createyourhealth.pl

Drożdżowa gwiazda z makiem i bakaliami • przepis • składniki • przygotowanie

Aromat drożdżowego ciasta i smak makowego nadzienia to słodka zapowiedź Świąt! Upiecz gwiazdę według przepisu Pawła, by poczuć je w swojej kuchni!

Drożdżowa gwiazda z makiem i bakaliami

Aromat drożdżowego ciasta i smak makowego nadzienia to słodka zapowiedź Świąt! Upiecz gwiazdę według przepisu Pawła, by poczuć je w swojej kuchni!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 30 g
cukier wanilinowy - 16 g
drożdże świeże - 20 g
wanilia - 3 g
masło - 40 g
mleko 3,2% - 150 ml
skórka z pomarańczy, tarta - 1 łyżka
sól - 1,5 szczypty
skórka pomarańczy kandyzowana - 100 g
masa makowa - 700 g
miód - 3 łyżki
orzech włoski - 50 g
jajko - 1 szt.
mąka pszenna - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MAKOWO-BAKALIOWA:
Masę makową łączymy w misce ze skórką pomarańczową, białkami i posiekanymi orzechami włoskimi. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Odstawiamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN:
Drożdże ucieramy w miseczce z cukrem i cukrem wanilinowym, a mleko lekko podgrzewamy do temperatury ok. 40°C.
3.WYRABIAMY CIASTO:
Gdy rozczyn wyrośnie, dodajemy sól, żółtka, nasionka z laski wanilii i skórkę startą z pomarańczy. Ciasto wyrabiamy, aż składniki się połączą. Dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy ciasto, podsypując je mąką do momentu, aż zacznie odklejać się od ręki.
4.TWORZYMY WARSTWY GWIAZDY:
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagniatamy je na desce oprószonej mąką i dzielimy na 3 równe części. Z każdej z nich formujemy kulkę, którą następnie rozwałkowujemy na kształt koła o średnicy ok. 30 cm i grubości ok. 3-4 mm.
5.FORMUJEMY GWIAZDĘ:
Na środku placka umieszczamy kokilkę o średnicy ok. 7 cm i lekko dociskamy ją do ciasta. Za pomocą bardzo ostrego noża dzielimy ciasto na 4 części, a każdą ćwiartkę – na 4 równe trójkąty.
6.PIECZEMY I DEKORUJEMY GWIAZDĘ:
Uformowaną gwiazdę przekładamy na blachę, smarujemy z wierzchu białkiem, nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Drożdżowa gwiazda z makiem i bakaliami

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 16

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MAKOWO-BAKALIOWA

Masę makową łączymy w misce ze skórką pomarańczową, białkami i posiekanymi orzechami włoskimi. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Odstawiamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN

Drożdże ucieramy w miseczce z cukrem i cukrem wanilinowym, a mleko lekko podgrzewamy do temperatury ok. 40°C.

3

WYRABIAMY CIASTO

Gdy rozczyn wyrośnie, dodajemy sól, żółtka, nasionka z laski wanilii i skórkę startą z pomarańczy. Ciasto wyrabiamy, aż składniki się połączą. Dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy ciasto, podsypując je mąką do momentu, aż zacznie odklejać się od ręki.

4

TWORZYMY WARSTWY GWIAZDY

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagniatamy je na desce oprószonej mąką i dzielimy na 3 równe części. Z każdej z nich formujemy kulkę, którą następnie rozwałkowujemy na kształt koła o średnicy ok. 30 cm i grubości ok. 3-4 mm.

5

FORMUJEMY GWIAZDĘ

Na środku placka umieszczamy kokilkę o średnicy ok. 7 cm i lekko dociskamy ją do ciasta. Za pomocą bardzo ostrego noża dzielimy ciasto na 4 części, a każdą ćwiartkę – na 4 równe trójkąty.

6

PIECZEMY I DEKORUJEMY GWIAZDĘ

Uformowaną gwiazdę przekładamy na blachę, smarujemy z wierzchu białkiem, nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4683,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

292,7 kcal

🥑

Tłuszcz

11,4 g

🌾

Węglowodany

37,9 g

🥬

Błonnik

8,1 g

💪

Białko

8,1 g

Podobne przepisy