createyourhealth.pl

Krupnik • przepis • składniki • przygotowanie

Tradycyjne przepisy tylko od Karola Okrasy! Tym razem spróbuj krupniku na wywarze z żeberek z kaszą jęczmienną i ziemniakami.

Krupnik

Tradycyjne przepisy tylko od Karola Okrasy! Tym razem spróbuj krupniku na wywarze z żeberek z kaszą jęczmienną i ziemniakami.

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
korzeń pietruszki - 1 szt.
liść laurowy - 4 szt.
marchew - 1 szt.
natka pietruszki - 5 g
sól - 1 szczypta
ziele angielskie - 5 szt.
ziemniak - 500 g
żeberka wieprzowe,świeże - 400 g
kasza jęczmienna - 150 g

Instrukcje przygotowania

1.
Zamiast żeberek do przygotowania wywaru możemy użyć 2 ud kaczych lub 400 g skrzydełek kurczaka.
2.GOTUJEMY WYWAR ŻEBERKA MYJEMY:
I PRZEKŁADAMY DO GARNKA WRAZ Z LIŚĆMI LAUROWYMI I ZIELEM ANGIELSKIM.
3.
ZALEWAMY OK. 4 L ZIMNEJ WODY.
4.
MARCHEW I PIETRUSZKĘ OBIERAMY I KROIMY NA DUŻE KAWAŁKI.
5.
DODAJEMY DO MIĘSA I GOTUJEMY CAŁOŚĆ OK. 1 GODZINY, ZBIERAJĄC Z POWIERZCHNI SZUMOWINY.
6.OPALAMY CEBULĘ NASTĘPNIE WYJMUJEMY:
warzywa i – gdy przestygną – kroimy na mniejsze kawałki.
7.
Żeberka gotujemy dalej do miękkości.
8.
Cebulę obieramy i przekrawamy na pół, opalamy na suchej patelni i dodajemy do wywaru z żeberek.
9.DODAJEMY KASZĘ I ZIEMNIAKI:
do zupy Gdy żeberka będą miękkie, wyciągamy je z wywaru i oddzielamy mięso od kości.
10.
Mięso rwiemy na mniejsze kawałki.
11.
Do zupy dodajemy kaszę i obrane oraz pokrojone w kostkę ziemniaki.
12.
Gotujemy ok. 30 minut.
13.
Na koniec dodajemy mięso, warzywa i 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
14.
Zupę doprawiamy solą i pieprzem.
Krupnik

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

Zamiast żeberek do przygotowania wywaru możemy użyć 2 ud kaczych lub 400 g skrzydełek kurczaka.

2

GOTUJEMY WYWAR ŻEBERKA MYJEMY

I PRZEKŁADAMY DO GARNKA WRAZ Z LIŚĆMI LAUROWYMI I ZIELEM ANGIELSKIM.

3

ZALEWAMY OK. 4 L ZIMNEJ WODY.

4

MARCHEW I PIETRUSZKĘ OBIERAMY I KROIMY NA DUŻE KAWAŁKI.

5

DODAJEMY DO MIĘSA I GOTUJEMY CAŁOŚĆ OK. 1 GODZINY, ZBIERAJĄC Z POWIERZCHNI SZUMOWINY.

6

OPALAMY CEBULĘ NASTĘPNIE WYJMUJEMY

warzywa i – gdy przestygną – kroimy na mniejsze kawałki.

7

Żeberka gotujemy dalej do miękkości.

8

Cebulę obieramy i przekrawamy na pół, opalamy na suchej patelni i dodajemy do wywaru z żeberek.

9

DODAJEMY KASZĘ I ZIEMNIAKI

do zupy Gdy żeberka będą miękkie, wyciągamy je z wywaru i oddzielamy mięso od kości.

10

Mięso rwiemy na mniejsze kawałki.

11

Do zupy dodajemy kaszę i obrane oraz pokrojone w kostkę ziemniaki.

12

Gotujemy ok. 30 minut.

13

Na koniec dodajemy mięso, warzywa i 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

14

Zupę doprawiamy solą i pieprzem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2093,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

348,9 kcal

🥑

Tłuszcz

14,5 g

🌾

Węglowodany

38,5 g

🥬

Błonnik

17,8 g

💪

Białko

17,8 g

Podobne przepisy