createyourhealth.pl

Gnocchi z kurczakiem • przepis • składniki • przygotowanie

Gnocchi z kurczakiem to niecodziennie połączenie, które zachwyca swoim smakiem i aromatem. Soczyste mięso z kurczaka i sprężyste kluseczki zatopione w aromatycznym sosie idealnie sprawdzą się na lunch, obiad, a nawet kolację. Otwórz się na nowe smaki i przygotuj wraz z nami gnocchi z kurczakiem i sosem pomidorowym!

Gnocchi z kurczakiem

Gnocchi z kurczakiem to niecodziennie połączenie, które zachwyca swoim smakiem i aromatem. Soczyste mięso z kurczaka i sprężyste kluseczki zatopione w aromatycznym sosie idealnie sprawdzą się na lunch, obiad, a nawet kolację. Otwórz się na nowe smaki i przygotuj wraz z nami gnocchi z kurczakiem i sosem pomidorowym!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

woda - 1000 ml
ziemniak - 500 g
mąka włoska typ 00 - 300 g
jajko - 1 szt.
pierś z kurczaka - 2 szt.
pomidory pelati z puszki - 400 g
bulion warzywny - 100 ml
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
masło - 20 g
oliwa z oliwek - 20 ml
sól - 2 g
pieprz czarny - 0,5 g
oregano suszone - 0,2 g
rozmaryn suszony - 0,2 g
bazylia świeża - 8 liści

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY ZIEMNIAKI:
Ziemniaki umyj i obierz, a następnie pokrój w kostkę. W garnku zagotuj wodę, posól (ok. 2 g) i wrzuć do niej ziemniaki. Gotuj przez 15-20 minut, co jakiś czas sprawdzając stopień ugotowania. Ziemniaki powinny być miękkie, ale nie rozpadające się. Po ugotowaniu ziemniaki odcedź i odstaw do ostygnięcia.
2.PRZECIERAMY PURÉE:
Ostudzone ziemniaki włóż do praski do ziemniaków, a następnie zetrzyj na gładkie purée.
3.MIESZAMY SKŁADNIKI:
Do dużej miski włóż przetarte ziemniaki, a potem dodaj jajko i resztę soli. Całość wymieszaj. Po chwili zacznij dodawać mąkę. Rób to powoli, cały czas mieszając.
4.WYRABIAMY CIASTO:
Zacznij zagniatać ciasto. Gotowe ciasto powinno być elastyczne, ale nie kleić się do rąk.
5.FORMUJEMY GNOCCHI:
Posyp blat mąką, a następnie wyłóż na nią ciasto i podziel je na dwie części. Z każdej uformuj wałek, a potem pokrój go na grubość ok. 2-2,5 cm. Zrób widelcem delikatnie wgniecenia na każdej kluseczce, aby uzyskać charakterystyczny wzór.
6.GOTUJEMY GNOCCHI:
Wlej do garnka wodę i zagotuj ją. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć do niej gnocchi. Gotuj je przez 3-4 minuty, aż wypłyną na wierzch. Odlej odrobinę wody do kubka (ok. 40 ml), a resztą wylej z garnka i przecedź gnocchi.
7.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Kurczaka oczyść, a następnie pokrój w paski i wrzuć do miseczki. Cebulę oraz czosnek obierz i pokrój drobno.
8.SMAŻYMY SKŁADNIKI:
Na patelni rozgrzej masło wraz z oliwą i dodaj cebulę oraz czosnek. Smaż przez 1-2 minuty, a następnie dodaj kurczaka. Gdy mięso puści wodę, przypraw solą, pieprzem oraz ziołami. Całość podsmażaj, aż kurczak zrobi się rumiany.
9.DODAJEMY BULION:
Powoli dolej do kurczaka bulion. Zamieszaj i pozwól mu się dusić przez 4-5 minut. Przez ten czas bulion powinien prawie cały wyparować.
10.DODAJEMY POMIDORY:
Dodaj pomidory do reszty składników i dokładnie wszystko wymieszaj. Duś przez 5-6 minut. Pomidory powinny delikatnie zredukować swoją objętość.
11.DODAJEMY WODĘ Z GOTOWANIA GNOCCHI:
Do sosu dodaj wodę z kubka i zamieszaj. Tak przygotowany sos powinien gotować się jeszcze przez 3-4 minuty.
12.WYKAŃCZAMY DANIE:
Na patelnię wrzucamy kluseczki i dusimy przez kilka minut. Gotowe danie przekładamy do głębokich talerzy i ozdabiamy listkami bazylii.
Gnocchi z kurczakiem

