Deser gruszkowo-malinowy • przepis • składniki • przygotowanie
Przygotuj deser doskonały na upały – z orzeźwiającą owocową galaretką i musem gruszkowym!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE
kuchenkę mikrofalową Przygotowanie galaretki Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy, aż napęcznieje, a następnie rozpuszczamy ją w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Maliny miksujemy, dodajemy cukier oraz rozpuszczoną żelatynę (żelatynę dodajemy etapami, sprawdź nasz trik ). 3/4 galaretki przelewamy do kieliszków i chłodzimy 45 minut w lodówce (pozostałą galaretką wykończymy deser). Przygotowanie musu gruszkowego Gruszki myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. 2 gruszki miksujemy, pozostałe 2 kroimy w drobną kostkę. Śmietankę ubijamy i łączymy z mascarpone, cukrem pudrem i gruszkowym purée. Żelatynę namaczamy w wodzie, a następnie rozpuszczamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej i dodajemy do masy. Dodajemy pokrojone w kostkę gruszki. Przekładamy mus do kieliszków i chłodzimy w lodówce 20 minut. Zalewamy deser pozostałą galaretką malinową (1/4) i ponownie chłodzimy. Wierzch deserów dekorujemy plasterkami gruszki i świeżymi borówkami.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3661,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
732,3 kcal
Tłuszcz
42,7 g
Węglowodany
86,1 g
Błonnik
9,6 g
Białko
9,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Hummus dyniowy
Pachnący jesienią, delikatnie pikantny – idealny hummus z dodatkiem dyni to świetny pomysł na przekąskę lub pastę na kanapki. Sprawdź, jak proste jest jego przygotowanie z termorobotem MC Smart.

Zapiekany bochenek chleba na imprezę sylwestrową
Szukasz pomysłu na przekąski sylwestrowe? Sięgnij po przepis na zapiekany bochenek z aromatycznymi, suszonymi pomidorami, ziołami i serami. Szybki i prosty przepis!

3 sposoby na winegret
Szybkie, niezawodne i smaczne! Sprawdź 3 sposoby na winegret!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Roladki z grillowanego bakłażana z ricottą i gruszką
Sylwestrowe roladki z bakłażana zaproponowane przez Karola nie tylko estetycznie wyglądają, ale również obłędnie smakują dzięki farszowi z ricotty. Spróbuj koniecznie!

Ciasto salceson z jabłkami
Salceson z jabłkami Kingi, to nie pomysł na wytrawną przekąskę, lecz szybkie i proste w przygotowaniu ciasto! Wypełnione dużą ilością jabłek i orzechów z pewnością zasmakuje wielbicielom słodyczy.

Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
Niech na Twoim stole zawita danie w stylu włoskim. Przygotuj cannelloni – zapiekane makaronowe rurki z mięsem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tort czekoladowo-orzechowy
Oryginalny tort z pionowymi warstwami czekoladowego ciasta i gęstym orzechowym kremem. Robi wrażenie i smakuje wybornie!

Ravioli con uovo – przepis na ravioli z płynnym żółtkiem
Wyrafinowanych dań w kuchni włoskiej nie brak, a każde z nich cechuje piękno smaku i aromatu. Jednym z takich dań są kultowe ravioli con uovo, które urzekają swoim delikatnym smakiem i wypływającym z ciasta żółtkiem. Przygotuj się na prawdziwą ucztę dla podniebienia — poznaj przepis na ravioli z płynnym żółtkiem!

Kokosowo-limonkowa galaretka z liczi
Oryginalny deser, który zaskoczy fanów tradycyjnych galaretek swoim oryginalnym smakiem i dodatkiem mleka kokosowego.