createyourhealth.pl

Strudel jabłkowo-marchewkowy • przepis • składniki • przygotowanie

Apetyczne ciasto ze słodkim nadzieniem polane sosem z limonki. Taki deser to sama przyjemność!

Strudel jabłkowo-marchewkowy

Apetyczne ciasto ze słodkim nadzieniem polane sosem z limonki. Taki deser to sama przyjemność!

Czas przygotowania
95 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka pszenna typ 650 - 250 g
mleko 3,2% - 150 ml
ocet winny - 7 ml
sól - 1 szczypta
jabłko czerwone - 700 g
kasza manna - 60 g
marchew - 0,3 kg
rodzynki - 60 g
cukier - 70 g
limonka - 1 szt.
masło - 40 g
mleko - 220 ml
jajko - 4 szt.
cukier puder - 5 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ DUŻĄ ŚCIERKĘ:
lub obrus wałek do ciasta folię spożywczą blachę pergamin do pieczenia rozgrzej piekarnik do 190-200°C (termoobieg) Ciasto W garnku podgrzewamy około 150 ml mleka.
2.DO MIKSERA WSYPUJEMY:
230 g mąki i dodajemy szczyptę soli.
3.CIEPŁE MLEKO (POWINNO:
mieć temperaturę około 47,5°C) dolewamy do mąki i zaczynamy wyrabiać ciasto.
4.PO WSTĘPNYM ZAROBIENIU:
składników dodajemy trochę octu.
5.JEŚLI JEST TAKA:
potrzeba, dodajemy też troszkę wody.
6.CIASTO MUSI MIEĆ:
gładką i jednolitą konsystencję.
7.CIASTO NAJPIERW WYRABIAMY:
przez ok 20 min w mikserze na wolniejszych obrotach, później na szybszych.
8.W MIĘDZYCZASIE ROZTAPIAMY:
w garnku 30-40 g masła, które dodajemy do wyrobionego ciasta.
9.CAŁOŚĆ WYRABIAMY JESZCZE:
przez chwilę.
10.GDY CIASTO JEST:
już wyrobione, podsypujemy je odrobiną mąki, zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na mniej więcej 20 minut.
11.NADZIENIE JABŁKA I:
marchewki dokładnie myjemy i obieramy.
12.JABŁKA KROIMY NA:
ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, każdą ćwiartkę kroimy w plastry o szerokości 2-3 mm.
13.MARCHEWKĘ TRZEMY NA:
tarce o grubych oczkach.
14.DO RONDELKA WRZUCAMY:
30 g masła, dodajemy cukier, rodzynki i marchewkę. MARCHEWKĘ GOTUJEMY DO: miękkości.
15.BARDZO CZĘSTO MIESZAMY:
w celu uniknięcia przypalenia.
16.RODZYNKI POWINNY ZACZĄĆ:
pęcznieć, marchewka tracić swój kolor.
17.DODAJEMY JESZCZE TROCHĘ:
cukru do marchewki.
18.DOKŁADNIE MYJEMY I:
wyparzamy limonkę , po czym ścieramy z niej skórkę.
19.JABŁKA PRZEKŁADAMY DO:
miski, dodajemy skórkę z limonki oraz wyciskamy z niej sok.
20.DO JABŁEK DODAJEMY:
marchewkę z rodzynkami z garnka. MIESZAMY.
21.WYCIĄGAMY CIASTO Z:
lodówki, podsypujemy je mąką i rozwałkowujemy na jak największej powierzchni.
22.DOBRZE WYROBIONE CIASTO:
nie powinno się kleić ani do wałka, ani do blatu/deski.
23.CIASTO MUSI BYĆ:
cienkie jak papier.
24.ŚCIERKĘ, NA KTÓREJ:
będziemy rozwijać ciasto posypujemy mąką.
25.NASTĘPNIE NAWIJAMY CIASTO:
na wałek i rozwijamy na ścierce. CIASTO DELIKATNIE: naciągamy.
26.KASZĘ MANNĘ WRAZ:
z odrobiną cukru dodajemy do farszu z jabłkami.
27.CAŁE CIASTO SMARUJEMY:
roztopionym w rondelku masłem, wyrównujemy brzegi ciasta.
28.FARSZ WYKŁADAMY NA:
ciasto posmarowane masłem.
29.POZOSTAŁĄ CZĘŚCIĄ KASZY:
manny obsypujemy farsz i miejsce gdzie ciasto łączy się z farszem.
30.ZA POMOCĄ ŚCIERECZKI:
zawijamy ciasto, starając się delikatnie je formować. URYWAMY BRZEGI: ciasta.
31.CIASTO PRZEKŁADAMY NA:
blachę do pieczenia wyłożoną papierem.
32.PRZED PIECZENIEM SMARUJEMY:
ciasto roztopionym masłem.
33.WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA:
na mniej więcej 35-40 minut.
34.SOS Z LIMONEK:
220 ml mleka wlewamy do garnka, gotujemy. 4 ŻÓŁTKA UCIERAMY: z 40 g cukru na jednolitą i puszystą masę.
35.DODAJEMY SKÓRKĘ Z:
1 limonki, mieszamy.
36.GDY MLEKO W:
garnku jest już zagotowane, wlewamy małą porcję do masy w celu jej zahartowania.
37.OGRZANĄ MASĘ WLEWAMY:
do reszty ciepłego mleka.
38.MUSIMY PODGRZAĆ SOS:
na wolnym ogniu, pilnując, żeby się nie zagotował. CAŁY CZAS: mieszamy.
39.ZDEJMUJEMY Z OGNIA,:
czekamy, mieszamy.
40.DODAJEMY SOK Z:
1/2 limonki.
41.CZEKAMY, AŻ:
przestygnie.
42.WYCIĄGAMY STRUDEL Z:
pieca, kroimy go na kawałki.
43.NA TALERZ DODAJEMY:
dużą porcję sosu, wykładamy strudel na sos. DEKORUJEMY ODROBINĄ CUKRU: pudru.
Strudel jabłkowo-marchewkowy

Czas przygotowania

95 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ DUŻĄ ŚCIERKĘ

lub obrus wałek do ciasta folię spożywczą blachę pergamin do pieczenia rozgrzej piekarnik do 190-200°C (termoobieg) Ciasto W garnku podgrzewamy około 150 ml mleka.

