createyourhealth.pl

Kurczak z brokułami i boczniakami z woka • przepis • składniki • przygotowanie

Marynowany kurczak z dodatkiem brokułów i boczniaków to niesamowita przygoda z kuchnią azjatycką.

Kurczak z brokułami i boczniakami z woka

Marynowany kurczak z dodatkiem brokułów i boczniaków to niesamowita przygoda z kuchnią azjatycką.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

boczniaki - 300 g
brokuł - 500 g
bulion warzywny - 150 ml
cebula dymka - 1 szt.
kurczak filety z piersi - 600 g
imbir świeży - 15 g
olej słonecznikowy - 10 ml
sok z cytryny - 1 łyżeczka
sos sojowy - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
olej sezamowy - 1 łyżeczka
orzechy arachidowe - 50 g
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.MARYNUJEMY MIĘSO:
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i w razie konieczności usuwamy ścięgna. Kroimy w wąskie paski. Imbir i czosnek obieramy i siekamy. Miksujemy z dwoma rodzajami oleju i sosem sojowym, marynatę mieszamy z mięsem i wstawiamy do lodówki.
2.PODGOTOWUJEMY BROKUŁY:
Brokuły oczyszczamy, dzielimy na różyczki i podgotowujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 2 minuty. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy. Cebule dymki oczyszczamy i kroimy na kawałki. Boczniaki oczyszczamy, kroimy w paski.
3.MIĘSO SMAŻYMY Z WARZYWAMI:
Zamarynowane mięso smażymy przez ok. 5 minut z każdej strony w woku na rozgrzanym oleju. Od czasu do czasu obracamy. Do woka dodajemy warzywa i grzyby z olejem. Smażymy na dużym ogniu przez 3 minuty, obracając. Dolewamy bulion, sos sojowy i sok z cytryny, ponownie dodajemy mięso i dusimy przez kolejne ok. 3 minuty, doprawiamy do smaku. Posypujemy grubo posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Kurczak z brokułami i boczniakami z woka

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNUJEMY MIĘSO

Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i w razie konieczności usuwamy ścięgna. Kroimy w wąskie paski. Imbir i czosnek obieramy i siekamy. Miksujemy z dwoma rodzajami oleju i sosem sojowym, marynatę mieszamy z mięsem i wstawiamy do lodówki.

2

PODGOTOWUJEMY BROKUŁY

Brokuły oczyszczamy, dzielimy na różyczki i podgotowujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 2 minuty. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy. Cebule dymki oczyszczamy i kroimy na kawałki. Boczniaki oczyszczamy, kroimy w paski.

3

MIĘSO SMAŻYMY Z WARZYWAMI

Zamarynowane mięso smażymy przez ok. 5 minut z każdej strony w woku na rozgrzanym oleju. Od czasu do czasu obracamy. Do woka dodajemy warzywa i grzyby z olejem. Smażymy na dużym ogniu przez 3 minuty, obracając. Dolewamy bulion, sos sojowy i sok z cytryny, ponownie dodajemy mięso i dusimy przez kolejne ok. 3 minuty, doprawiamy do smaku. Posypujemy grubo posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1893,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

473,3 kcal

🥑

Tłuszcz

15 g

🌾

Węglowodany

17,3 g

🥬

Błonnik

41,4 g

💪

Białko

41,4 g

Podobne przepisy