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki umyj i obierz, a następnie pokrój w kostkę. W garnku zagotuj wodę, posól (ok. 2 g) i wrzuć do niej ziemniaki. Gotuj przez 15-20 minut, co jakiś czas sprawdzając stopień ugotowania. Ziemniaki powinny być miękkie, ale nie rozpadające się. Po ugotowaniu ziemniaki odcedź i odstaw do ostygnięcia.

2

PRZECIERAMY PURÉE

Ostudzone ziemniaki włóż do praski do ziemniaków, a następnie zetrzyj na gładkie purée.

3

MIESZAMY SKŁADNIKI

Do dużej miski włóż przetarte ziemniaki, a potem dodaj jajko i resztę soli. Całość wymieszaj. Po chwili zacznij dodawać mąkę. Rób to powoli, cały czas mieszając.

4

WYRABIAMY CIASTO

Zacznij zagniatać ciasto. Gotowe ciasto powinno być elastyczne, ale nie kleić się do rąk.

5

FORMUJEMY GNOCCHI

Posyp blat mąką, a następnie wyłóż na nią ciasto i podziel je na dwie części. Z każdej uformuj wałek, a potem pokrój go na grubość ok. 2-2,5 cm. Zrób widelcem delikatnie wgniecenia na każdej kluseczce, aby uzyskać charakterystyczny wzór.

6

GOTUJEMY GNOCCHI

Wlej do garnka wodę i zagotuj ją. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć do niej gnocchi. Gotuj je przez 3-4 minuty, aż wypłyną na wierzch. Odlej odrobinę wody do kubka (ok. 40 ml), a resztą wylej z garnka i przecedź gnocchi.

7

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Kurczaka oczyść, a następnie pokrój w paski i wrzuć do miseczki. Cebulę oraz czosnek obierz i pokrój drobno.

8

SMAŻYMY SKŁADNIKI

Na patelni rozgrzej masło wraz z oliwą i dodaj cebulę oraz czosnek. Smaż przez 1-2 minuty, a następnie dodaj kurczaka. Gdy mięso puści wodę, przypraw solą, pieprzem oraz ziołami. Całość podsmażaj, aż kurczak zrobi się rumiany.

9

DODAJEMY BULION

Powoli dolej do kurczaka bulion. Zamieszaj i pozwól mu się dusić przez 4-5 minut. Przez ten czas bulion powinien prawie cały wyparować.

10

DODAJEMY POMIDORY

Dodaj pomidory do reszty składników i dokładnie wszystko wymieszaj. Duś przez 5-6 minut. Pomidory powinny delikatnie zredukować swoją objętość.

11

DODAJEMY WODĘ Z GOTOWANIA GNOCCHI

Do sosu dodaj wodę z kubka i zamieszaj. Tak przygotowany sos powinien gotować się jeszcze przez 3-4 minuty.

12

WYKAŃCZAMY DANIE

Na patelnię wrzucamy kluseczki i dusimy przez kilka minut. Gotowe danie przekładamy do głębokich talerzy i ozdabiamy listkami bazylii.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2362,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

590,6 kcal

🥑

Tłuszcz

9,7 g

🌾

Węglowodany

85,3 g

🥬

Błonnik

3,7 g

💪

Białko

34,3 g

Podobne przepisy

Gnocchi z kurczakiem - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl