Granita cytrynowa • przepis • składniki • przygotowanie
Przepyszny, słodko-kwaśny deser, który idealnie sprawdzi się w gorący dzień. Koniecznie sprawdź, jak szybko i prosto można go przygotować!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŚCIERAMY SKÓRKĘ Z CYTRYN
Cytryny dokładnie myjemy i wyparzamy. Z trzech cytryn ścieramy skórkę, uważając, by nie zetrzeć białej części owoców.
ZAGOTOWUJEMY WODĘ ZE SKÓRKĄ Z CYTRYN I CUKREM
Do skórki z cytryn dodajemy wodę i przelewamy do garnka. Dodajemy cukier. Podgrzewamy do momentu zagotowania się wody i potem kolejne 2-3 minuty.
ŁĄCZYMY PRZEGOTOWANĄ WODĘ CYTRYNOWĄ Z SOKIEM CYTRYNOWYM
Z 4 lub 5 cytryn wyciskamy sok. Garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy sok z cytryn. Tak przygotowany płyn przecedzamy przez sitko o drobnych oczkach tak, aby otrzymać płyn bez skórki z cytryny.
CHŁODZIMY GRANITĘ
Płyn wstawiamy do lodówki, aby się schłodził. Następnie przekładamy do zamrażarki i mieszamy co 30 minut aż do powstania widocznych kryształków lodu.
PODAJEMY GRANITĘ
Cytrynę kroimy w plasterki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
826,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
103,3 kcal
Tłuszcz
0,3 g
Węglowodany
28,0 g
Błonnik
1,1 g
Białko
1,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Klopsiki z sosem borówkowym
Spróbuj delikatnych klopsików z mięsa wieprzowego z dodatkiem kaszy i wędzonego sera, podanych z sosem borówkowym!

Kanapki z łososiem
Pomysł na zdrową przekąskę w kilka chwil? Ciemne pieczywo, ogórek i wędzony łosoś! Do tego odrobina koperku... i gotowe.

Sałatka mimoza
Sałatka mimosa to danie wywodzące się z kuchni wschodniej o wyjątkowym wyglądzie, które stanowi pyszną alternatywę dla świątecznej sałatki jarzynowej. Warstwowa układane składniki oraz posypka z żółtka sprawiają, że sałatka wygląda bardzo apetycznie. Co wchodzi w skład sałatki mimoza i jak ją zrobić? Poznaj nasz pyszny przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Egzotyczne lody ananasowe
Smak rajskiej wyspy zaklęty w pysznych kremowych lodach łączących orzeźwiającego ananasa z egzotyczną nutą imbirową.

Deser lodowy z owocami
Połączenie lodów z sezonowymi owocami, to przepis na prosty i smakowity deser, który zrobisz w 10 minut. Dasz się skusić?

Syrop dyniowy
Syrop, o którym wielu marzy przez cały rok, czekając na powrót sezonu dyniowego. Pyszny dodatek do kaw i herbat o korzennym aromacie i dyniowym smaku.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tarta ze szparagami i kozim serem
Pyszna tarta ze szparagami, kozim serem i idealnymi jajkami w koszulkach. Skuś się na ten prosty przepis, który idealnie sprawdzi się na wyjątkowe śniadanie, brunch lub inny posiłek w ciągu dnia.

Kakaowe tartaletki z malinami i bezą włoską
Kakaowe tartaletki pełne soczystych malin i ozdobione wyjątkową bezą włoską, która zachwyca nie tylko wyglądem, ale też smakiem. Skuś się na ten słodki deser bez pieczenia.

Babeczki sushi
Wyjątkowa interpretacja japońskiego klasyka, czyli sushi! Wypróbuj ten przepis i sprawdź, jak smakują babeczki z ryżu, wodorostów nori i aromatycznego łososia.