createyourhealth.pl

Gniazdka – przepis na orzechowe pączki parzone • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz nowych, słodkich przepisów na tłusty czwartek? Zamiast pączków przygotuj w tym roku orzechowe gniazdka w czekoladzie według przepisu Pawła! Mniam!

Gniazdka – przepis na orzechowe pączki parzone

Szukasz nowych, słodkich przepisów na tłusty czwartek? Zamiast pączków przygotuj w tym roku orzechowe gniazdka w czekoladzie według przepisu Pawła! Mniam!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier puder - 1 łyżka
jajko - 3 szt.
masło - 80 g
mleko 3,2% - 220 ml
olej rzepakowy - 1 l
sól - 1 szczypta
mąka pszenna - 180 g
czekolada mleczna - 200 g
orzech laskowy - 80 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ ORZECHOWĄ:
Orzechy mielemy na gładką, jednolitą masę za pomocą młynka do kawy, a następnie przesiewamy przez sitko do większego rondelka, by oddzielić niezmielone orzechy od pasty.
2.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO PARZONE:
Do pasty orzechowej dodajemy mleko i masło. Zagotowujemy. Dodajemy sól i cukier puder. Mieszamy.
3.MIKSUJEMY CIASTO:
Przestudzone ciasto przekładamy do misy robota wielofunkcyjnego i miksujemy na niskich obrotach, stopniowo dodając jajka. Jeśli po dodaniu 3 jajek ciasto wciąż jest zbite, dodajemy czwarte jajko.
4.SZPRYCUJEMY WIANUSZKI Z CIASTA:
Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką i szprycujemy na kwadraciki wycięte z papieru do pieczenia (10 x 10 cm), tak by powstały wianuszki.
5.SMAŻYMY GNIAZDKA:
Olej przelewamy do garnka, tak aby sięgał do 4 cm jego wysokości i podgrzewamy do temperatury około 160-180°C. Tłuszcz nie może być ani za słabo, ani za mocno nagrzany – 1 gniazdko smażymy na próbę, by sprawdzić temperaturę oleju. Gdy próbne gniazdko nabierze złotego koloru, smażymy kolejne.
6.DEKORUJEMY GNIAZDKA:
Czekoladęrozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofaloweji przelewamy dokornetu wykonanego z papieru do pieczenia. Ostrą końcówkę kornetu odcinamy nożem.
Gniazdka – przepis na orzechowe pączki parzone

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 16

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ ORZECHOWĄ

Orzechy mielemy na gładką, jednolitą masę za pomocą młynka do kawy, a następnie przesiewamy przez sitko do większego rondelka, by oddzielić niezmielone orzechy od pasty.

2

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO PARZONE

Do pasty orzechowej dodajemy mleko i masło. Zagotowujemy. Dodajemy sól i cukier puder. Mieszamy.

3

MIKSUJEMY CIASTO

Przestudzone ciasto przekładamy do misy robota wielofunkcyjnego i miksujemy na niskich obrotach, stopniowo dodając jajka. Jeśli po dodaniu 3 jajek ciasto wciąż jest zbite, dodajemy czwarte jajko.

4

SZPRYCUJEMY WIANUSZKI Z CIASTA

Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką i szprycujemy na kwadraciki wycięte z papieru do pieczenia (10 x 10 cm), tak by powstały wianuszki.

5

SMAŻYMY GNIAZDKA

Olej przelewamy do garnka, tak aby sięgał do 4 cm jego wysokości i podgrzewamy do temperatury około 160-180°C. Tłuszcz nie może być ani za słabo, ani za mocno nagrzany – 1 gniazdko smażymy na próbę, by sprawdzić temperaturę oleju. Gdy próbne gniazdko nabierze złotego koloru, smażymy kolejne.

6

DEKORUJEMY GNIAZDKA

Czekoladęrozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofaloweji przelewamy dokornetu wykonanego z papieru do pieczenia. Ostrą końcówkę kornetu odcinamy nożem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

11300,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

706,3 kcal

🥑

Tłuszcz

69,4 g

🌾

Węglowodany

18,4 g

🥬

Błonnik

5 g

💪

Białko

5 g

Podobne przepisy