createyourhealth.pl

Holenderskie frikandele • przepis • składniki • przygotowanie

Jeden z najbardziej popularnych holenderskich fast-foodów w wersji domowej. To jedyny w swoim rodzaju przysmak, który choć wygląda jak kiełbaska o wiele bardziej przypomina kotleta mielonego.

Holenderskie frikandele

Jeden z najbardziej popularnych holenderskich fast-foodów w wersji domowej. To jedyny w swoim rodzaju przysmak, który choć wygląda jak kiełbaska o wiele bardziej przypomina kotleta mielonego.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bułka tarta - 15 g
cebula - 2 szt.
gałka muszkatołowa mielona - 0,25 łyżeczki
jajko - 1 szt.
ketchup - 4 łyżki
majonez - 2 łyżeczki
mięso mielone wieprzowe - 500 g
olej słonecznikowy - 1 łyżka
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
sól - 1 łyżeczka
śmietana 30% - 50 ml
ziele angielskie - 0,5 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.
Sposób przygotowania.
2.WYRABIANIE MIĘSNEJ MASY CEBULE:
OBRAĆ, POKROIĆ NA ĆWIARTKI, WŁOŻYĆ DO POJEMNIKA MIKSUJĄCEGO.
3.
ROZDRABNIAĆ (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ), PRZYTRZYMUJĄC PRZYCISK TURBO/2 SEKUNDY.
4.
DO POJEMNIKA WŁOŻYĆ MIELONE MIĘSO, 1 ŁYŻECZKĘ SOLI, ½ ŁYŻECZKI PIEPRZU, GAŁKĘ MUSZKATOŁOWĄ, ZIELE ANGIELSKIE, BUŁKĘ TARTĄ, SCHŁODZONĄ ŚMIETANKĘ ORAZ JAJKO.
5.
MIKSOWAĆ (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ) 3 MINUTY/PRĘDKOŚĆ 4.
6.
MASĘ MIĘSNĄ PRZEŁOŻYĆ DO INNEGO NACZYNIA.
7.
UMYĆ POJEMNIK MIKSUJĄCY.
8.FORMOWANIE I GOTOWANI FRIKANDELI:
Uformować z masy mięsnej 4 podłużne kiełbaski o średnicy 4 cm, zawinąć każdą w folię spożywczą, mocno skręcić końce folii.
9.
Do pojemnika miksującego wlać 1 litr ciepłej wody i ustawić na nim głęboki wkład do gotowania na parze.
10.
Do wkładu włożyć frikandele.
11.
Wkład zamknąć pokrywą i gotować frikandele, ustawiwszy program gotowanie na parze/8 minut.
12.SMAŻENIE I PODAWANIE FRIKANDELI:
Ugotowane frikandele wyjąć z folii i obsmażyć na patelni na 1 łyżce oleju.
13.
Następnie naciąć wzdłuż, podać z siekaną cebulą, keczupem i majonezem.
14.RADY:
Do frikandeli doskonale pasują holenderskie frytki.
15.
Tradycyjnie frikandele zamraża się przed gotowaniem, a przed podaniem smaży w głębokim tłuszczu. 500 ml oleju do frytowania podgrzać do 175°C, smażyć frikandele 5 minut na złotobrązowo i osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
16.
Do przyrządzenie frikandeli zamiast wieprzowiny można użyć mielonej wołowiny lub mielonego mięsa indyczego albo mieszaniny obu tych rodzajów mięsa.
Holenderskie frikandele

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

Sposób przygotowania.

2

WYRABIANIE MIĘSNEJ MASY CEBULE

OBRAĆ, POKROIĆ NA ĆWIARTKI, WŁOŻYĆ DO POJEMNIKA MIKSUJĄCEGO.

3

ROZDRABNIAĆ (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ), PRZYTRZYMUJĄC PRZYCISK TURBO/2 SEKUNDY.

4

DO POJEMNIKA WŁOŻYĆ MIELONE MIĘSO, 1 ŁYŻECZKĘ SOLI, ½ ŁYŻECZKI PIEPRZU, GAŁKĘ MUSZKATOŁOWĄ, ZIELE ANGIELSKIE, BUŁKĘ TARTĄ, SCHŁODZONĄ ŚMIETANKĘ ORAZ JAJKO.

5

MIKSOWAĆ (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ) 3 MINUTY/PRĘDKOŚĆ 4.

6

MASĘ MIĘSNĄ PRZEŁOŻYĆ DO INNEGO NACZYNIA.

7

UMYĆ POJEMNIK MIKSUJĄCY.

8

FORMOWANIE I GOTOWANI FRIKANDELI

Uformować z masy mięsnej 4 podłużne kiełbaski o średnicy 4 cm, zawinąć każdą w folię spożywczą, mocno skręcić końce folii.

9

Do pojemnika miksującego wlać 1 litr ciepłej wody i ustawić na nim głęboki wkład do gotowania na parze.

10

Do wkładu włożyć frikandele.

11

Wkład zamknąć pokrywą i gotować frikandele, ustawiwszy program gotowanie na parze/8 minut.

12

SMAŻENIE I PODAWANIE FRIKANDELI

Ugotowane frikandele wyjąć z folii i obsmażyć na patelni na 1 łyżce oleju.

13

Następnie naciąć wzdłuż, podać z siekaną cebulą, keczupem i majonezem.

14

RADY

Do frikandeli doskonale pasują holenderskie frytki.

15

Tradycyjnie frikandele zamraża się przed gotowaniem, a przed podaniem smaży w głębokim tłuszczu. 500 ml oleju do frytowania podgrzać do 175°C, smażyć frikandele 5 minut na złotobrązowo i osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.

16

Do przyrządzenie frikandeli zamiast wieprzowiny można użyć mielonej wołowiny lub mielonego mięsa indyczego albo mieszaniny obu tych rodzajów mięsa.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1654 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

413,5 kcal

🥑

Tłuszcz

28,1 g

🌾

Węglowodany

13,5 g

🥬

Błonnik

27,2 g

💪

Białko

27,2 g

Podobne przepisy