createyourhealth.pl

Faszerowana kalarepa • przepis • składniki • przygotowanie

Kalarepa to nie tylko świetna przekąska na surowo. Faszerowana ryżem i warzywami to idealny przepis na letni obiad.

Faszerowana kalarepa

Kalarepa to nie tylko świetna przekąska na surowo. Faszerowana ryżem i warzywami to idealny przepis na letni obiad.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

papryka czerwona - 1 szt.
cebula dymka - 1 szt.
ser gouda - 150 g
kalarepa - 4 szt.
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
pieprz czarny - 1 szczypta
natka pietruszki - 20 g
ryż długoziarnisty - 100 g
sól - 1 szczypta
masło - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY RYŻ I KALAREPĘ:
Kalarepę obieramy i wydrążamy, pozostawiając przy tym ścianki o grubości ok. 1 cm. Miąższ odkładamy na bok. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 10 minut. Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
2.WARZYWA MIESZAMY:
Miąższ kalarepy grubo siekamy. Paprykę i cebule dymki oczyszczamy, z papryki usuwamy nasiona, oba składniki drobno siekamy. Podsmażamy razem z posiekaną kalarepą na gorącym maśle przez 5 minut, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Listki pietruszki obrywamy i siekamy. Dodajemy z ryżem do warzyw i mieszamy, doprawiamy do smaku. Goudę ścieramy na tarce – połowę dodajemy do warzyw i mieszamy.
3.FASZERUJEMY KALAREPĘ:
Ugotowaną kalarepę osączamy, wypełniamy masą. Pozostały farsz przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem, umieszczamy w nim kalarepę i posypujemy pozostałym serem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 20 minut.
Faszerowana kalarepa

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY RYŻ I KALAREPĘ

Kalarepę obieramy i wydrążamy, pozostawiając przy tym ścianki o grubości ok. 1 cm. Miąższ odkładamy na bok. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 10 minut. Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

2

WARZYWA MIESZAMY

Miąższ kalarepy grubo siekamy. Paprykę i cebule dymki oczyszczamy, z papryki usuwamy nasiona, oba składniki drobno siekamy. Podsmażamy razem z posiekaną kalarepą na gorącym maśle przez 5 minut, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Listki pietruszki obrywamy i siekamy. Dodajemy z ryżem do warzyw i mieszamy, doprawiamy do smaku. Goudę ścieramy na tarce – połowę dodajemy do warzyw i mieszamy.

3

FASZERUJEMY KALAREPĘ

Ugotowaną kalarepę osączamy, wypełniamy masą. Pozostały farsz przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem, umieszczamy w nim kalarepę i posypujemy pozostałym serem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 20 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1676 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

419 kcal

🥑

Tłuszcz

19,1 g

🌾

Węglowodany

48,2 g

🥬

Błonnik

18,3 g

💪

Białko

18,3 g

Podobne przepisy