createyourhealth.pl

Rosyjska zupa ogórkowa z kaszą pęczak • przepis • składniki • przygotowanie

Wykorzystaj kiszone ogórki, kaszę pęczak i warzywa korzeniowe, by przygotować prostą i lekką zupę ogórkową, popularną w kuchni rosyjskiej.

Rosyjska zupa ogórkowa z kaszą pęczak

Wykorzystaj kiszone ogórki, kaszę pęczak i warzywa korzeniowe, by przygotować prostą i lekką zupę ogórkową, popularną w kuchni rosyjskiej.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion drobiowy - 2 l
cebula - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
kasza pęczak - 200 g
marchew - 2 szt.
ogórek kiszony - 6 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
natka pietruszki - 10 g
sól - 1 szczypta
majeranek suszony - 1 łyżka
śmietana 18% - 2 łyżki
ziemniak - 4 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY KASZĘ:
Kaszę pęczak gotujemy w lekko osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy na sicie.
2.PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI ZUPY:
Cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki smażymy w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodajemy marchew pokrojoną w kostkę i suszony majeranek. Mieszamy i przesmażamy chwilę. Dodajemy ogórki pokrojone w kostkę, mieszamy. Całość zalewamy bulionem.
3.GOTUJEMY ZUPĘ:
Dodajemy ziemniaki pokrojone w cząstki. Gotujemy ok. 20-25 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą i pieprzem.
4.PODAJEMY ZUPĘ:
Ugotowaną kaszę pęczak nakładamy na miseczki lub głębokie talerze i zalewamy gorącą zupą. Z wierzchu dekorujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Opcjonalnie: podajemy z kleksem śmietany.
Rosyjska zupa ogórkowa z kaszą pęczak

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY KASZĘ

Kaszę pęczak gotujemy w lekko osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy na sicie.

2

PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI ZUPY

Cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki smażymy w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodajemy marchew pokrojoną w kostkę i suszony majeranek. Mieszamy i przesmażamy chwilę. Dodajemy ogórki pokrojone w kostkę, mieszamy. Całość zalewamy bulionem.

3

GOTUJEMY ZUPĘ

Dodajemy ziemniaki pokrojone w cząstki. Gotujemy ok. 20-25 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą i pieprzem.

4

PODAJEMY ZUPĘ

Ugotowaną kaszę pęczak nakładamy na miseczki lub głębokie talerze i zalewamy gorącą zupą. Z wierzchu dekorujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Opcjonalnie: podajemy z kleksem śmietany.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1578,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

263,1 kcal

🥑

Tłuszcz

5,1 g

🌾

Węglowodany

45,2 g

🥬

Błonnik

12 g

💪

Białko

12 g

Podobne przepisy

Rosyjska zupa ogórkowa z kaszą pęczak - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl