Owocowy Pie • przepis • składniki • przygotowanie
Słodki placek z jabłkami, brzoskwiniami i pomarańczami – przebój kuchni amerykańskiej w lekko odmienionym wydaniu.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
FARSZ OWOCOWY W
garnku rozpuszczamy masło.
DODAJEMY MIÓD I
cukier trzcinowy.
KIEDY MASŁO CAŁKOWICIE
rozpuści się i połączy z cukrem i miodem, do garnka wrzucamy obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokrojone w plastry, wyfiletowane pomarańcze i brzoskwinie pokrojone.
OWOCE PRAŻYMY DO
momentu, kiedy odparuje z nich sok i zrobią się nieco miękkie.
PO WYŁĄCZENIU OGNIA,
owoce doprawiamy cynamonem.
NASTĘPNIE DODAJEMY DO
nich pokruszone biszkopty, w razie konieczności dodajemy cukru do smaku.
FARSZ OWOCOWY ODSTAWIAMY
do przestygnięcia.
KRUCHE CIASTO NA
stolnicę przesiewamy mąkę.
DO MĄKI DODAJEMY
masło pokrojone na mniejsze kawałki, na które przesiewamy cukier puder oraz żółtka.
ZA POMOCĄ NOŻA
dokładnie siekamy wszystkie składniki, następnie zagniatamy ciasto.
KIEDY SKŁADNIKI POŁĄCZĄ
się w jednolitą masę, dzielimy ją na dwie równe części, które owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki mniej więcej na 1 godzinę.
JEDNĄ CZĘŚĆ SCHŁODZONEGO
ciasta na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na grubość około 5 mm (staramy się nadać ciastu okrągły kształt).
CIASTEM WYKŁADAMY FORMĘ
o Ø26 cm, posmarowaną masłem i oprószoną startym przez sito biszkoptem.
CIASTO W FORMIE
nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, brzegi ciasta powinny wystawać poza formę.
NASTĘPNIE NA CIASTO
wykładamy farsz owocowy i przykrywamy drugą częścią tak samo rozwałkowanego ciasta.
BRZEGI GÓRNEJ I
dolnej części ciasta sklejamy palcami.
WIERZCH CIASTA SMARUJEMY
białkiem oraz delikatnie posypujemy cukrem trzcinowym.
NA ŚRODKU CIASTA
wycinamy małą dziurkę, na wierzchu ciasta robimy kilka otworów za pomocą noża.
CIASTO WSTAWIAMY DO
piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C (termoobieg) mniej więcej na 10-12 minut, następnie ciasto pieczemy przez 15 min.
W TEMPERATURZE 190°C
(termoobieg).
CIASTO PO UPIECZENIU
odstawiamy do przestygnięcia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5144 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
514,4 kcal
Tłuszcz
24,6 g
Węglowodany
67,6 g
Błonnik
8,3 g
Białko
8,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka hamburgerowa
Pełna świeżych warzyw i aromatycznego mięsa sałatka zainspirowana hamburgerami. Wypróbuj przepis Pauli na ten nowy sposób podania klasycznego fast foodu!

Symbiotyczne hot dogi z duszoną cebulką w musztardzie
Świetna przekąska na nagły atak głodu. Nieważne, czy tylko patrolujecie miasto, czy czeka Was pracowity wieczór pełen walki z przestępczością, zawsze możecie złapać hot doga w locie.

Chicken pot pie — potrawka z kurczaka zapiekana pod kruchym ciastem
Chicken pot pie to danie, które łączy w sobie wszystko, co najlepsze — delikatne mięso z kurczaka, kremowy sos oraz chrupiące, złociste ciasto. Czego chcieć więcej? Nie czekaj i zrób wraz z nami to ulubione danie Amerykanów!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kurczak w boczku z czekoladą
Nietypowe, ale smaczne połączenie drobiu, boczku i czekolady. Wypróbuj!

Bożonarodzeniowe ciasto gruszkowo-marcepanowe
Gruszki i marcepan to doskonałe połączenie smakowe, które warto wykorzystać, przygotowując bożonarodzeniowe, domowe ciasto! Jest proste i efektowne, więc uda się każdemu i ozdobi świąteczny stół.

Zapiekane młode ziemniaki z jajkiem i mizerią
Obiad, który zna każdy, w zupełnie nowej, zaskakującej odsłonie! Przygotuj młode ziemniaki z boczkiem, zapiecz je z jajkiem i podaj z doskonałą mizerią. Do tego przepisu będziesz wracać!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Roślinny tort marchewkowy
Puszysty i pyszny tort marchewkowy z dodatkiem orzechów włoskich, przełożony kremem kokosowym to idealny deser dla każdego, zwłaszcza wegan!

Smoothie z żółtych owoców
Smoothie żółte niczym słońce! Z ananasa, mango i bananów z dodatkiem orzechów.

Piyaz
Piyaz to przepyszna sałatka inspirowaną kuchnią turecką. Dzięki dodatkowi białej fasoli i jajek jest niezwykle pożywna, a pomidory i cebula dodają jej świeżości. Sprawdź, jaki to prosty przepis!