2

DO MIKSERA WSYPUJEMY

230 g mąki i dodajemy szczyptę soli.

3

CIEPŁE MLEKO (POWINNO

mieć temperaturę około 47,5°C) dolewamy do mąki i zaczynamy wyrabiać ciasto.

4

PO WSTĘPNYM ZAROBIENIU

składników dodajemy trochę octu.

5

JEŚLI JEST TAKA

potrzeba, dodajemy też troszkę wody.

6

CIASTO MUSI MIEĆ

gładką i jednolitą konsystencję.

7

CIASTO NAJPIERW WYRABIAMY

przez ok 20 min w mikserze na wolniejszych obrotach, później na szybszych.

8

W MIĘDZYCZASIE ROZTAPIAMY

w garnku 30-40 g masła, które dodajemy do wyrobionego ciasta.

9

CAŁOŚĆ WYRABIAMY JESZCZE

przez chwilę.

10

GDY CIASTO JEST

już wyrobione, podsypujemy je odrobiną mąki, zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na mniej więcej 20 minut.

11

NADZIENIE JABŁKA I

marchewki dokładnie myjemy i obieramy.

12

JABŁKA KROIMY NA

ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, każdą ćwiartkę kroimy w plastry o szerokości 2-3 mm.

13

MARCHEWKĘ TRZEMY NA

tarce o grubych oczkach.

14

DO RONDELKA WRZUCAMY

30 g masła, dodajemy cukier, rodzynki i marchewkę. MARCHEWKĘ GOTUJEMY DO: miękkości.

15

BARDZO CZĘSTO MIESZAMY

w celu uniknięcia przypalenia.

16

RODZYNKI POWINNY ZACZĄĆ

pęcznieć, marchewka tracić swój kolor.

17

DODAJEMY JESZCZE TROCHĘ

cukru do marchewki.

18

DOKŁADNIE MYJEMY I

wyparzamy limonkę , po czym ścieramy z niej skórkę.

19

JABŁKA PRZEKŁADAMY DO

miski, dodajemy skórkę z limonki oraz wyciskamy z niej sok.

20

DO JABŁEK DODAJEMY

marchewkę z rodzynkami z garnka. MIESZAMY.

21

WYCIĄGAMY CIASTO Z

lodówki, podsypujemy je mąką i rozwałkowujemy na jak największej powierzchni.

22

DOBRZE WYROBIONE CIASTO

nie powinno się kleić ani do wałka, ani do blatu/deski.

23

CIASTO MUSI BYĆ

cienkie jak papier.

24

ŚCIERKĘ, NA KTÓREJ

będziemy rozwijać ciasto posypujemy mąką.

25

NASTĘPNIE NAWIJAMY CIASTO

na wałek i rozwijamy na ścierce. CIASTO DELIKATNIE: naciągamy.

26

KASZĘ MANNĘ WRAZ

z odrobiną cukru dodajemy do farszu z jabłkami.

27

CAŁE CIASTO SMARUJEMY

roztopionym w rondelku masłem, wyrównujemy brzegi ciasta.

28

FARSZ WYKŁADAMY NA

ciasto posmarowane masłem.

29

POZOSTAŁĄ CZĘŚCIĄ KASZY

manny obsypujemy farsz i miejsce gdzie ciasto łączy się z farszem.

30

ZA POMOCĄ ŚCIERECZKI

zawijamy ciasto, starając się delikatnie je formować. URYWAMY BRZEGI: ciasta.

31

CIASTO PRZEKŁADAMY NA

blachę do pieczenia wyłożoną papierem.

32

PRZED PIECZENIEM SMARUJEMY

ciasto roztopionym masłem.

33

WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA

na mniej więcej 35-40 minut.

34

SOS Z LIMONEK

220 ml mleka wlewamy do garnka, gotujemy. 4 ŻÓŁTKA UCIERAMY: z 40 g cukru na jednolitą i puszystą masę.

35

DODAJEMY SKÓRKĘ Z

1 limonki, mieszamy.

36

GDY MLEKO W

garnku jest już zagotowane, wlewamy małą porcję do masy w celu jej zahartowania.

37

OGRZANĄ MASĘ WLEWAMY

do reszty ciepłego mleka.

38

MUSIMY PODGRZAĆ SOS

na wolnym ogniu, pilnując, żeby się nie zagotował. CAŁY CZAS: mieszamy.

39

ZDEJMUJEMY Z OGNIA,

czekamy, mieszamy.

40

DODAJEMY SOK Z

1/2 limonki.

41

CZEKAMY, AŻ

przestygnie.

42

WYCIĄGAMY STRUDEL Z

pieca, kroimy go na kawałki.

43

NA TALERZ DODAJEMY

dużą porcję sosu, wykładamy strudel na sos. DEKORUJEMY ODROBINĄ CUKRU: pudru.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3367,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

841,9 kcal

🥑

Tłuszcz

30,0 g

🌾

Węglowodany

129,3 g

🥬

Błonnik

18,7 g

💪

Białko

18,7 g

Podobne przepisy

Strudel jabłkowo-marchewkowy - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl