createyourhealth.pl

Granita herbaciana z marakują • przepis • składniki • przygotowanie

Granitę od sorbetu odróżnia grudkowata i mniej zbita konsystencja. Możesz ją podać w formie napoju bądź deseru.

Granita herbaciana z marakują

Granitę od sorbetu odróżnia grudkowata i mniej zbita konsystencja. Możesz ją podać w formie napoju bądź deseru.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier brązowy - 75 g
kardamon - 3 szt.
kolendra ziarna - 0,25 łyżeczki
marakuja - 5 szt.
herbata earl grey - 2 szt.
melisa cytrynowa - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.ZAPARZAMY HERBATĘ Z PRZYPRAWAMI:
Przyprawy tłuczemy grubo w moździerzu i dodajemy wraz z herbatą do dzbanka. Zalewamy 400 ml wrzącej wody i zostawiamy na 5 minut do zaparzenia. Przelewamy przez sito i mieszamy z cukrem. Herbatę studzimy.
2.MROZIMY NAPAR Z MARAKUJĄ:
Marakuje kroimy na pół i łyżką wydrążamy miąższ. Przecieramy przez sito, zbierając przy tym sok. Dodajemy do schłodzonej herbaty i mieszamy, a następnie przelewamy do płytkiego naczynia. Granitę wstawiamy na 3 godziny do zamrażarki, mieszając po upływie pierwszej godziny co 30 minut widelcem, aby rozbić kryształki lodu.
3.PODAJEMY GRANITĘ:
Gdy granita jest prawie całkowicie zamrożona, ale nadal można ją łatwo wymieszać, przekładamy ją do 4 małych szklanek do herbaty. Dekorujemy oberwanymi listkami melisy i podajemy natychmiast ze słomkami lub łyżkami.
Granita herbaciana z marakują

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZAPARZAMY HERBATĘ Z PRZYPRAWAMI

Przyprawy tłuczemy grubo w moździerzu i dodajemy wraz z herbatą do dzbanka. Zalewamy 400 ml wrzącej wody i zostawiamy na 5 minut do zaparzenia. Przelewamy przez sito i mieszamy z cukrem. Herbatę studzimy.

2

MROZIMY NAPAR Z MARAKUJĄ

Marakuje kroimy na pół i łyżką wydrążamy miąższ. Przecieramy przez sito, zbierając przy tym sok. Dodajemy do schłodzonej herbaty i mieszamy, a następnie przelewamy do płytkiego naczynia. Granitę wstawiamy na 3 godziny do zamrażarki, mieszając po upływie pierwszej godziny co 30 minut widelcem, aby rozbić kryształki lodu.

3

PODAJEMY GRANITĘ

Gdy granita jest prawie całkowicie zamrożona, ale nadal można ją łatwo wymieszać, przekładamy ją do 4 małych szklanek do herbaty. Dekorujemy oberwanymi listkami melisy i podajemy natychmiast ze słomkami lub łyżkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

460 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

115 kcal

🥑

Tłuszcz

0,6 g

🌾

Węglowodany

25,5 g

🥬

Błonnik

3,1 g

💪

Białko

3,1 g

Podobne przepisy