Prosta paella z kurczakiem • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszny ryż z dodatkiem mięsa drobiowego to tradycyjne danie inspirowane kuchnią hiszpańską. Koniecznie spróbuj!

Czas przygotowania
65 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ ROZGRZEJ PIEKARNIK
do 150°C (termoobieg).
PRZYGOTUJ GŁĘBOKI GARNEK
z pokrywką, którego można używać w piekarniku.
PRZYGOTOWANIE UDKA KURCZAKA
myjemy i osuszamy, pozbawiamy kości, z kości gotujemy wywar (kości wrzucamy do garnka z zimną osoloną wodą z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy hiszpańskiej, gotujemy).
JEŚLI UDA SĄ
duże, kroimy je na pół.
MIĘSO MARYNUJEMY BIAŁYM
pieprzem i solą.
NA DNIE GŁĘBOKIEGO
garnka rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego, smażymy kurczaka z obu stron, na początku skórą do dołu, na mocno brązowy kolor.
DO DOBRZE PRZESMAŻONEGO
kurczaka dodajemy pokrojoną w plastry o grubości ok.
1 CM KIEŁBASĘ
chorizo (niewielką ilość pozostawiamy, będziemy używać w dalszej części przepisu), pokrojony w plastry czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę.
CZĘSTO MIESZAMY.
CHWILĘ SMAŻYMY (NIE
można dopuścić do przypalenia się chorizo).
KURCZAKA ZDEJMUJEMY Z
patelni i przekładamy do miseczki.
DO GARNKA, W
którym smażył się kurczak, a nadal jest chorizo, czosnek i cebulka, wrzucamy 1/2 kg suchego ryżu.
MIESZAMY, DORZUCAMY 1/2
limonki pokrojonej na mniejsze części i sok z 1/2 limonki.
DODAJEMY KURKUMĘ (MNIEJ
więcej 1,5-2 łyżeczki), mieszamy.
DOPRAWIAMY OSTRĄ PAPRYCZKĄ,
pokrojoną w plastry, razem z gniazdami nasiennymi.
DO RYŻU DODAJEMY
wywar z kości (proporcje wywaru do ryżu: 1:1,5).
CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY SOLĄ,
mielonym białym pieprzem, mieszamy.
DODAJEMY POZOSTAŁE PLASTRY
chorizo, kurczaka ponownie wkładamy do garnka.
GARNEK PRZYKRYWAMY I
wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150°C na 30-35 minut. KOLENDRĘ SIEKAMY DOŚĆ: grubo.
WYCIĄGAMY NACZYNIE ŻAROODPORNE
z piekarnika, doprawiamy sokiem z 1/2 limonki i niewielką ilością oliwy z oliwek extra virgin.
DODAJEMY POSIEKANĄ KOLENDRĘ
i oliwki z sardelami.
JAK PODAWAĆ PAELLĘ
kładziemy na talerz, całość polewamy odrobiną sosu piri-piri.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2750 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
687,5 kcal
Tłuszcz
20,3 g
Węglowodany
108,6 g
Błonnik
16,3 g
Białko
16,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z dzikiego ryżu z grejpfrutem i fasolką
Niebanalne połączenie orzeźwiającego grejpfruta z zieloną fasolką, mieszanką ryżu oraz delikatnym kozim serem.

Grillowe wypieki na słodko i wytrawnie
Co robią Kinga i Karol na grillu? Brownie z powidłami, boczek i chrupiące chlebki naan – zobacz, że na grillu przygotować można wszystko!

Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
Masz ochotę na podwieczorek w adriatyckim stylu? Sięgnij po sardynki i podaj je w wyjątkowo pysznym towarzystwie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Trifle z kremem spekulatius
Wyjątkowy deser korzenny z dwoma pysznymi kremami i kruszonką z ciasteczek. Ta niezwykle efektowna propozycja będzie idealna na świąteczny dzień.

Chlebowa zapiekanka z mięsa mielonego
Przepyszne mięso z warzywami i pachnącymi serowymi bułeczkami. Świetna propozycja na przyjęcie lub rodzinny obiad!

Zapiekanka porowa z chlebem i szynką
Por w śmietanie zawsze smakuje doskonale, a zapieczony z serem, szynką i pszenno-żytnim chlebem wprost idealnie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ryżowe krokiety z mozzarellą i pieczarkami
Pyszny pomysł na lekkie, bezmięsne danie. Krokiety z ryżu podane na sałacie to świetny wybór na każdą porę dnia.

Roladki z kurczaka faszerowane serem pleśniowym
Pomysł na szybki obiad: delikatne filety z piersi kurczaka zwinięte w apetyczne panierowane roladki z serem pleśniowym.

Wieprzowina z warzywami z woka
Inspirowany Azją pomysł na obiad, przygotowany z ryżu jaśminowego, kruchej wieprzowiny, warzyw oraz kiełków fasoli mung.