerykańska kanapka pochodząca z Filadelfii, która zachwyca prostotą i wyjątkowym smakiem. Soczyste mięso, ciągnący się ser i mięciutka bułka — czy to nie brzmi wspaniale? Daj się zauroczyć i spróbuj Philly cheesesteak naszego autorstwa!

Jajka w sosie bazyliowym z purée
Pomysł na lekki obiad? Jajka na miękko podane z sosem bazyliowym obok purée z groszku i ziemniaków. Pyszne!

Lemoniada z rabarbaru i truskawek
Doskonały przepis na orzeźwienie! Lemoniadę z rabarbaru i truskawek pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci!