Drożdżówki z budyniem • przepis • składniki • przygotowanie
Drożdżówki z budyniem, których smak i zapach to prawdziwa poezja. Klasyczne połączenie aromatycznego ciasta drożdżowego z kremowym nadzieniem budyniowym czyni je jednym z najbardziej lubianych domowych wypieków. Przekonaj się, jak łatwo można stworzyć te smakołyki w zaciszu własnej kuchni i już teraz sprawdź nasz przepis na pulchniutkie, pachnące drożdżówki z budyniem!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 15
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Wsyp mąkę do miski. Dodaj masło oraz cukier i jajko i całość dobrze wymieszaj.
ZAGNIATAMY CIASTO
Wstępnie wymieszane składniki zagnieć, tak aby utworzyły jednolite ciasto.
SCHŁADZAMY KRUSZONKĘ
Wyrobione ciasto zawiń w kulkę, a następnie owiń je ściśle folią spożywczą i wsadź do lodówki, a w międzyczasie przygotuj ciasto na drożdżówki i budyń.
MIESZAMY SKŁADNIKI NA BAZĘ
Do rondelka dodaj żółtka, obie mąki, cukier oraz cukier waniliowy i wymieszaj.
DODAJEMY MLEKO
Powoli dodawaj mleko do reszty składników, cały czas mieszając.
GOTUJEMY BUDYŃ
Postaw rondel na kuchence i podgrzej płyn na średniej mocy, cały czas mieszając. Po kilku minutach masa powinna zgęstnieć i nabrać konsystencji budyniu. Poczekaj, aż się zagotuje i ściągnij rondelek z kuchenki. Odstaw na bok do ostygnięcia.
SPORZĄDZAMY ZACZYN
Pokrusz drożdże i wrzuć je do kubka. Zalej je mlekiem, dodaj 15 g cukru oraz ok. 60 g mąki i wymieszaj. Przykryj kubek ściereczką i odstaw na 10 minut w jakieś ciepłe miejsce.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
W dużej misce wymieszaj ze sobą cukier (80 g), jajka, sól, miękkie masło oraz resztę mąki, zostawiając ok. 20 g zapasu. Białka ubij trzepaczką na sztywną pianę wraz z pozostałym cukrem, dodaj do dużej miski. Dodaj także cukier waniliowy oraz zaczyn. Zacznij ugniatać ciasto robotem na niskich obrotach, by uzyskać gładką konsystencję. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj do niego odrobinę mąki.
POZOSTAWIAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA
Przykryj miskę z ciastem czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto zacznie zwiększać swoja objętość. Wyrastanie powinno trwać co najmniej godzinę.
ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO
Wyłóż wyrośnięte ciasto na blat podsypany mąką. Zacznij je wałkować, tak aby uzyskać ciasto o grubości 2 cm. Weź do ręki szklankę lub foremkę i zacznij wycinać z niego krążki. Z pozostałego ciasta ponownie uformuj kulkę, rozwałkuj ją i wytnij. Powtarzaj proces, aż wykorzystasz całe ciasto.
ODKŁADAMY CIASTO DO PONOWNEGO WYROŚNIĘCIA.
Wycięte z ciasta krążki przełóż na wyłożoną papierem blachę do pieczenia i przykryj ściereczką. Pozostaw w ciepłym miejscu na 15 minut.
PRZEKŁADAMY BUDYŃ NA DROŻDŻÓWKI
Weź łyżkę i zrób nią delikatne wgłębienia we wszystkich drożdżowych bułeczkach, a następnie nałóż po łyżce budyniu na każdą z nich.
NABŁYSZCZAMY DROŻDŻÓWKI
W miseczce roztrzep jajko, a potem posmaruj nim ciasto.
POSYPUJEMY DROŻDŻÓWKI KRUSZONKĄ
Pokrusz wyciągniętą z lodówki kruszonkę, a potem posyp nią każdą bułeczkę.
WYPIEKAMY DROŻDŻÓWKI
Blaszkę wypełnioną drożdżówkami włóż do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Po wypieczeniu uchyl drzwi piekarnika i pozwól drożdżówkom delikatnie wystygnąć, a następnie zaserwuj gościom, domownikom lub zjedz je samemu!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6357,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
423,8 kcal
Tłuszcz
14,2 g
Węglowodany
60,4 g
Błonnik
0,3 g
Białko
11,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciastka jak jajka sadzone
Proste i pyszne ciastka, które zaskoczą każdego, kto będzie miał okazję do ich spróbowania. Idealne na Wielkanoc lub jako ukryty, słodki dodatek do śniadania.

Kaczka z brzoskwiniami
Chrupiąca kaczka ze słodkimi, rozpływającymi się w ustach brzoskwiniami… koniecznie wypróbuj przepis Elisabeth Dudy!

Łosoś w glazurze miodowo-sojowej z chrupiącymi szparagami
Delikatny i aromatyczny dzięki wyjątkowej glazurze łosoś z chrupiącymi szparagami. To pachnące cytryną, sosem sojowym i imbirem danie, które z pewnością trafi do cotygodniowego menu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Cytrusowy pieczony leszcz
Wypróbuj przepis na doskonałą rybę w cytrusowej marynacie! Świetny pomysł na szybki obiad!

Cynamonki z kremem i śliwkami
Spraw, by ta jesień była wyjątkowa i aromatyczna dzięki pysznym cynamonkom o śliwkowym smaku, wykończonym piękną dekoracją.

Kaczka w sosie pomarańczowym z zapiekaną sałatą rzymską z serem
Soczysta kaczka w wyśmienitym sosie pomarańczowym. Do tego chrupiące ziemniaczki i pyszna zapiekanka z sałatą! Idealne danie na odświętny obiad.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tacos w stylu meksykańskim z wołowiną i salsą
Przepyszne tacos z mieloną wołowiną w stylu kuchni meksykańskiej, z dodatkiem odświeżającej salsy pico de gallo. Koniecznie wypróbuj ten wyjątkowy przepis Karola i eksperymentuj z podaniem!

Sałatka z ogórków z kurczakiem
Szukasz przepisu na sałatkę, którą przygotujesz w oka mgnieniu? Koniecznie wypróbuję tę!

Pieczony kurczak piri-piri
Ostra marynata i pieczone warzywa to podstawa kurczaka piri-piri! Wypróbuj południowe danie z charakterem – to świetny pomysł na sycący obiad!