createyourhealth.pl

Kisiel gryczany z sosem miodowo-cytrynowym • przepis • składniki • przygotowanie

Sięgnij do zapomnianych tradycji prawdziwie polskiej kuchni! Niech wśród świątecznych potraw pojawi się kresowy kisiel gryczany z miodowo-cytrynowym sosem.

Kisiel gryczany z sosem miodowo-cytrynowym

Sięgnij do zapomnianych tradycji prawdziwie polskiej kuchni! Niech wśród świątecznych potraw pojawi się kresowy kisiel gryczany z miodowo-cytrynowym sosem.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

masło - 2 łyżki
mąka pszenna - 250 g
pieprz biały - 2 szczypty
miód - 1 łyżka
olej rzepakowy - 1 łyżka
skórka cytryny tarta - 0,5 łyżki
sok z cytryny - 12,5 ml
woda - 700 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRAŻYMY MĄKĘ:
Mąkę gryczaną wsypujemy do zimnego garnka. Garnek ustawiamy na gazie i prażymy mąkę, co jakiś czas mieszając, by nabrała rumianego koloru i orzechowego smaku. Uważamy, by nie przypalić mąki.
2.GOTUJEMY KISIEL:
Podprażoną mąkę stopniowo zalewamy wodą, cały czas energicznie mieszając zawartość garnka za pomocą rózgi kuchennej. Wodę dolewamy do momentu, w którym uzyskamy konsystencję gęstego kisielu pozbawionego grudek. Cały czas podgrzewamy kisiel. Pod koniec doprawiamy białym pieprzem.
3.PODSMAŻAMY KISIEL GRYCZANY:
Zestalony kisiel gryczany wyjmujemy z naczynia. Nierówne brzegi masy odcinamy, całość kroimy w paski, a następnie w kostkę o wymiarach ok. 2 x 2 cm.
4.PODAJEMY KISIEL GRYCZANY NA SŁODKO:
Drugą połowę kostek pozostawiamy na patelni. Dodajemy masło. Gdy masło się rozpuści, dodajemy miód, skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Podgrzewamy chwilę, mieszając. Kisiel przekładamy na talerz i polewamy z wierzchu maślano-cytrynowym sosem.
Kisiel gryczany z sosem miodowo-cytrynowym

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRAŻYMY MĄKĘ

Mąkę gryczaną wsypujemy do zimnego garnka. Garnek ustawiamy na gazie i prażymy mąkę, co jakiś czas mieszając, by nabrała rumianego koloru i orzechowego smaku. Uważamy, by nie przypalić mąki.

2

GOTUJEMY KISIEL

Podprażoną mąkę stopniowo zalewamy wodą, cały czas energicznie mieszając zawartość garnka za pomocą rózgi kuchennej. Wodę dolewamy do momentu, w którym uzyskamy konsystencję gęstego kisielu pozbawionego grudek. Cały czas podgrzewamy kisiel. Pod koniec doprawiamy białym pieprzem.

3

PODSMAŻAMY KISIEL GRYCZANY

Zestalony kisiel gryczany wyjmujemy z naczynia. Nierówne brzegi masy odcinamy, całość kroimy w paski, a następnie w kostkę o wymiarach ok. 2 x 2 cm.

4

PODAJEMY KISIEL GRYCZANY NA SŁODKO

Drugą połowę kostek pozostawiamy na patelni. Dodajemy masło. Gdy masło się rozpuści, dodajemy miód, skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Podgrzewamy chwilę, mieszając. Kisiel przekładamy na talerz i polewamy z wierzchu maślano-cytrynowym sosem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1190,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

595,4 kcal

🥑

Tłuszcz

16,8 g

🌾

Węglowodany

98 g

🥬

Błonnik

13,4 g

💪

Białko

13,4 g

Podobne przepisy